Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü ile Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi arasındaki protokol, tarihi belediye binasında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Sevim Yürüten arasında imzalandı. BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç’in de katıldığı imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın hızla sanayileşen ve hızla gelişen bir şehir olduğunu hatırlatarak, yaşanan hızlı gelişmeye paralel olarak çevreyle alakalı bazı olumsuz yansımaların da gelişebildiğini söyledi.

“İşbirliğine her zaman hazırız”

Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ olarak gelişim ile dönüşümün çevreye uygun şekilde gerçekleşmesi için yoğun çaba harcadıklarını belirten Başkan Aktaş, bu manada akademik odalarla işbirliğine her zaman hazır olduklarını kaydetti. BUSKİ’nin kentsel çevre yatırımları planlama ve gerçekleştirme aşamalarında çevre mühendisliği disiplini çerçevesinde faaliyetler yürüttüğünü dile getiren Başkan Aktaş, “Şehrimizde tekstil, metal kaplama ve gıda üretimi gibi faaliyetleri yürüten işletmelerin atıksu altyapı tesislerimize bağlanabilmesi için ön arıtma tesisleri yapmaları zorunludur. Bu işletmeler, söz konusu tesislere ait projelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘atıksu arıtma/derin deniz deşarjı tesisi proje onayı’ genelgesi uyarınca mühendislere hazırlatmak, su ve kanalizasyon idarelerine onaylatmak zorundadır. Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile yapılan görüşmeler kapsamında, onaylanması gereken projelerin mesleki gereklilikleri karşıladığına ilişkin gerekli incelemelerin odamızca yapılarak vize edilmesinden sonra BUSKİ’nin onayına sunulmasına karar verdik” dedi.

Yaşanabilir çevre…

Daha sağlıklı çevre ve daha yaşanabilir bir Bursa için yapılan işbirliğinin çok önemli olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Kurumumuz, ‘söz konusu projenin onayı için’ bakanlığın asgari ücret tarifesindeki tutarın 3 katı fazlası bir bedel tahsil etmektedir. Bakanlığın tarifesindeki tutarların iki katı, proje onay ücreti olarak BUSKİ tarafından tahsil edilecek. Bir ücret tarifesi de Çevre Mühendisleri Odası’nca vize ücreti olarak alınacak. Kurumumuzun altyapı proje ve uygulama çalışmalarında mühendislerin yer alması için öneriler paylaşılacak ve gerekli belgelendirme koşulları önerilecek” diye konuştu.

Çevre Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Sevim Yürüten de meslek alanları ile ilgili çok önemli bir teknik protokol imzaladıklarını belirterek, işbirliği nedeniyle Başkan Aktaş’a teşekkür etti.