Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Türkiye ev tekstili ihracatının yılın ilk dört ayında 1 milyar dolar ihracat sınırına yaklaşmasının, pandemiye rağmen sektörün özverili çalışmalarının bir sonucu olduğunu söyledi. 2020 yılının ilk aylarında COVİD/19 salgını nedeniyle yaşanan şokun ikinci yarıdan itibaren atlatılarak ihracatın yeniden artış trendine girdiğini belirten Engin, dört aylık rakamların sektörün 2021 yılında yeniden altın günlerine döneceğinin sinyallerini verdiğini açıkladı.

Geçen yılın ilk dört ayında 674.4 milyon dolarlık ihracata imza atan sektörün, 2021 yılının aynı döneminde ihracatını yüzde 44,27 oranında artırarak 973 milyon dolara ulaştığını belirten UTİB Başkanı Engin, “Ocak-Nisan döneminde en fazla ihracatı 153 milyon dolar ile sektörün ana pazarı olan Almanya’ya gerçekleştirdik. Onu sırasıyla 119 milyon dolar ile ABD, 49 milyon dolarla İtalya izledi. 48 milyon dolarlık ihracat yaptığımız Fransa’ya ihracat artışı yüzde 74,3 olurken, bu dönemde 181 ülke ve bölgeye ihracat yapmamız dikkat çekici. En fazla ihracat yaptığımız ürünler ise Havlu, Yatak Çarşafları, perdelik kumaş ve diğer ev tekstil ürünleri oldu” diye konuştu.

UTİB İHRACATI YÜZDE 50 ARTTI

Aynı dönemde Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği üzerinde yapılan ihracatı da değerlendiren Pınar Taşdelen Engin, “UTİB olarak yılın ilk dört ayında ihracatımızı yüzde 49,88 oranında artırarak 144,8 milyon dolardan 217 milyon dolarak çıkararak sektörün performansına önemli katkı sağladık. Bu dönemde en fazla ihracatı 35 milyon dolar ile Almanya’ya gerçekleştirirken, ABD’ye yüzde 44,62’lik artışla 18,6 milyon dolar, İspanya’ya yüzde 104,60 oranında artışla 14 milyon dolar ve İtalya’ya yüzde 90,92’lik artışla 12,2 milyon dolarlık ihracat yaptık. Fransa’ya yüzde 150’nin üzerinde artışla 10,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Ocak-Nisan döneminde Rusya’ya ihracatımızı yüzde 118,56 artırarak 6 milyon dolara ulaştık. UTİB olarak toplam 121 ülkeye ihracat yaptığımız dört aylık dönemde en fazla ihracat yaptığımız ürünler ise sırasıyla perdelik kumaş, perdeler ve diğer ev tekstili ürünleri oldu” dedi.

 

EVE KAPANMALAR EV TEKSTİLİNE TALEBİ ARTIRDI

Dünya üzerinde yaşanan pandemi nedeniyle insanların uzun süreler eve kapanmasının, ev tekstilinde değişim sürecini hızlandırdığını kaydeden UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pandemi öncesinde insanların büyük bir bölümü iş hayatı nedeniyle evlerinde çok fazla zaman geçirmiyordu. Özellikle öncelikli pazarımız olan AB ülkelerinde çalışan nüfusun büyük çoğunluğu evlerini sadece yatmak için giriyorlardı. Ancak, kapanmalarla birlikte insanlar içinde yaşadıkları evlerin farkına vardılar ve değişiklik arayışına girdiler. Buna bağlı olarak bir talep artışı yaşandı. 2020 yılının ikinci yarısından itibaren başlatılan aşı çalışmalarının ardından Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede normalleşmenin sinyalleri geliyor. Önümüzdeki dönemde taleplerin daha da artmasını bekliyoruz. Lojistik sektöründeki konteyner krizi, yüksek navlun ücretleri ve hammadde gibi sorunların aşılmasıyla birlikte ihracatta çok hızlı bir yükseliş yaşayacağımızı düşünüyorum.”

 

TASARIM KATMA DEĞERİ ARTIRIYOR

Türkiye’nin ev tekstilinde Avrupa’nın en güçlü ülkesi olduğuna değinen UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Mevcut yatırımlarımız, üretim kalitemiz, hızlı hareket edebilme kabiliyetimiz bizin küresel rekabette en güçlü yanlarımız. Buna bir de son dönemlerde sektörün gerçekleştirdiği AR-Ge ve Tasarım konusundaki yatırımlarını eklersek, mevcut durumumuzun daha da güçleneceği açık. Bunu başarabilmek için yenilikler yapmalıyız. Pandemi nedeniyle değişen tüketici alışkanlıklarına göre yeni tasarımları pazarlara sunmalıyız. UTİB olarak bu konuyu çok önemsiyoruz ve 2009 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması ile yeni tasarımcıların, sektöre girmesine olanak sağlıyoruz. Gelinen noktada yarışmada dereceye giren genç tasarımcıların tamamına yakınının sektörde faaliyet göstermesi, bu alanda attığımız adımların ne kadar doğru olduğunu bir göstergesi” diye konuştu.

 

BAŞVURULAR 31 MAYIS’A KADAR SÜRECEK

UTİB’in geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle ilk kez online olarak gerçekleştirdi Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nı bu yıl da tümüyle dijital ortama taşıdıklarını bildiren Pınar Taşdelen Engin, “Bu yıl eğitim sürecini daha da geliştirerek master class kurgusunda çok kapsamlı ve işlevsel bir program hazırladık. Yarışmanın final sürecine kadar sürecek eğitim çalışmaları yine ödül niteliğinde olacak. Başvuruların 31 Mayıs 2021 tarihine kadar süreceği yarışmaya katılmak isteyenler, gerekli şartlara https://evtekstiliyarismasi.com adresinden ulaşılabilecekler. Kariyerine tekstil tasarımcısı olarak devam etmek isteyen tüm gençleri bekliyoruz” sözleriyle tüm gençleri yarışmaya davet etti.