Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kadınlara yönelik yaptıkları projeleri açıklamak üzere Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde kadın gazetecilerle bir araya geldi.
Zeyniler Köyü ve Çalıkuşu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden bahseden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu kitabını yazdığı bölgedeyiz. Biz de bu tarihi hatıraları canlandırmak ve kadınlarımızın yaptığı çalışmalara destek vermek amacıyla birçok kadın kooperatifi ve Zeyniler Kadın Kooperatifi’ni kurduk. Bizim marka değerlerimiz var ve bu değerlerimizi kadınlarımızın emeğiyle ortaya çıkarmayı kendimize vazife bildik. Her bir kadın kooperatifi kurduğumuzda da heyecanımızın arttığını, doğru yolda yürüdüğümüzü gördük. Bu dönemde bir karar aldık. Kooperatiflere ortak olalım ve kadınların çalışmalarına destek olalım istiyoruz. Ticari kadın kooperatiflerine destek olmak amacıyla bir birlik kurduk. Güney Marmara’daki tüm kooperatifleri kapsayacak bir birlik. Tüm kadın kooperatiflerimize destek olacağız ve bu bölgede kadınlarımızın hem kent ekonomisine katkı sağlamaları, sosyalleşmeleri, sosyal ortamları oluşturmaları için önemli bir görev ivha ediyorlar” diye konuştu.
“16 BİN KADINI İSTİHDAM ETTİK”
Kadın girişimcilik merkezleri kurduklarını anlatan Yılmaz, “Sanat kursları gerçekleştirdik. Hem de ürün üretip satış yapabilecekleri ortamlarda kurslar düzenledik. Birçok hanımefendinin kendi işini kurduğunu gördük. Birçok kadın girişimciye öncü olduk. 16 bin kadına istihdam sağladık. Eğitim vererek bu noktada destekler sağladık. Ürettikleri şeyleri satabilecekleri pazarlar oluşturmak, farklı alanlarda sosyal tesislerde ürünlerin satışının yapılması noktasında bu dönemde imkanlarımızı geliştirmiş olacağız. Mesleki ve teknik eğitimlerden kurs alan 4 bine yakın kursiyerimiz oldu 600’ü kendi işini kurdu. Sosyal İnovasyon Merkezi’nde kurslar verdik. Kadın istihdamının yoğun olduğu alanlarda çalışmalar gerçekleştirdik. Yeni dönemde de Organize Sanayi Bölgeleri ile görüşerek fabrikaların ihtiyacı noktasında eğitimler verip kadın istihdamına daha farklı bir açılım ortaya koyacağız.
Dezavantajlı gruplarla da eğitimler gerçekleştirdiklerini belirten Yılmaz, “Engelli bireylerimizin sosyal yaşama katılmaları için eğitimlerimiz oldu. Bin 250 engelli bireyimizi istihdama kazandırdık. Avrupa Birliği fonlarından da destek alarak bu süreci yürüttük. Sadece işe ekonomi olarak bakmıyoruz. Kendi değerlerimizin yaşatılması, gastronomi noktasında da güzel işler ortaya çıkıyor. Ticari kadın kooperatiflerimizde de geleneksel, sanatsal değerlerimizi yaşatmak amacıyla kurslar düzenliyoruz. Yeni dönemde Hacı Seyfettin Mahallemizi restore ettik. Osmanlı sanatının yaşatıldığı bir yer olacak. Döneme ait minyatür sanatı olmak üzere birçok alanda eğitimler verilecek. İncirli Hamamı’nda da zanaatkarların yetiştiği birçok mesleği hayata kazandıracağımız bir merkez olacak” ifadelerini kullandı.
“GÜÇLÜ BİR YILDIRIM İÇİN GÜÇLÜ KADIN MOTTOSUYLA İLERLİYORUZ”
Spor alanında faaliyetleri anlatan Yılmaz, 22 spor tesisi ve 6 kadın spor merkezi açtıklarını söyleyerek, “Dr. Sadık Ahmet Spor Tesisi’ni yeniledik. Gençlik ve Spor Merkezi’ne çevirdik ve kadın spor merkezi kazandırdık. Kadınlarımızın sosyal yaşamda daha aktif rol almaları, kentin iyileşmesi ve huzurun artması adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Güçlü bir Yıldırım, güçlü kadın, güçlü toplum mottosuyla oluşacağına inanıyoruz ve önemsiyoruz. Toplumsal dönüşümü en az kentsel dönüşüm kadar önemsiyoruz. Şehrin ruhunu insanın kendisi oluşturuyor. İnsanı da yetiştiren öncelikle annedir. Kadın demek iyilik, sevgi, merhamet demektir. Biz de bunun farkındalığıyla güçlü kadın, güçlü toplum oluşturmayı önemsiyoruz” dedi.