Sünnet derisinin cerrahi yoldan kesilerek uçların birbirine dikilmesi şeklindeki yöntemde, estetik ve emilebilir dikişler kullanıldığından sonrasında ayrıca bir pansuman veya dikiş alınması gerekmediğini söyleyen Üroloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Erhan Sarı, “Lazer ya da koter yöntemi sünnet derisinin elektrikli aletler yoluyla kesilmesidir; ancak bu yöntemin kalıcı sakatlıklar bırakma riski olduğundan çok fazla önerilmemektedir” şeklinde konuştu.
2 - 6 YAŞ: ACİL DEĞİLSE ERTELE
Açıklamasında sünnetin, Hijyen kolaylığı, Daha az idrar yolu enfeksiyonu, Penis kanseri ihtimalinde azalma, Fimozis, parafimozis, balanit gibi sünnet derisi problemlerinin ortadan kalkması gibi avantajlarının bulunduğunu dile getiren Üroloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Erhan Sarı, “Sünnetin zamanlaması çocuğun psikolojik dünyası için büyük önem taşımaktadır. Psikolojik gelişim evresi açısından bakıldığında çocukların cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-6 yaş arasında uygun olmayan şartlarda gerçekleştirilen sünnetin psikolojik etkilenmelere yol açabileceği düşünülmektedir” dedi.
YENİDOĞAN SÜNNETİNİN AVANTAJLARI
Yeni doğan sünneti ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özel Medicabil Hastanesi Üroloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Erhan Sarı şunları söyledi:
“Yenidoğan sünneti olması için en önemli koşul çocuğun ek bir sağlık sorununun olmaması ve cinsel organın bu işleme uygun olmasıdır. Genellikle doğumdan 24- 48 saat sonra anne ile bebek hastaneden ayrılmadan yapılır. Bebeğin yaşamının ilk bir aylık dönenime Yenidoğan dönemi denir. Uygun şartlarda ve uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilen yeni doğan sünnetinin bazı faydaları mevcuttur. Bunları şöyle sıralayabiliriz; - Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski azalır, -Lokal anestezi ile yapılabilir, - Sünnet işlemi sonrası bakım kolaydır, - Sünnet sonrası iyileşme hızlıdır, - Psikolojik bir etkilenme olmaz.”
SÜNNET İŞLEMİNİN KOMPLİKASYONLARI
Açıklamasında sünnet işleminin komplikasyonlarına da değinen Üroloji Uzmanı Yard. Doç.
Dr. Erhan Sarı, “Sünnet sırasında derinin fazla ya da az bırakılması, kötü nedbe dokusu kalması, kanama, şekil bozuklukları, idrar yolunun zarar görmesi gibi kalıcı sakatlıklar ve enfeksiyon karşılaşılabilecek problemlerdir. Sünnet konusunda deneyimli kişilere yaptırılması ile bu tür komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir. Özetle, sünnetle ilişkili en yaygın komplikasyonlar kanama ve enfeksiyondur” dedi.