Bursa’nın yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Orada var olan bazı kişilere, sizin buradan ilişiğinizi kesecekler, buradan atacaklar, gelin şimdiden imzalayın tazminatlarınızı alın ve gidin” denilmesi bizleri üzüyor. Biz çalışanlarımızın her birine tek tek güveniyoruz. Ancak böyle bir işlemin yapılmasını da asla kabul etmemiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Programa CHP Bursa Milletvekilleri Hasan Öztürk, Kayıhan Pala, AK Parti Bursa milletvekili Mustafa Yavuz’ CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, yeni seçilen CHP Bursa Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Cevdet Çakırov, Mestanlı ve Kırcaali Belediye Başkanları ile çok sayıda siyasetçi ve bürokrat katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan Hak ve Özgürlükler Hareketi Parti Meclis Üyesi Taner Çavuş şunları söyledi:

‘MOBİL KONSOLOSLUK HİZMETİ EN KISA ZAMANDA TÜRKİYE’DE BAŞLAYACAK’

“Sayın başkanım, sayın protokol, Bulgaristan’dan gelen siyasi parti temsilcileri, belediye başkanlarım, büyükşehir belediye başkanım. İftar kararı almadan önce kendim de şöyle dedim. Bu sefer seçim için konuşulmayacak. Ama maalesef bu esnaf, bir seçim kararı alındı. 9 Haziran’da bu esnaf üç yılda 6. seçime gidiyor. Maalesef siyasi istikrarı olduğundan dolayı biz de Türkiye’den destek vermek zorundayız. Türkiye’nin sayesinde hak ve özgürlükler hak ettiği yerde olmaya devam ediyor ve devam edecek. Hepiniz biliyorsunuz kongremizde eş başkan geldi. Başkanlardan bir tanesi Doçent Doktor Cevdet Çakır aynı zamanda benim hocam. Fakat biz hak ve özgürlük hareketi olarak, etnik kökeni dahi o siyaset yapmayız ve yapmayacağız. Bizim kapımız herkese açıktır. Bizim partide Türk de var, Romen de var. Herkes olabilir. Ben sözü fazla uzatmadan başkanımın bir de bir sürprizi var bize. Yoğun isteklerimiz üzerine tekrar mobil konsolosluk hizmeti en kısa zamanda bütün Türkiye’de başlayacak.”

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu’nun açıklamaları ise şöyle:

“Değerli arkadaşlarım; bizler asimilasyon sırasında bulunduğu topraklardan kopartılarak yoğun göçe zorlanmış ve bulundukları yerlerde yaşamlarını zorlukla idame ettirmek mecburiyetinde bırakılmış bir toplum plarak her zaman hür irademizle gerek bulunduğumuz yerlerde gerekse de Bulgaristan’da her zaman seçme ve seçilme hakkına sahip olması gereken bir toplum olarak öncelikle birlik, beraberlik içerisinde ortak olarak hareket edip inşallah Bulgaristan’da bizim sorunlarımızın da çok da rahatlıkla üzerinden gelinebilmesi için orada gerek yerel idarelerde gerek yönetimlerde ve gerekse de komşumuz, dostumuz ortak çıkarlarımız olan Bulgaristan’ın parlamentosunda çok daha güzel bir şekilde temsil edebilmesi bizlerin en büyük arzusudur. Önümüzdeki Ramazan bayramımızda şimdiden tebrik ediyor, hepinize saygılarımı, sevgilerimi. Allah’a emanet olun.”

 

Bulgaristan Türkiye parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Yavuz’un açıklamaları şöyle:

“İftar, hepimizin bir araya gelmesine vesile oldu. Emeklerinize sağlık. Bizler de parlamenter parlamentolar arası dostluk grubu başkanı olarak inşallah bu dönem gerek Bulgaristan Türkiye arasındaki diyalog ve gerekse bundan sonraki çalışmalarda her zaman hemşirelerimizin buradaki ve Bulgaristan’daki hakları konusunda inşallah çok daha güzel işlere hep birlikte imza atacağız. Öncesinde Dışişleri Bakanımız Sayın Hakan Fidan Bulgaristan’daydı. Dolayısıyla Bulgaristan göçmenlerimiz Bursa ve Bulgaristan anlamında özel bir mahiyette olduğu için özellikle dostluk grubu olarak bu dönem sizlerle birlik beraberlik içinde, genel iktidarların da elden gelen her türlü konuda katkımız olduğunu, yanınızda olduğumuzu belirterek ben de hepinize hayırlı akşamlar diliyorum. Teşekkür ederim.”

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in açıklamaları şöyle:

Öncelikle Bulgaristan’dan gelen Hak ve Özgürlükler partimizin değerli genel başkanı, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, il başkanları, il belediye başkanları, öncelikle sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Hoş geldiniz.

Özellikle de 31 Mart’ta sandığa gidip destek veren, sahip çıkan, ya da destek vermeyen Tüm Bursalılara huzurlarınızda bir kez daha teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Bu seçimin kahramanları Bursalılardır. Bu seçimin kahramanları sizlersiniz.

İşte kardeş şehirlerimizden bir tanesi başkanı şu anda il başkanımız resmi başkan da burada. Onu da karşıdan selamlıyorum. Sağ olsun. Hoş gelmiş o da.
Hem hizmetler yaptık, hem kardeşlik ilişkilerimizi devam ettirdik. Şimdi buradan böyle büyükşehir belediye başkanı olarak da yine oralarda, oralarda yapılması gereken hem kültürel varlıkların korunması konusunda aynı zamanda hem ticari hem de kültürel ilişkilerimizi geliştirme konusunda adımlarımızı daha fazla atacağız. Ve daha fazla beraber olacağız. Oradaki var olan değerlerimizi, hem hemşehrilerimizi aynı zamanda da kültürel varlıklarımızı orada koruyarak gelecek kuşaklara da aktaracağız. Ben özellikle Turan abime huzurlarınızda bir teşekkür etmek istiyorum, özel bir teşekkür etmek istiyorum. Sağ olsun, var olsun. Yıllarca başımızda bir abi olarak, bizim önderimiz olarak o bölge insanının sorunlarını dile getiren insan olarak gerçekten. Çok önemli hizmetler yaptı. İnşallah onun önerileriyle de birçok hizmeti hep beraber oralarda gerçekleştirme fırsatımız olacak. Bu anlamda ufak da olsa tabii ki siyaset yeri değil burası ama.

‘BİR İKİ GÜNDÜR GELİŞEN OLAYLAR HAKİKATEN BİZİ ÜZÜYOR’

Ben bir üzüntümü de dile getirmek istiyorum. 31 Mart’ta Bursalılar bir karar verdi. Bu karar doğrultusunda büyük bir oy farkıyla bizleri belediye başkanı olarak seçtiler. Tekrar tüm Bursalılara yüreğimden gelen o sevgiyle selam ve sevgilerimi iletiyorum. Ancak son birkaç gündür, bir iki gündür gelişen olaylar hakikaten bizi üzüyor. Neticede devlette devamlılık esastır. Buna inanıyoruz. Aynı zamanda bu arada seçimin sonucuna göre de bazı iş ve işlemlerin de yapılmaması gerekiyor. Yani kamunun tabii ki vergidir, maaşlardır ki özellikle cuma günü tüm işçilerimizin, tüm çalışanlarımızın hem maaşları aynı zamanda da kanunen hak ettikleri varsa onların da mutlaka ödenmesi şartı vardır. Bunlar ödenmesi gerekiyor. Ancak bunun yanında duyuyoruz ki ve bize de iletilenler bizleri üzüyor. Şunlar üzüyor, bakın orada var olan bazı kişiler, büyük ihtimalle de bankamatik memuru olduğunu düşündüğümüz bazı kişilerin hakları feshedilerek hemen tazminatları ödenme yoluna itiliyor. Ve onlar çağrılarak yarın sizi buradan kesecekler, buradan atacaklar. Gelin imzalayın. Tazminatlarınızı alın ve gidin gibi bazı işlemlerin yapılması bizleri üzüyor.

-Biz çalışanlarımızın her birine tek tek güveniyoruz. Ancak böyle bir işlemin yapılmasını da asla kabul etmemiz mümkün değil. Bırakın biz görevi devraldıktan sonraki bir seçim kurulu büyük ihtimalle ya perşembe ya cuma günü mazbatayı verecektir. Biz de orada tabii ki o arkadaşlarımızla çalışmak isteriz. Ancak ‘yangından mal kaçırırcasına’
bu tür işlemlerin yapılmasını hukuki olarak da ahlaki olarak da doğru bulmuyoruz. Umarım bunlarla ilgili birileri bu işe dur der ve birileri bu işe yapmayın der. Birilerinin tertemiz bir belediye teslim ediyoruz anlayışını umarım geldikten sonra görürüz. Zaten kamuoyuyla da bunların hepsini paylaşacağız. İnşallah bunlara dikkat ederler diyorum.”

Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Cevdet Çakırov

buradaki hissettiğim çok ciddi, çok güzel, çok pozitif bir heyecan var. Burada size baktıktan sonra, Bursa’yı çok büyük heyecanlı görüyorum. Ve birlik beraberlik içerisinde görülüyor ki başarılar da var. Başarılı adımlar da atılabiliyor. Ve bunların devamını hepimize canı gönülden dileklerimle sunuyorum. Mübarek Ramazan ayında Ramazan ayımız kutlu olarak kutlu olsun. Her birinizden sizlere , yapılan ibadetlere, tutulan oruçları yüce Rabbimizden kabul eylesin. Ve nice Ramazan aylarında diyorum.

Dokuz haziranda Avrupa Birliği seçimleri olacak. Ondan sonra genel seçimler de olucak. Buradan  destek bekliyor, sizlere çağrıda bulunuyoruz.