Toplumda çok yaygın olarak görülen ve körlüğe yol açabilen keratokonus adlı kornea hastalığı; doğuştan ve sık yapılan göz ovalama hareketi nedeniyle görülüyor. Keratokonus hastalığının erken teşhisi büyük önem taşıyor. Tedavi edilmediği takdirde kornea nakline sebep olabilen keratokonusun ilerlemesinin önüne “Korneal çapraz bağlama” (Corneal Cross-linking) yöntemiyle geçilebiliyor. Özel Medicana Bursa Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı  Op. Dr. Ömer Faruk Tabar, keratokonus hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.

Op. Dr. Ömer Faruk Tabar, ‘’Keratakonus gözün ön kısmındaki saydam tabakanın ( kornea) ilerleyici bir hastalığıdır. Kornea öne doğru dikleşir, konik bir görünüm alır, incelir ve yüzeyi düzensizleşir. Keratakonus için alerjik konjonktiviteler ve sık göz kaşıma ve ovuşturma risk teşkil eder. Ayrıca, doğuştan bazı kolajen dokuyu ilgilendiren göz ve sistemik hastalıklarla birlikte gözükebilir. En sık şikâyet, gittikçe derecesi artan miyopi ve düzensiz astigmata bağlı, görme azlığıdır. Hastalık doğuştan var olup, 30 – 40 yaşlara doğru yavaş ilerleyici bir özelliktedir. Kesin tanısı kornea  toporgrafisi ve pakimetri ile konur. Gözlük ve yumuşak lenslerle görmesi düzeltilemeyen hastalara sert/ keratokonik/ hibrid lensler yardımcı olabilir.

Korneal çapraz bağlama ( crosslinking) ameliyatı hastalık ilerlemesini durduran tek yöntemdir. Ayrıca erken ve orta dönemde korneal halka da etkin bir tedavi yöntemidir. Son dönemlerinde kornea nakli uygun tedavidir’’ dedi.