Geniz eti (adenoid vejetasyon) ve bademcik (tonsil) bağışıklık sisteminde görevli olan lenfoid dokulardır. Bu dokuların büyük olması veya sık sık hastalığa yol açması durumunda ilaç tedavileri veya ameliyat gerekli olabilir.
Bebekken bu dokular genellikle problem çıkarmazlar. 2-3 yaşlardan itibaren yani erken çocuklukta büyümesine bağlı olarak burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme gibi sorunlara yol açabilirler.
Bu durumlarda artık hastalıktan korunma yerine hastalık yapıcı hale gelmiş olurlar. Geniz eti büyüyen çocuklarda horlama, uykuda nefes kesilmesi gibi durumlarda geniz etini almak gerekir. Geniz akıntısı nedeniyle sık enfeksiyon geçiren, sık hastalanan çocuklarda da geniz et alınır. Geniz etinin bulunduğu bölgede orta kulağa bağlantı sağlayan östaki tüpü bulunmaktadır. Geniz eti hastalıklarında bu tüpün kapanmasına bağlı olarak orta kulakta, zarın arkasında sıvı birikimi olmaktadır. Bu sorunun da sık olması durumunda geniz eti alınır ve kulak zarlarına tüp uygulaması yapılır.
Bademcik sorunları geniz etine göre daha nadir görülür. Bademcikler sık sık yüksek ateşli enfeksiyonlara yol açarsa alınması gerekir. Enfeksiyon olmasa bile çok büyük olduklarında horlama ve uykuda nefes kesilmesine neden olursa yine alınmaları gerekir.
Geniz eti ameliyatı genelde günübirlik işlemdir. Ameliyat sonrası yatış gerekmez, aynı gün taburcu olunabilir. Çocuk ertesi gün normal hayatına devam eder, herhangi bir kısıtlama uygulanmaz.
Bademcik ameliyatı sonrası ağrı ve kanama gibi riskler nedeniyle daha dikkatli olunmalıdır. Gece hastanede kalış gerekebilir. İyileşme süresi 2-3 haftadır. Bu süre boyunca sert yiyeceklerden uzak durma şeklinde diyet yapılmalıdır.
Sadece ara sıra horlama, ağzı açık uyuma olması çocuklar için genellikle geçici bir durum olup ameliyat gerekmeyebilir. Özellikle hastayken horlama olması normaldir. Hastalık bitiminde çocuğun şikayeti yok ise ameliyat gerekmeyebilir.
Geniz eti ve bademcik dokuları 7-8 yaşlardan itibaren çocuk büyüdükçe küçülebilir. Bu yaşlardan sonra genellikle sorun çıkmaz. Tabi ki istisna durumlarında küçük yaşlarda veya büyük çocuklarda da ameliyat yapılabilir.
Sağlıklı günler dilerim…