kyeken @ yahoo.com

Toplumumuzda en büyük sorun vicdan sorunu bence. Hani polis günlerinde asılan bir söz vardır; “Herkesin vicdanı kendi polisidir” diye. Aldığımız her aksiyonun sorumluluğu bizimdir. Bu hareketlerin terazisi de vicdanımızdır.
Öğretmen gecesini gündüzüne katmıyorsa, öğrenci yan gelip yatıyorsa, çabalayan öğretmeni patronu takdir etmiyorsa sorun vicdan sorunudur.
Doktor hastasıyla ilgilenmiyorsa, hasta tedaviye direniyorsa, hele hasta yakını gecesini gündüzüne katıp hastanın sağlığı için kendi sağlığını hiçe sayan hekime şiddet uyguluyorsa, bu sorun vicdan sorunudur. Hele hele “doktorun canına kastetmeyi” insanlar maharet sayıp, “alışkanlık oldu daha sonra 11 kişiyi de yaraladım” diye sosyal medyada kahkalarla anlatabiliyorsa ve izlenebiliyorsa bu hadsizlikler, olay toplumun vicdan- vicdansızlık sorunudur.
Bu kadar insan Covid’ten kırılırken hala sosyal mesafeye, maskeye dikkat etmiyor başkasının hastalanmasına hatta ölümüne sebebiyet veriliyorsa bu sorun vicdan sorunudur.
Tamirci arabanızı tamir etmiyor bilakis bozuyorsa, bozduğunu ikrar ediyor ama hala bozmadım diyebiliyorsa bu sorun vicdan sorunudur.
Gazeteci kalemini satabiliyor, yargıç adil yargılama yapmıyorsa bu sorun vicdan sorunudur.
İşçi işini savsaklıyor, patron işçinin hakkını vermiyor hatta gasp ediyorsa bu sorun vicdan sorunudur.
Dünyada vicdan, ahrette mizan!
Aslen Anadolu kökenli olan 40’lı yaşlarda Atina’ya yerleşen Anaksogoras, tanrıtanımazlıkla suçlanıp, idama mahkûm edilir. Atina’yı terk eder ve ölüm döşeğindeyken bir dostuna şöyle der: “ Öteki dünyaya giden yolların uzunluğu her yerde aynıymış.”
Son söz; İki nimet vardır ki insanların çoğu onun kıymetini bilmezler; Vücut sağlığı ve vicdan rahatlığı. Hadis-i Şerif
kyeken@yahoo.com