Ateş vücut ısısının belirli bir uyarana yanıt olarak, merkezi sinir sisteminin kontrolü altında olağan değerlerinin üzerine çıkmasıdır. Genelde vücut ısısının 38 0C ve üzerinde olması durumunda ateşten söz edilir. Ateş organizmanın direncinin bir göstergesidir, enfeksiyon hastalıklarının tanımı ve tedavisinde yol göstericidir.Günlük ölçümlerle elde edilen ateş traseleri ve şekilleri bazı durumlarda etyolojik açıdan önemli bilgiler verir.
Ateş nedenleri arasında 1- Enfeksiyonlar (bakteri, virüs, riketsiya,klamidya, mikoplazma, parazit ve mantarlarla oluşan lokal genel, septisemik, iltihaplı iltihapsız tüm enfeksiyonlar) 2-Kanserler. 3- İmmün mekanizma bozukluğuna bağlı olanlar:konnektif doku hastalıkları, ilaç ateşleri vediğer immünolojik bozukluklar. 4- Merkez sinir sistemi (MSS) hastalıkları: Beyin tümörleri, beyin kanamaları, pontin kanamaları, trombozlar, ensefalitler, medulla spinalis kesilmeleri, hipotalamusta ısı merkezindeki bozukluklar. 5 Hemopoetik bozukluklar -: Akut hemolitik hastalıklar. 6 – Vasküler bozukluklar: Miyokard, akciğer, beyin dokusu, infarktüsleri, hematom, disekan anevrizmalar. 7- Metabolik kalıtsal hastalıklar: Porfiri, hipergliseridemi,adison, hipertiroidi, familyal Akdeniz ateşi, Fabry’s hastalığı. 8- Psikojen ateşler: Doğuştan hipertermi, ateş taklitçileri sayılabilir
Enfeksiyonu düşündüren nedenler: Hastalığın birden başlaması, ateşin üşüme, ürperme titremelerle yükselmesi, baş ağrısı, kas, eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik gibi enfeksiyonlarda görülen belirtilerin varlığı ile birlikte enfeksiyon solunum yollarında ise; nezle,boğaz ağrısı, yanma, balgamlı balgamsız öksürük, sindirim sisteminde ise; bulantı, kusma, ishalin birlikte veya tek bulunması, Üriner sistemde ise idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma,yan ağrısı, fizik bakıda karaciğer, dalak ve lenf bezlerinin akut büyümesi, lökosit sayısı ve formülündeki değişiklikler önemlidir. Akut faz reaktiflerindeki değişiklikler de izlenmelidir. Tüm bunlar kısa süreli ateşlerde enfeksiyon düşündüren belirtilerdir.
Ateş yüksekliği olduğunda sebebinin araştırılması için mutlaka bir hekime başvurmanızı tavsiye ederim.