UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik: “Aşı uygulamalarının dünyada hızlanması ve kısıtlamaların kademeli şekilde kaldırılarak normal hayata geçilmesi, ekonomik ve sosyal yaşama olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Yeni yatırımların hayata geçirilmesi ve dış ticarette arzu edilen düzeye gelinmesiyle bu dönemi geride bırakacağımız kanaatindeyim.”

  

Türkiye’nin genel sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) şubat ayı ihracat rakamları açıklandı. UİB, şubat ayında 2 milyar 647  milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. UİB’in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracat tutarı ise 26,8 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti.

 

İhracat rakamlarını değerlendiren UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, “Ülkemiz ihracat odaklı ve yüksek katma değerli bir üretim stratejisiyle büyümesini sürdürüyor. Pandeminin yıkıcı etkilerine karşın ihracatçımız süreci en az hasarla atlatabilmek ve ülkesinin ekonomisine katkı sağlamak için sorumluluk alıp tüm imkânlarını seferber ediyor. Ülkemizin üretim ve ihracat üslerinden Bursa’mızın ve ülkemizin tüm ihracatçılarına, bu güzel tablo için gösterdikleri katkı ve fedakârlık nedeniyle teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı şubat ayı ihracat rakamlarını ve TÜİK tarafından açıklanan 2020 yılı büyüme rakamlarını değerlendiren Çelik, salgının gölgesinde geçen 2020 yılını yüzde 1,8’lik büyüme, geçen ayı da Cumhuriyet tarihinin en yüksek şubat ayı ihracat rakamı ile kapattıklarını ifade ederek Türkiye’nin bu anlamda diğer ülkelere göre pozitif ayrıştığını söyledi.

 

UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, şunları söyledi: “Türkiye ekonomisi, küresel bir salgınla geçen 2020 yılında büyüme başarısı gösterdi. Büyüme yılın son çeyreğinde yüzde 5,9, yılın tamamında ise yüzde 1,8 olarak gerçekleşti. OECD ülkeleri arasında 2020 yılında en iyi büyüme rakamını elde ettik, G20 ülkeleri arasında da ikinci sıradayız. Aşı uygulamalarının tüm dünyada daha da hızlanması ve kısıtlamaların kademeli bir şekilde kaldırılarak normal hayata geçilmesi, ekonomik ve sosyal yaşama olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Yeni yatırımların hayata geçirilmesi ve tabi ki dış ticaretin arzu edilen düzeye gelmesiyle bu dönemi geride bırakacağımız kanaatindeyim.”

 

OİB’in ihracatı 2,2 milyar dolar

Şubat ayında 2 milyar 244 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB), geriye dönük 12 aylık performansı ise 22 milyar 426 milyon dolar olarak açıklandı.

 

OİB, Covid-19 pandemisi nedeniyle endüstrimiz açısından tarihin en zorlu yıllarından birisi olan 2020’de, salgının olumsuz etkilerini en aza indirme amacıyla dijital ticaret heyetleri, dijital fuarlar ve webinar etkinliklerini ara vermeden sürdürdü. Bu kapsamda 2020 yılında ve 2021 yılı ilk iki ayında alternatif pazarlar olarak görülen Meksika, Vietnam, Tayland ve Güney Afrika’ya dijital sektörel ticaret heyeti programları düzenlendi. Bugün doğrudan 300.000 kişiyi istihdam eden ve son 15 yılın ihracat şampiyonu konumunda yer alan otomotiv sektörü, 2021 yılında 30 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyor.

 

UTİB’in ihracatı şubatta 93,7 milyon dolar

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Şubat ayında 93,7 milyon dolar ihracata imza attı. UTİB’in geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı ise 1,010 milyar dolar olarak gerçekleşti.

 

Pandemi süresince ihracatta kayıp yaşamamak için dijital ortamda fuar katılımları, eğitim seminerleri, UR-Ge Projeleri, ticaret ve alım heyetleri düzenleyen UTİB, sadece pazar çeşitlendiren değil aynı zamanda ürün çeşitlendiren çalışmalarıyla ihracatı artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Değişimi yakalama ve trendleri takip etme konusunda önemli bir role sahip olan UTİB, sektörün ufkunu açmaya devam ediyor.

 

UHKİB’ten şubatta 69,5 milyon dolarlık ihracat

 

Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 15,7 artış gösterip 69,5 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatı ise yüzde 8,3 artışla 753,4 milyon dolar oldu.

 

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, pandemi döneminde artan kişisel koruyucu ekipman talebine ek olarak hazır giyim sektörünün diğer ürün gruplarında ülkemize yönelen yeni talepler sayesinde önemli bir artış trendi elde etti. 2021 Ocak ayıyla birlikte güzel bir ivme yakalayan sektör, şubat ayında da bu ivmesini daha da yukarılara taşıdı. Aşı uygulamalarının hızlanmasına ek olarak kısıtlamaların da gevşetilmesiyle ortaya çıkacak fırsatları iyi değerlendirmeyi planlayan sektör, kısa vadeden ziyade uzun vadeli planlar yapmanın ve öncelikle yeni pazarlar kazanmanın üzerinde duruyor.

 

UMSMİB’in ihracatı şubat ayında 15,1 milyon dolar

 

Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,6 artışla 15,1 milyon dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise yüzde 26,7 artışla 196,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

 

UİB bünyesinde, 2020’de ihracatını en fazla artıran birlik olan UMSMİB, şubat ayında da en büyük ihracat artışı gösteren birlik oldu. Covid-19 pandemisinde ülkelerin güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşma konusunu birinci öncelik olarak belirlemesi sektöre olumlu yansıdı. Bu olumlu etkiyi kalıcı ve sürdürülebilir bir hale getirme düşüncesinde olan UMSMİB, bu çerçevede ürünlerin yeterli miktarda ve dünyayla rekabet edebilecek seviyede olması için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

 

UYMSİB’ten şubatta 7,2 milyon dolar ihracat

 

Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,4 oranındaki artışla 7,2 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), geriye dönük 12 aylık dönemde ise yüzde 19,1 artışla 149,5 milyon dolar seviyelerinde dış satışa imza attı.

 

Pandemide pek çok sektör durağanlık ve daralma yaşarken, ihracatını artıran sektörlerden biri de yaş meyve sebze sektörü oldu. UYMSİB, gelişmiş ülkelerin, gıda güvenlikleri ve geleceklerini garantiye almak için olağanüstü çaba harcadığı bu dönemde, ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek için geleceğe yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Birlik, ihracatın önündeki karantina engellerinin giderilmesi ve nakliye düzenlemeleri gibi bir dizi adımlarla ihracatını bu yıl da artırmayı planlıyor.

 

Öte yandan UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ‘diğer’ başlığı altında listelenen sektörlerin şubat ayı ihracatı ise 216,7 milyon dolar olarak açıklanırken; geriye dönük 12 aylık ihracatı da 2,2 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmiş oldu.