Birleşik Krallık'ta iktidardaki Muhafazakar Parti'nin, Mısır'da Hüsnü Mübarek döneminde bakanlık yapan Muhammed Mansur'dan 5 milyon sterlin bağış aldığı ortaya çıktı.

Bu rakam Muhafazakar Parti'nin 20 yıldan uzun süredir tek seferde aldığı en yüksek bağış miktarı olarak kayıtlara geçti.

Son olarak 2001 yılında Sir Paul Getty Muhafazakar Parti'ye aynı miktarda bağışta bulunmuştu.

Mısır'da 2006-2009'da ulaştırma bakanlığı yapan Muhammed Mansur, aralıkta Muhafazakar Parti'nin hazinedarlığına getirilmişti. Mansur'a verilen görevin ardından İşçi Partisi'nden yapılan açıklamada, "Hüsnü Mübarek'in otokratik rejiminin parçası olan bir milyardere bağış toplama sorumluluğu verildi" denmişti.

Telegraph için bir yazı kaleme alan Mansur, ekonomiyi anlayan çok yetenekli bir başbakan olarak gördüğü için Rishi Sunak'a destek olduğunu söyledi.

Mansur, "Başbakana 5 yıllık görev süresini tamamlama şansı vermek istiyorum ve bu yüzde partinin seçim yarışı fonuna 5 milyon sterlin bağışladım. Ofisteki ilk aylarında başardıklarına baktım ve 5 yılda neler yapabileceğini düşündüm" ifadelerini kullandı.


Gelecek yıl yapılacak seçimleri Muhafazakar Parti'nin kaybetmesi bekleniyor ancak Mansur'un bağışının Muhafazakarların seçim kaynaklarını ciddi şekilde artıracağı öngörülüyor.

2022 yılında İşçi Partisi toplam 5 milyon sterlin bağış toplarken, Muhafazakar Parti ise 4,75 milyon sterlinde kalmıştı.

Mansur'un bağışıyla birlikte Muhafazakar Parti, bağışlar konusunda son 5 yılın en başarılı ilk çeyreğini geçirmiş oldu.

(Independent)