Prostat kanseri prostatı oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde, gerekmediği halde çoğalmasıdır.
Şekil 1: Normal prostat dokusu ve içerisinde kanser gelişmesinin şematik görünümü.
Dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Yaşlı erkeklerin hastalığıdır. Yaş ilerledikçe sıklığı artar.
Prostat kanserli hastaların çoğu kanseri ile yaşamakta daha çok kalp damar hastalıklarına bağlı ölmektedir. Bir çok prostat kanseri hasta için hiç belirti vermez ve bazılarında önemsiz kanser tespit edilebilir. Bununla birlikte bazı hastalarda çok geç tespit edilirse veya tedavi edilmezse önemli ölçüde tıbbı sorunlara ve ölüme yol açabilmektedir. Bu yüzden erken tanısı önem kazanmaktadır.
Ailede pozitif prostat kanseri öyküsü olan kişilerde risk artar. Prostat kanseri riskini yağlı beslenme, kırmızı et, hayvansal yağ alımı arttırırken balık tüketiminin artışı riski azaltmaktadır. Diyette domates ve ürünlerinin, selenyum, ömega-3 yağ asitleri ve E vitamini alınmasının koruyucu olduğu, D vitamini ve kalsiyumun ise riski arttırdığı gösterilmiştir. Sağlıklı bir yaşam tarzı (sigara içmemek, domates ve balıktan zengin diyet, sağlıklı kiloyu korumak, düzenli fizik aktivitede bulunmak) kanserden ölüm riskini azaltmaktadır. Düzenli ve sık cinsel ilişkide bulunmak prostat kanser riskini azaltmaktadır. Erken evrede belirti vermez. İlerler, büyürse iyi huylu prostat büyümesi gibi idrar yapma zorluğu şeklinde şikayetlere yol açar.
Bel, sırt, kalça ağrılarına yol açar. Fakat unutulmaması gereken nokta prostat kanserinin erken dönemde hiçbir belirti vermeyebileceği ve sadece muayene ve tetkikler sonucu anlaşılabileceğidir. Bu yüzden prostat kanserinin erken tanısı çok önemlidir. Hiçbir şikayeti olmasa da akrabalarında prostat kanseri olanlar 40, diğerleri 50 yaşından sonra yılda bir kez ürolojik muayeneden geçmeli ve kanda tümör göstergesi olan PSA’ya bakılmalıdır.
Kanda normal PSA değeri 4’ün altındadır. Her PSA yüksekliği kanser anlamına gelmez. İyi huylu prostat büyümelerinde, prostat iltihaplarında, prostat verem hastalığında, sistoskopi gibi prostatın içinden metal aletlerle geçilerek bakılmasında ve uzun süreli bisiklete binenlerde de yüksek çıkabilir. Kanda PSA baktırmadan önce 2-3 gün cinsel perhiz yapılmalıdır. Ayrıca prostat küçültücü ilaç kullananlarda PSA değeri yarıya düşmektedir. Yıllık PSA takibi de önemlidir. Normalde PSA yılda en fazla 0,75 ng/ml artış gösterir. Hızlı bir artışda kanser riski artmaktadır. Hızlı bir yükselişte prostat enfeksiyonu akla gelmelidir. Kan PSA değerleri 4 ile 10 arasında olanlarda serbest PSA yüzdesine bakılmalı %25’in altında ise biyopsi düşünülmelidir.
Makattan muayene ile prostatta tümöral sertlik olup olmadığı muayene edilmelidir. Şüphelenilir ise iğne biyopsisi ile doğru tanı konulmalıdır.
Şekil 3: Prostatın parmakla makattan muayenesi ve ultrasonografi altında biyopsi alınması
Prostat iğne biyopsisi genelde makattan ultrasonografi eşliğinde lokal anestezi ve antibiyotik koruması altında yapılır. Biyopsiden sonra idrarda ve makattan kanama sık görülür ve geçicidir en fazla 2-3 hafta sürer.
Son günlerde multiparametrik MR ile kanserli bölgelerin yüksek ihtimalle belirlenmesi söz konusudur. PIRADS 1ve 2 kanser yok, 3 şüpheli 4 ve 5 ise muhtemel yüksek dereceli kanseri işaret etmektedir. Böylece işaretli bölgelerden, adrese teslim biyopsi alınarak kanser tanısı koyma şansı arttırılmaktadır.
Erkeklerde kanser taraması yapılması konusu tartışmalıdır. Önemsiz kanser yakalama ihtimali artmaktadır. Taramanın 55-69 yaşlarındaki erkeklerde hastayla konuşarak ve tartışılarak yapılması önerilmektedir.
Prostat kanseri, ancak prostat içinde erken yakalandığı taktirde tedavisi mümkün olabilen hastalıklardandır. Kanserden korkmayın geç kalmaktan korkun sözü burda geçerlidir. Erken teşhis edilen prostat kanseri kesinlikle tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Erken dönemde yakalanan prostat kanserini radikal prostatektomi adı verilen özel bir prostat ameliyatı yöntemi ile (açık-laparoskopik- robotik) tüm prostatı çıkartarak veya hormon ve ışın tedavisi ile tedavi etmek mümkündür. Düşük veya orta riskli seçilmiş hastalarda hiçbir tedavi vermeden yakın takip ile 6 ayda bir hasta parmakla muayene ve kanda PSA ile de kontrolde kalabilir. Hastalık ilerlerse yıllar sonra tedaviye karar verilir. Erken evre prostat kanserlerinde kanserli bölgenin dondurulması işlemi uygulanmaktadır. Özellikle radyoterapi sonrası biyopside kanser hala mevcutsa dondurma işlemi ile başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Son yıllarda yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason, interstisyel lazer tedavisi, fotodinamik tedavi gibi yeni yöntemler de denenmektedir.
Prostat kanseri sadece lokal yani bölgesel olarak yayılmakla kalmaz, kanser hücreleri lenfatik damarlar ve kan damarları ile vücuda dağılarak uzak organlara da yerleşirler. Tıp dilinde uzak metastaz olarak adlandırılan bu durumdan en çok kemikler, akciğerler, karaciğer gibi iç organlar ve beyin etkilenir. Hepsi çok önemli işlevler yüklenmiş olan bu organlarda kanserli dokuların yerleşip büyümesi ile, organın yüklendiği göreve göre değişen bozukluklar, örneğin şiddetli kemik ağrıları, kan yapım bozuklukları, solunum problemleri ve balgamla oluşan kanamalar, karaciğer yetmezliği gibi ciddi problemler ortaya çıkar. Bu durumda hormon tedavileri, radyoterapi, ağrı kesiciler ile belli bir süre hastalarda rahatlama sağlanabilmektedir.
İleri evre prostat kanserinde kullanılan hormon tedavi yöntemlerinde prensip, kanseri besleyen erkeklik hormonunu düşürerek kanser hücrelerinin ölümünü sağlamaktır. Bu hastalığı yaklaşık 1-2 sene kontrol altına alır. Sonrasında PSA yükselmeye başlarsa diğer ilaçlara geçilir.
Prostat kanseri vücudun uzak bölgelerine yayıldıktan sonra da çok etkili şekilde kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Bu nedenle kendisinde bazı değişikliklerden kuşkulanan bir erkeğin yapabileceği en büyük hata, kanser olmaktan korkarak doktora gitmekten kaçınmak ve hastalığın zor tedavi edilir hale gelmesine neden olmaktır. Erkeklerde 50 yaşın üzerinde yılda bir ürolojik muayene ve tetkik gereklidir.