Bursa Büyükşehir Belediyesi, 11 Eylül Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünde, Setbaşı’ndan başlayarak Tarihi Belediye Binası’nda son bulacak kortej yürüyüşü gerçekleştirdi.

 

Kortej yürüyüşünün ardından Tarihi Bina’da konuşma gerçekleştiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bundan tam 102 yıl önce Bursa’mızı saran özgürlük sevincini yüreklerimizde hissediyoruz. Bu heyecanla adım adım gelen zafer için yürüdük. Bursa’nın kalbi o günkü gibi atıyor. Her sokakta yankılanan, her yürekte büyüyen halkımızın destanını, Bursa’mızın kurtuluşunu kutluyoruz. 11 Eylül 1922’ye kadar işgal altında kaldı Bursa. Bursa’nın işgalinde meclis yastaydı. İşgal karanlığı ülkemizi kaplamıştı. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla yıllar sürecek direniş başladı. Türk ordusunun kararlı ilerleyişi, Bursa halkının verdiği özgürlük mücadelesiyle 11 Eylül 1922’de düşman güçleri çekilmeye başladı. Haber, Ankara’ya ulaştı ve kara örtü kaldırıldı. 11 Eylül sabahı esaret zincirine kıran güneşe selam durdu Bursa halkı. 11 Eylül 1922 tarihi Bursa’mızın yeniden doğduğu tarihtir. Ülkemizin kaderini değiştiren mücadelenin sonucudur. Zafer, milletimizin karar ve azmiyle kazanılmıştır. Ulusal direnişin en büyük simgelerinden olan bu zaferi her zaman hafızalarımızda yaşatacağız. Milletimizin kararlılığı ile yenilmez denilen ordular yenildi. Bu toprakların nasıl imkansızlıklar içinde kurtarıldığının farkındayız. Bugün burada yine ortak bir gelecek umuduyla buluştuk. Bağımsız bir Bursa için birlik ve beraberlik içerisinde çalışacağız. Atalarımızın mücadelesiyle kazanılmış bu topraklar için mirasımızı korumak boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.

 

“KURTULUŞ MEŞALESİNİ YAKAN BURSA KENTİMİZDE YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMALARLA TÜM ÜLKEYİ AYDINLATACAK”

Bozbey, “Bu yıl kurtuluş coşkusunun ayrı bir önemi daha var. Atatürk’ün Bursa’ya gelişinin 100. yılındayız. 11 Eylül kutlamaları için Bursa’ya gelen Atatürk bizlere yol çizmiştir. Ata’mızın ziyaretleri kentimizin gelişimini hızlandırmıştır. Bursa halkıyla hep beraber hedefe doğru yürüyoruz. 102 yılında kurtuluş meşalesini yakan Bursa, kentimizde yapacağımız çalışmalarla tüm ülkeyi aydınlatacak. Bugün bizlere düşen o günlerin anlamını unutmadan birlik ve beraberlik içinde barışı, huzuru ve kardeşliği daim kılmaktır. Ülkemiz için çalışırken tarihi değerlerimizi gençlere aktarmak önemli görevlerimizdendir. Kurtuluş yolculuğundaki o ruhu asla unutmadık, unutturmayacağız. Başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve istiklal şehitlerimizi derin sevgi, rahmetle anıyorum. Bursa’mızın düşman işgalinden kurtuluşu kutlu olsun” diye konuştu.