Bazan hastalarımız bize bir doktora gittim bana 'akciğerinde sönme olmuş' dedi diye telaşla gelirler. Aslında bu anlatı iki farklı durum için kullanılabilecek bir sözdür.
Birincisi ; Atelektazi dediğimiz genellikle enfeksiyonlarda gördüğümüz bronş salgısının koyulaşıp bronşu (akciğerin solunum kanalları) tıkaması sonucu akciğerin havalanmasının olmaması sonucu akciğerin havalanmasının bozulmasıdır. Bu durumda ekspektoranlar (balgam sökücüler) ,bol sıvı alımı, altta yatan hastalığın tedavisi, öksürme ile birlikte solunum egzersizleri ile düzelir. Ancak bazan bu tıkanma tümoral (akciğer kanseri ) nedeniyle olabilir. Eşilik eden bulgularla ve radyoloji ile birlikte değerlendirilip bronkoskopi gerekebilir. Akciğer kanseri erken tanı ve cerrahi ile başarılı sonuçlar alınan bir hastalıktır. Kronik öksürük,,balgam çıkarma,kan tükürme sırt ve kol ağrısı, nefes darlığı ve kilo kaybınız varsa mutlaka bir göğüs cerrahi veya göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalısınız.
İkinci olarak PNÖMOTORAKS dediğimiz hayati tehlikeye atabilecek bir durumda da akciğerin sönmesinden bahsedilir. Bu durum genellikle sigaraya bağlı olarak yada KOAH gibi kronik akciğer hastalıklarında akciğerde bulunan hava keseciklerinin yapılarının bozulup balonlaşması ve bunların patlamasıyla oluşur. Hastada ani gelişen göğüs ağrısı ve nefes darlığı oluşur. Yapılan muayene ve radyolojik inceleme sonrası hasta pnömotoraksın durumuna göre ya medikal tedavi altına alınıp takip edilir yada tüp takmak dediğimiz (tüp torokostomi ) bir işlem uygulanır. Bu hastalık tekrarlayabilir ve sonuda cerrahi müdahale gerekebilir.
Bir akıl hastanesini ziyareti sırasında, adamın biri sorar:
“Bir insanın akıl hastanesine yatıp yatmayacağını nasıl belirliyorsunuz?”
Doktor, “Bir küveti su ile dolduruyoruz. Sonra hastaya üç şey veriyoruz. Bir kaşık, bir fincan, ve bir kova. Sonra da kişiye küveti nasıl boşaltmayı tercih ettiğini soruyoruz. Siz ne yapardınız?”, der.
Adam, “Ooo! Anladım. Normal bir insan kovayı tercih eder. Çünkü kova, kaşık ve fincandan büyük.”
“Hayır,” der doktor, “normal bir insan küvetin tıpasını çeker.”
Akıl, sadece bize sunulanlar dışında çözüm bulmaktır.
Son söz; Sözünü tartmadan söyleyen, aldığı cevaptan incinmesin. Mevlana