Beş duyu organımızdan biri olan ve iletişim kurmamızı, dengede durabilmemizi sağlayan kulaklarımız, eksikliğinde önemini anladığımız bir organımızdır.
Çocukluk çağında nezle, grip benzeri üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında orta kulakta (zarın arkasında) sıvı birikimi ve orta kulak enfeksiyonları görülür. Çocuklarda kulak ağrısı ve işitme azlığı ile seyreden bu durumlara hekim muayenesi ile tanı konulur. Uygun ilaç tedavisi ile bu durumların çoğunluğu tedavi edilir. Bir kısmı ise devam eder. İşte kulak burun boğaz (KBB) hekimlerinin önemli bir görevi burada başlar.
Çocuklarda kulakta sıvı birikimi olduğunda işitme azalır. Çocuklar ve aileler bu durumu genelde fark edemezler. Bu durum uzun sürdüğünde çocuğun konuşması gerileyebilir, hırçınlaşabilir, okul çağında ise okul başarısında düşme olabilir. Sıvı birikimi olduğunda KBB Hekimi tarafından takip edilmelidir. Uzun süreli bir takip sürecinde düzelme olmazsa kulak tüpü ameliyatı ile kulak sağlığı geri kazanılabilir. Uygun tedavi ile çocuk bu durumdan hasar görmez. Eğer sıvı birikimi uygun şekilde tedavi edilmez ise kronik orta kulak ve zarla ilgili hastalıklara zemin hazırlar.
Erişkinde orta kulakta sıvı birikimi olduğunda genelde işitme azlığı, kulakta tıkanıklık şikayetleri olduğu için hekime başvurur ve uygun tedavisi yapılır.
Orta kulak enfeksiyonlarında genelde şiddetli ağrı olur. Beraberinde işitme azlığı, ateş, burun tıkanıklığı eşlik eder. Orta kulak enfeksiyonlarında hemen uygun tedavinin başlanması gerekir. Bu enfeksiyonların sonucunda ender de görülse yüz felci, kalıcı işitme kaybı, kulak zarı delinmesi gibi ciddi sonuçlar, hatta menenjit ve beyin absesi gibi ölümcül komplikasyonlar görülebilir. Özellikle çocuklarda kulak ağrısı olduğunda KBB hekimine başvurulması gerekir.
Kulak zarında delik olduğunda ameliyatla kapatılması gereklidir. Bu hastalar tedavisiz kaldığında zamanlar işitme duyusunu kaybederler. Zamanında yapılan uygun ameliyatlar ile kulak sağlığı tekrar kazanılabilir.
Kulağın önemli görevlerinden biri dengemizi sağlamasıdır. İç kulak dediğimiz bölgede denge ve işitme siniri bulunur. Denge problemi, baş dönmesi olan hastaların KBB hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir. Halk arasında “denge kristallleri kayması” olarak bilinen Benign Pozisyonel Vertigo hastalığı en sık görülen baş dönmesi sebebidir. KBB hekimi tarafından uygun manevralar yapılarak tedavisi mümkündür.
Kulakta çınlama, uğultu gibi farklı sesler duymak bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu durumlarda da uygun muayene ve tetkiklerin yapılması gerekir.
Burun ve kulak arasında “östaki tüpü” dediğimiz bir havalandırma kanalı bulunur. Kulak sağlığı için bu kanaldan giren hava önemlidir. Bu yüzden burun tıkanıklığı kulak sağlığınız direkt olarak ilgilendirir. Kronik kulak hastalığı bulunan kişilerin burun tıkanıklığı var ise mutlaka tedavisi sağlanmalıdır.
Kulak içinde önemli yapılar barındırır. Yüz siniri, beyin ana toplardamarı ve ana atardamarı kulak içinden geçer. Bu yapıların hastalıkları da kulak şikayetleri ile kendini belli edebilir. Yüz felci geçiren her hastanın kulak muayenesinin yapılması gerekir.
Kulağın en önemli işlevi olan işitme duyusu doğumdan itibaren çok önemlidir. Bebeğin işitme duyusu az ise konuşamaz ve bu durum geç tespit edilirse ömür boyu böyle kalabilir. Ülkemizde yeni doğan döneminde işitme taraması yapılarak işitme problemi erken tespit ve tedavi edilir. Erişkin dönemde de herhangi bir nedenle işitmede kayıp olması durumunda tedavi ve rehabilite edilmelidir. Tedavide, sebebe göre ilaç, ameliyat, işitme cihazı seçenekleri vardır.