ışişleri Bakanı Hakan Fidan bir dizi program için Bursa’ya geldi. Fidan, Bursa programında Rumeli Balkan Türkleri ile iftar programında buluştu.

Programa Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa siyasetinden çok sayıda isim katılım sağladı.

 

İftar programının açılış konuşmasını yapan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş şunları söyledi;

“Bakanımız Sayın Hakan Fidan’ın himayelerinde bir araya geldiğimiz Rumeli Balkan buluşmaları programımıza hoş geldiniz diyor, sizleri saygıyla selamlıyorum. Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ediyor, nice nice Ramazanlara hep birlikte sağlık ve afiyetle kavuşmanın temenni ediyorum.

Rabbim bu mübarek ayı başta Gazze olmak üzere dünyanın dört bir yanında akan kanın, gözyaşının dinmesine vesile kılsın. İslam alemine birlik ve beraberlik ihsan eylesin. Sayın bakanım, kıymetli konuklar; Bursa yüzyıllar boyunca farklı kültürlere medeniyetleri ev sahipliği yapmış, kadim bir şehirdir. Rumeli göçmenlerimiz de bu şehrin zengin kültürüne katkıda bulunmuş, Bursa’mızın ayrılmaz bir parçası olmuşlardır. Diğer bir taraftan Türkiye ekonomisinin büyümesinde, Bursa’nın sanayi kültürünü kazanmasında Balkanlar’dan gelen nüfusumuzun büyük bir katkısı vardır. Çalışkanlığın sembolü olan Balkan kökenli vatandaşlarımız her yıl milyarlarca dolar katma değer üreterek ülke ekonomimize güç katmaya devam etmektedir. Sayın Bakanım, kıymetli konuklar; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye son 22  yılda ekonomik büyüme ve dış politikadaki çok yönlü değil doğal bir uzantısı olarak Balkanlarda da önemli bir aktör haline gelmiştir. Bölgesel iş birliklerinin temini hususunda da Türkiye Balkan coğrafyasını önceleyen dış politika politikasını sergilemektedir. Bu bağlamda ülkemiz Balkanlar’da güven ve istikrarın tesisinde üzerine düşen görevlerini hakkıyla yerine getirmektedir. Balkanlar bizim için ebedi kardeşliğimizin hakikat bulduğu kadim topraklardır. Bu kardeşliği gelecek kuşaklara taşımak için var gücümüzle çalışacağız. Ortak bir tarihin ve kültürün izlerini taşıyan bu köklü mirasa sonuna kadar sahip çıkacağız. Sayın Bakanım, kıymetli konuklar, malumunuz önümüzde Sayın Cumhurbaşkanımızın, milletimizin hedefi olarak gösterdiği Türkiye Yüzyılı duruyor. Ülkemizi üst lige çıkaracak bu devasa hedeflerin hayata geçirilmesi için hepimize büyük görevler düşüyor. Bu hedeflerin her birbirine için gece gündüz demeden, mesai mefhumu gözetmeden çalışmamız gerekiyor. Bu vesileyle Ramazanınızı bir kez daha tebrik ediyorum. Teşrifleriyle bizleri onurlandıran Sayın Bakanımıza şükranlarımı arz ediyorum.”

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Kıymetli bakanımız, değerli valimiz, çok kıymetli milletvekillerimiz, il başkanımız, burada bulunan birbirinden kıymetli Rumeli iş insanları, sivil toplum örgütü başkanımız; sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Bugün katıldığınız andan itibaren heyecanımıza heyecan kattınız. Siz yıllardır Rumeli ve Balkan coğrafyasında farklı görevler almış, şu anda da Dışişleri Bakanı olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza yol arkadaşlığı yapan bir lidersiniz. Benden ziyade sizlerin konuşmalarını çok daha fazla merak ediliyor, dolayısıyla ben davetimize icabet eden çok kıymetli kardeşlerimize tekrar hoş geldiniz, sefalar getirdiniz diyorum. Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum. Afiyet şeker olsun.”

 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Saygıdeğer başkanlarım, kıymetli milletvekillerim, sayın valim, değerli büyükşehir belediye başkanım, sevgili Bursalılar;

‘BU COĞRAFYA KOCA BİR DEVLETİN KÖK SALDIĞI TOPRAKLARDIR’

Bu bir tesadüf mü? Elbette değil. Bu birliktelik, bu zenginlik bize şanlı tarihimizin bir mirasıdır. Rivayeti biliyorsunuz malumunuz Bursa’da meftun Osman Gazi bir gece rüyasında ulu bir çınar büyüyüp yeşerdiğini görür, rüyasını anlattığı Şeyh Edebali; bunun bütün dünyaya yayılan koca bir devletin müjdesi olduğunu ifade eder. Bu coğrafya işte koca bir devletin kök saldığı topraklardır.

Çok değerli kardeşlerim, bizler Sayın Cumhurbaşkanı liderliğinde yola çıkarken sınırlarımızın ötesindeki soydaşlarımıza ve din kardeşlerimize de destek olmayı temel öncelik olarak belirledik. Bu doğrultuda son 21 yılda yardım ve destek konusundaki milli kapasitemizi her alanda güçlendirdik, yaygınlaştırdık, kurumsallaştırdık. Bugün itibariyla devletimiz gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimiz neye ihtiyaç duyarsa hemen gereğini yapabilecek duruma geldik.

‘BALKANLAR VE RUMELİ HER ZAMAN ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA YER ALACAKTIR’

Bugün şu anda bu salonda aramızda bulunan birçok arkadaşımız var. Bu uzun yolculukta Balkan Türklerine hizmet etmenin derin mutluluğunu yaşadım. Bizler hepimiz bu davanın dahilleriyiz, şimdi ise bu misyona katkıyı Dışişleri Bakanı olarak sürdürmekteyim. Görevler değişir ama davamız daimi, hiç endişeniz olmasın. Balkanlar ve Rumeli her zaman önceliklerimiz arasında yer alacaktır.

Zor durumdaki kardeşlerimize el uzatmaktan toplu iftarlara nice hayırlı işlerde Bursalı kardeşlerimizin hep ön safta olduğunu çok şükür görüyoruz. Bu hususta örnek dikkati çeken Bursa Büyükşehir Belediyemizi yürekten kutluyorum. Alinur başkanımızın liderliğindeki belediyemizin sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirdiğini görmek hakikaten bizler gurur duyuyoruz. Bugünkü ziyaretimde de buna bir kez daha şahit olma imkanım oldu. Belediyemiz şehirdeki güzel icraatlarına ilaveten bir yandan da Balkanlar’daki kardeşlerimize destek olmaya devam ediyor. Bu yüzden Bursa Büyükşehir Belediyesi sadece yerel düzeyde değil Balkanlar’da da sorumluluk üstlenen stratejik bir aktör haline gelmiş durumdadır. Alinur Başkanımızın sizlerin de desteğiyle inşallah yeniden seçilerek bir dönem daha bu kutlu göreve devam edeceğine inanıyorum. Önümüzdeki dönemde çok daha büyük hizmetlere ve hayırlara imza atacağına inanıyorum. Bu noktada ilçe belediyelerimize ve güzel hizmetlerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum.

Durmaksızın çaba harcıyoruz. Bugün bölge ülkelerinin birçoğuyla stratejik ortaklık yapıyor durumdayız. Bu çok taraflı girişimler her şey bir yana çok kıymetli bir katkı sağladı. O da bölgesel sahiplenme kültürünün gelişmesidir. Türkiye’nin yaklaşımının diğer aktörlerden farkı işte tam da burada. Biz Balkanlar’ı, Rumeli’nin bölge halklarının ortak çıkarlarını temel öncelik olarak kabul ediyoruz. Bölgemizde gerginlik istemiyoruz. Sorun gördüğümüzde hemen devreye girerek arabuluculuk yapıyoruz. Balkanların kalbinde yer alan dostlar bu bakımdan çok iyi bir örnektir. Bu ülkede iktidar, barış ve huzur için tüm Balkanlar, tüm Avrupa için stratejik önem taşımaktadır.

 

Ramazan ayındayız. İftar sofrasındayız. Tüm dünya zorlu bir dönemden geçiyor. Dünyamızın ve bölgemizin nereye gittiğini iyi ve doğru okumamız gerekiyor. Milli menfaatlerimizi korumanın yolu gidişatı iyi ve doğru okumaktan geçiyor. Dünyanın dört bir yanında soydaşlarımızla gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimize gerçek manada sahip çıkmanın yolu da buradan geçiyor. Dünyada jeopolitik rekabetin yanı sıra krizlerin çatışmaların da arttığını görmekteyiz. Kuzeyimizde ve güneyimizde savaşlar var. Ukrayna savaşı üçüncü yılına girdi. İsrail, Gazze’de sadece uluslararası hukuku değil tüm insani değerleri ayaklar altına almaya devam ediyor. Kardeşlerimizin toprakları gasp ediliyor. Biz Türkiye olarak bu durumun son bulması için her düzeyde var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Filistinli kardeşlerimizi asla ve asla yalnız bırakmayacağız.

Dürüst politika izlemek, soğukkanlı davranarak ve ayrım gözetmeden bütün kesimleri kucaklamak gerekiyor. Böyle bir tek bir ülke, tek bir lider var kardeşlerim. Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan. Türkiye güvenilen bir devlet. Istikrar, barış ve refah odağı olarak görülen bir devlet. Biz ilişkilerimizi karşılıklı güven temelinde yürütüyoruz. Bugün bölge ülkelerinin birçoğuyla stratejik ortaklık tesis etmiş durumdayız.

Bu duygu ve düşüncelerle Sayın Valimiz ve sayın büyükşehir belediye başkanımız başta olmak üzere bu anlamlı buluşmada emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyor, davetiniz için sizlere şükranlarımı sunuyorum. Balkan Türkleri ve Müslümanları her nerede olursa olsun afiyet olsun. Sağ olun. Selamlarımı iletiyorum, Rabbim oruçlarımızı, ibadetlerimizi, dualarımızı kabul eylesin. Vatanımızın, devletimizin, milletimizin birliğini dirliğini daim eylesin. Sağ olun. Var olun. Allah’a emanet olun.”