Merhabalar Sevgili Manşet 16 Okuyucuları,
Modern iş stratejisi ve yönetimi; tarihi boyunca pazarda rekabete ve dolayısıyla daha geniş pazar payı kazanmaya odaklanmıştır. Ancak, W. Chan Kim ve Renee Mauborgne 2015 yılında yayınladıkları bir makalede iş ortamını “kızıl okyanus” ve “mavi okyanus” olarak ikiye ayırmış ve iş dünyasına tamamen yeni bir bakış açısı kazandırmışlardır.
Bu kavramları daha iyi anlamak için, sürekli aynı av için savaşan yırtıcılara ev sahipliği yapan bir okyanus düşünülebilir. Avın en büyük payını elde etmek için çeşitli taktikler kullanılır ve zaman içinde avlanma teknikleri geliştirilir. Şiddetli rekabet nedeniyle (kızıl rengin şiddeti, rekabeti kanı çağrıştırmasından dolayı), bu ortama “kızıl okyanus” denir. Öte yandan, okyanusun bu avcılardan biri veya tamamen yeni bir avcı tarafından keşfedilen, rekabetin olmadığı tertemiz bir bölümü ortaya çıkar. Bu bölümde rakip yok; ancak av çoktur. Taktik uygulamadan, diğer avcılarla savaşmak için enerji harcamadan, okyanusun bu bölümünde sadece avdan en iyi şekilde yararlanmaya odaklanılır ve bu ortama da “Mavi Okyanus” denir. Kısacası mavi okyanus terimi derin, geniş ve keşfedilmemiş bir alanı tanımlamak için kullanılır.
Mavi Okyanus Liderliği Stratejisi, farklılaşma ve düşük maliyeti hedefleyen strateji oluşturmayı ve uygulamayı içeren bir stratejidir. Mavi okyanus stratejisinin ayırt edici yanı; yukarıda da değinildiği üzere, mevcut pazarda rekabet etmeyi değil yeni bir pazar/mavi okyanus yaratarak rekabeti anlamsız hale getirmeyi hedefliyor olmasıdır. Bu stratejinin araçları ile sistematik ve üretken metotlar ve süreçlerle mavi okyanuslar yaratılmaktadır. Rekabetçi stratejinin yapısalcı teorisinde yapı, stratejiyi şekillendirirken mavi okyanus stratejisinde strateji yapıyı şekillendirir. Mavi okyanus liderliği stratejisinin üç anahtar kavramı yenilikçi değer, liderlik ve adil süreçtir. Mavi okyanus stratejisiyle, piyasadaki rakiplerden daha iyi bir performans göstermek değil, yeni pazar alanlarının yaratılması ve rekabetin etkisiz hale getirmesi hedeflenir.
Mavi Okyanus stratejisinin kilit yönü “Değerde İnovasyon” dur. Mavi Okyanuslarda yelken açan bir şirket, hem alıcı hem de sağlayıcı için aynı anda değer üreterek ve değer yaratarak satış başarısı elde edebilir. Bugün var olan endüstriyel alanların çoğu yüz yıl önce yoktu. Otomobil, müzik kayıtları, havacılık, petrol, kimya, sağlık, kişisel bakım ve yönetim danışmanlık şirketleri gibi pek çok alan mevcut değildi. Çok da uzak olmayan bir geçmiş olan 30 yıl öncesinde cep telefonları, indirim zinciri mağazaları, elektrik üretmek için doğal gaz kullanan fabrikalar, biyo-teknoloji, kapıdan kapıya hızlı sevkiyat ve ev sineması yoktu. Elbette yakın gelecekte de bugün var olmayan birçok iş kolu ortaya çıkacak. İşte bu iş kollarının ortaya çıkışı mavi okyanus stratejisiyle gerçekleşecektir.
Mavi okyanus stratejisini zorunlu kılan bazı itici güçlere gelindiğinde bunlardan biri, elbette ki teknolojik ilerlemelerin üretkenlikte ve endüstride bir artışa yol açması ve pazarın öncekinden daha fazla ürün ve hizmet sunmasına izin vermesidir. Bir diğeri ise, sınırlar ve bölgeler arasındaki küreselleşme engellerinin ortadan kalkışıyla ürün bilgisi ve iletişim fırsatları artması ve küresel bağlamda üretilen tüm ürün ve hizmetlerin sürekli mevcut halde ve de uygun fiyatlı olarak bulunmasıdır. İçinde bulunduğumuz bu pandemi sürecinde tüm sektörler teknolojiyi çok daha yoğun kullanmaya başlamışlar ve dahası bunu kalıcı hale getirmeye başlamışlardır. Dolayısıyla ayakta ve hayatta kalmanın zorlaştığı, ekonomik sıkıntıların kimilerini işsiz bıraktığı iş sahibi olanların ise büyük zorluklarla ve emeklerle işlerini devam ettirmeye çalıştıkları bu süreçte yeni, etkili ve kalıcı iş fırsatlarının mavi okyanus stratejisinin kullanılarak ortaya çıkacağı ve daha da önemlisi her anlamda hayat kurtaracağı aşikârdır.
Sevgiyle kalın,