Sevgili Manşet16 okuyucuları;
Bir toplumda ne kadar çok yardımlaşma ve dayanışma varsa o kadar çok huzur, barış ve kardeşlik hakim olur. Bu duyguları kaybeden ve sadece kendini düşünen bir kişi, insanlıktan nasibini almamıştır.
İşte bu nedenle komşu hakkı ve paylaşmaya büyük önem veren Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), Müslümanları kardeş olarak tarif ederken, birbirinin derdiyle dertlenmeyeni de hakiki mümin saymamıştır.
Abdullah b. Abbas (r.a)’dan rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Yanı başındaki komşusu açken tok olarak geceleyen kişi (olgun) mü’min değildir.” Bu hadis bizlere hangi dinden, hangi ırktan olursa olsun komşumuza yardım etmenin bir insanlık görevi olduğunu anlatıyor.
Hatta yine başka bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber, “Hangi mahallede bir kişi aç kalırsa, o mahalle halkı Allah’ın korumasından uzak düşer” buyururken komşu hakkında ise “Cebrail komşu hakkında o kadar tavsiyede bulundu ki, nerede ise komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım” buyurarak meselenin önemini vurgulamıştır.
Bu ölçünün özellikle günümüzde şehir hayatında ne kadar büyük önemi olduğu açıktır. O halde hiç vakit kaybetmeden yardıma, iyiliğe koşalım, kötülükten bencillikten uzak duralım.Şunu çok iyi bilelim ki,Yüzyılın belası Covid 19 dan Maske, Fiziki Mesafe ve Hijyen kurallarına uymak sureti ile önce başkalarını , sonra da kendimizi koruyacağız.Bu taşınamayacak bir vebaldir.Hem insanlığımız, hem de vicdanımız bizi asla başkalarını risk altına sokmamıza müsaade etmemesi gerekir.
Bu yazımda ,Ağustos ayı içinde yapılan yoğun mevzuat düzenlemelerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
İZAHA DAVET UYGULAMASINI YENİDEN DÜZENLEYEN GENEL TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR
Vergi Usul Kanunu’nun 370. maddesinde hüküm altına alınan “izaha davet müessesesi”, verginin ziyaa uğradığına delalet eden emareler bulunduğuna dair yetkili merciler tarafından yapılmış ön tespitlerle ilgili olarak aynı merciler tarafından mükelleflerden açıklama talep edilmesi olup bu müessese, izaha davet edilen mükelleflerle ilgili yapılan değerlendirmeler sonucunda vergi ziyaına sebebiyet vermediği anlaşılan mükelleflerin konuyla ilgili vergi incelemesine veya takdir komisyonuna sevk edilmesini önlemekte veya vergi ziyaına sebebiyet verildiği durumlarda mükellefleri belirli şartlar dahilinde indirimli ceza uygulanmak suretiyle daha ağır müeyyidelerden korumaktadır.
519 Sıra No.lı VUK Genel Tebliği ile izaha davet uygulamasının usul ve esasları yeniden belirlenmiştir.
BANKACILIK KANUNU UYARINCA FİNANSAL KURULUŞ FAALİYETİ KABUL EDİLEN FAALİYETLERDEN EN AZ BİRİNİ YAPAN YURT DIŞINDA MUKİM KURULUŞLARA YAPILAN KAMBİYO SATIŞLARINDA BSMV ORANI %0 OLARAK BELİRLENMİŞTİR
2834 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile banka ve sigorta muameleleri vergisi nispetlerinin tespitine ilişkin 28.08.1998 tarihli ve 98/11591 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın eki Kararın
maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine eklenen (6) numaralı alt bent ile, Bankacılık Kanunu uyarınca finansal kuruluş faaliyeti kabul edilen faaliyetlerden en az birini yapan yurt dışında mukim kuruluşlara yapılan kambiyo satışlarında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi oranı %0 olarak belirlenmiştir.
MUHTASAR BEYANNAME İLE AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ AĞUSTOS AYINDA MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ ŞEKLİNDE BİRLEŞTİRİLMİŞ OLARAK VERİLECEKTİR
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirileceği beyanname olup, Türkiye genelinde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasına 01.07.2020 tarihinden itibaren geçilmiş bulunmaktadır.
MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ UYGULAMASI KAPSAMINDA,
ÜÇER AYLIK DÖNEMLERDE MUHTASAR BEYANNAME VEREN MÜKELLEFLERİN BEYAN DÖNEMİ GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN AYLIK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-beyanname sisteminde 10.08.2020 tarihinde yayınlanan “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Dönem Değişikliği Duyurusu” başlıklı duyuruda, vergilendirme dönemi üç aylık olan mükelleflerden Nisan-Haziran/2020 dönemine ait Muhtasar Beyannamede 3. ay (Haziran ayı) için asgari ücretli veya diğer ücretli çalıştırdığını beyan edenlerin vergilendirme dönemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından “aylık” olarak değiştirildiği açıklanmıştır. Bu mükellefler İnteraktif Vergi Dairesinden durumlarını kontrol edebileceklerdir.
ÇOK DİKKAT EDİLMESİ VE CİDDİ İHTİLAFLAR OLUŞTURACAK BİR DÜZENLEME .
İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARI TİCARETİNE DAİR YÖNETMELİKTE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞ OLUP, BİR TAKVİM YILINDA ÜÇTEN FAZLA İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI SATIŞI YAPILMASI İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI TİCARETİ KABUL EDİLECEKTİR.
“İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yapılan değişiklik ile;
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ancak yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılabilecektir. “Yetki belgesi” yönetmelikte “İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edilebilmesi için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belge” şeklinde tanımlanmaktadır.
İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin, 31.08.2020 tarihine kadar durumlarını bu Yönetmelikteki şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekmektedir.
“İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti” yönetmelikte “Doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen ikinci el motorlu kara taşıtının satışı ve pazarlanmasıyla ilgili faaliyetler bütünü” şeklinde tanımlanmıştır. İkinci el motorlu kara taşıtı kapsamına ise 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 3 üncü maddesinde tanımlanan ve tescilli olan motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtlar girmektedir.
İkinci el motorlu kara taşıtı pazarları yetkili idare veya bu faaliyet konusunda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen işletmeler tarafından kurulup, işletilebilecektir.
Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecektir.
-İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödemenin nakit yapılması halinde taşıtın satış bedeli, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenecek ve elektronik sistemin kullanılmasına ilişkin masraflar satıcıya aktarılan taşıt satış bedelinden mahsup edilecektir.
Motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler tarafından en az bir yıl süreyle kiralanan taşıtların bu işletmelerce satışı yönetmelik kapsamı dışına çıkarılmıştır.
VERGİ KESİNTİSİ YAPMA ZORUNLULUĞU OLMAYANLAR İÇİN MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ KILAVUZU YAYINLANMIŞTIR
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 20.08.2020 tarihinde e-beyanname sisteminde, vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapma zorunluluğu olmayıp, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluğu olan (apartman yönetimleri, basit usulde vergilendirilen ticari kazanç mükellefleri, ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar, Gayri Menkul Sermaye İradı mükellefleri gibi vergi kesintisi yapmayan ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’na çalışan sigortalı bildiren) mükellefler/işverenler tarafından verilecek Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin düzenlenmesine ilişkin kılavuz yayınlanmıştır.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR
2846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’la ilgili teşviklerde önemli değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu değişiklikleri kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
İmalat Sanayiine Yönelik (US-97 Kodu: 15-37) Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerine Sağlanan İlave Teşviklerin Uygulama Süresinin Uzatılması,
Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği Uygulamasında Değişiklikler,
“Ek-1: Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler” Tablosunda Bazı İllerin Bölgesi Değiştirilmiştir,
4.Bazı İlçelerde Yapılacak Yatırımlar Alt Bölge Desteklerinden Yararlanabilecektir,
Öncelikli Yatırım Konularında Yapılan Değişiklikler,
Diğer Düzenlemeler.
FİNANSAL HESAP BİLGİLERİNİN VERGİ KONULARINDA KARŞILIKLI OLARAK OTOMATİK DEĞİŞİM STANDARDI REHBERİ YAYINLANDI
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından “Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Karşılıklı Olarak Otomatik Değişim Standardı Bilgilendirme Rehberi” yayınlanmıştır.
Türkiye’nin ilk otomatik bilgi değişimi, 2018 yılında Norveç ve Letonya ile başlamış olup, 21.08.2020 itibarıyla Anlaşma kapsamında 2020 yılında otomatik bilgi değişimi (Türkiye’nin bilgi göndermesi ve karşılıklılık temelinde bilgi alması)
2019 yılına ilişkin bilgiler karşılıklılık sağlanan ülkelere 2020 yılında gönderilecektir. Bu tarihlerden önceki yıllara ilişkin otomatik bilgi değişimi yapılması söz konusu değildir. EK-3 listesi incelendiğinde, Türkiye’nin bilgi alacağı ülke sayısı 71, bilgi göndereceği ülke sayısı ise 54’tür.
Karşılıklılık ilkesi kapsamında bilgi değişimi kapsamına Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre gibi Türk vatandaşlarının yoğun şekilde yaşamakta olduğu veya finansal hesaplarının bulunduğu ülkelerin 2019 yılına ilişkin bilgilerin 2020 yılında otomatik bilgi değişimi yapılacak ülkeler listesinde yer almadıkları görülmektedir.
KISA ÇALIŞMADAN VEYA ÜCRETSİZ İZİN DÖNEMİNDE NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ UYGULAMASINDAN NORMAL ÇALIŞMAYA GEÇECEKLERE PRİM DESTEĞİ SAĞLANMASI UYGULAMASINA DAİR SGK GENELGESİ YAYINLANMIŞTIR
7252 Sayılı Kanunun 4. maddesi ile 4447 sayılı kanuna eklenen geçici 26. maddede, ekonomideki normalleşme adımları ile birlikte işyerlerinde haftalık normal çalışma süresine dönülmesini teşvik etmek amacıyla, 4447 sayılı Kanunun geçici 23. maddesi kapsamında koronavirüs nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanan veya aynı kanunun geçici 24. maddesi kapsamında ücretsiz izin uygulamasında nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların normal çalışma süresine dönmesi halinde, 31.12.2020 tarihini geçmemek üzere 3 ay süre ile 5510 sayılı Kanunun 82. maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sigortalı ve işveren hissesi primlerinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasına dair yasal düzenleme yapılmıştır.
Söz konusu düzenlemelere ilişkin SGK Genelgesi yayınlanmıştır.
BAZI BİNEK OTOLARIN ÖTV ORANLARI ARTTIRILMIŞTIR
30.08.2020 tarihli ve 31229 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 2912 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ÖTV Kanunu’na ekli (II) sayılı listedeki 87.03 G.T.İ.P. numaralı mallardan “-Diğerleri” satırı altında yer alan bazılarının ÖTV oranlarına esas matrahları ile ÖTV oranları aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
Cumhurbaşkanı Kararı 30.08.2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
ÜNİVERSİTE VE YÜKSEKOKULLAR İLE 5580 SAYILI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI KANUNU, 2828 SAYILI SOSYAL HİZMETLER KANUNU VE 573 SAYILI ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME KAPSAMINDA EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİNDE KDV ORANI %1’E DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR
2913 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 Eylül 2020 ila 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) geçerli olmak üzere, üniversite ve yüksekokullar ile 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve 573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilecek eğitim ve öğretim hizmetleri için KDV oranı %1 olarak uygulanacaktır. Cumhurbaşkanı Kararı 30.08.2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir
KORONAVİRÜS KAYNAKLI KISA ÇALIŞMA ÖDENEKLERİNİN SÜRESİ İKİ AY DAHA UZATILMIŞTIR
2915 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yeni koronavirüs (covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamındaki zorlayıcı sebep gerekçesiyle 30.06.2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) kısa çalışma başvurusunda bulunmuş iş yerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, 2706 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nda belirtilen esaslar çerçevesinde ve 30.07.2020 tarih ve 2810 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılan bir aylık süreden (31.07.2020 tarihinden) sonra başlamak üzere, yeni bir başvuru ve uygunluk tespiti yapılmasına gerek
bulunmaksızın ve daha önce kısa çalışmadan yararlanan aynı işçiler için ve aynı şartları aşmamak kaydıyla;
08.2020 tarihi öncesinde kısa çalışma uygulaması biten işyerleri bakımından 01.09.2020 tarihinden itibaren,
08.2020 tarihinde kısa çalışma uygulaması devam eden işyerleri bakımından ise kısa çalışma bitiş tarihinden başlamak üzere, iki ay daha uzatılmıştır.
Sağlık ile kalın İnşallah.
Ekrem ALFATLI
Yeminli Mali Müşavir
E posta:denetimmerkezi.com
Twiter : @AlfatlEkrem