irpmedya @ gmail.com

Baş-boyun bölgesindeki kitleler doğumdan itibaren her yaşta görülebilir. Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Hekimlerinin uğraştığı temel alanlardan biridir.

Doğum sırasında ve erken çocukluk döneminde doğumsal iyi huylu kitleler görülebilir. Kitlenin büyüklüğüne bağlı olarak farklı sorunlara yol açabilir. Boyunda şişlik, eğrilik, ağrı, kanama gibi sorunlara yol açan bu kitlelerin tedavisinde genellikle cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Bu ameliyatlar her yaş gurubunda yapılabilmektedir.

Okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklarda boyunda en sık lenf bezeleri şişmesi görülür. Aileleri oldukça endişelendiren bu durum genellikle normaldir. Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında lenf bezlerinde dışarıdan görülecek kadar büyümeler olabilir. Bu durumda KBB hekimi muayenesi ve tetkik edilerek genellikle enfeksiyonu tedavi etmek yeterlidir.

20-30 yaşlar civarında doğumsal artıklardan gelişen brankial kist, tiroglossal kist dediğimiz kitleler belirebilir. Aslında doğumdan itibaren bulunurlar ama bu yaşlarda büyümeye başlar. Genellikle boyun yan veya orta kısmında aniden büyüme gösteren şişliklerdir. Bu kitlelerin tedavisi de cerrahi olarak çıkarılmasıdır.

Erişkin yaştaki lenf bezi şişmeleri tetkik edilmelidir. Enfeksiyon kaynaklı olabileceği gibi lenfoma gibi kötü huylu hastalıklarda da lenf bezleri şişebilir. Bu durumlarda biyopsi yapmak gerekebilir.

Alkol, sigara veya mesleksel kanserojen maddelere temas etme halinde baş boyun bölgesinde kötü huylu kitleler çıkabilir. Ağız, burun, sinüs, gırtlak gibi organlarda büyüyüp, boyundaki lenf bezelerine yapılabilir. Bu yüzden her türlü geçmeyen yara, şişlik durumunda KBB hekimine başvurmak gereklidir. Gırtlak, dil, dudak tümörlerinin tamamına yakınının sebebi sigara ve alkol kullanımıdır. Gırtlak kanserinin en yaygın belirtisi ses kısıklığı olduğu için, ses kısıklığı şikayeti olan kişinin mutlaka KBB hekimien başvurması gerekir.

Boyun bölgesinde tükürük bezleri vardır. Bu bezlerinde iyi veya kötü huylu hastalıklarında çene altında, kulak önünde şişmeler başlayabilir. Tükürük bezi hastalıklarının çoğunluğu iyi huylu tümörler ve taş oluşumu nedeniyle şişmelerdir. Ancak kötü huylu hastalıklar da görülebileceği için tetkik edilmesi gereklidir.

Üst solunum yolu enfeksiyonları veya diş enfeksiyonları sonucu boyunda ani apse gelişimi olabilir. Saatler içinde ciddi boyutlara ulaşabildiği için acilen değerlendirilmeleri ve tedavisinin başlanması gereklidir. Ateş, boyunda şişlik ve kızarıklık temel belirtileridir.

Gözle görülemeyen yerlerdeki kitlelerin belirtileri iyi bilinmelidir. Ağrılar, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, kilo kaybı, ağız veya burundan kanama, ağız içinde uzun süren yaralar hastalık belirtisi olabilir. Bu durumlarda KBB hekimine başvurulmalıdır.

Sağlıklı günler dileklerimle…