Bilim insanları yaygın yapay tatlandırıcıların, sağlıklı bağırsak bakterilerini sepsis ve çoklu organ yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek tehlikeli mikroplara dönüştürme yeteneğine sahip olduğunu keşfetti.

Anglia Ruskin Üniversitesi'nden araştırmacılar sakız, diyet gazlı içecekler, dondurma, unlu mamuller ve hatta bazı vitaminlerle ilaçlarda bile bulunan şeker ikameleri olan sakarin, sukraloz ve aspartamın E.coli ve E.faecalis gibi yardımcı bakterilerin zararlı hale gelmesine yol açabileceğini buldu.

Çalışmanın yazarı ve Anglia Ruskin Üniversitesi'nde biyomedikal biliminde kıdemli öğretim üyesi olan Dr. Havovi Chichger, "Çalışmamız, gıda ve içeceklerde çok yaygın bulunan tatlandırıcıların bazılarının (sakarin, suklaroz ve aspartam) normal ve 'sağlıklı' bağırsak bakterilerini patojenik hale getirebileceğini göstermesi açısından ilk oldu" dedi.

Çalışma, yapay tatlandırıcıların günde iki kutu diyet gazlı içecek miktarında tüketilmesinin, söz konusu bakterilerin bağırsaktaki epitel hücreleri istila edip öldürme kabiliyetini önemli ölçüde artırabileceğini buldu.

Dr. Chichger, "Bu patojenik değişiklikler daha fazla biyofilm oluşumunu ve bakterilerin insan bağırsak hücrelerine daha fazla yapışıp bunları istila etmesini içeriyor" dedi.

"Bu değişiklikler, kendi bağırsak bakterilerimizin bağırsaklarımızı istila edip zarar vermesine yol açabilir. Bu durum da enfeksiyon, sepsis ve çoklu organ yetmezliğine neden olabilir."

 

Geçmiş araştırmalar, bu tür biyofilmlerin antibiyotiğe dirençli bakteriler ve artan hastalık riskiyle yakından bağlantılı olduğunu ve medikal cihazlarla ilişkili enfeksiyonlara yol açabileceğini göstermişti.


Araştırmacılar ayrıca, E.coli ve E.faecalis bakterilerinin karaciğerde, lenf düğümlerinde ve dalakta birikerek bir dizi enfeksiyona neden olabileceğini de buldu.

Yapay tatlandırıcıların popülerlikleri artarken ve hayatını kaybeden kişilerin sayısında her zamankinden daha yüksek bir paya sahip olurken, çalışmanın yazarları "söz konusu gıda katkı maddelerinin bağırsak mikrobiyotasını nasıl etkilediğinin ve bu zararlı etkilerin nasıl giderilebileceğinin anlaşılması hayati önem taşıyor" diyor.

Çalışma, Journal of Molecular Sciences adlı bilimsel dergide yayımlandı.

(Independent)