Bu kapsamda UİB tarafından düzenlenen eğitimde ünlü Fütürist Ufuk Tarhan, ‘Geleceğin İş Yapma Modelleri, İstihdam, Geleceğin Meslekleri ve Çalışma Ortamları’ konu başlığında sunum yaptı. Tarhan, “İş aslında beynimizin olduğu her yer. Yeni ofisimiz, beynimiz. Dolayısıyla hangi işte, hangi pozisyonda olursak olalım elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız. Bisikletin pedallarını sürekli çevirmeye devam etmeliyiz” diye konuştu.
Ufuk Tarhan’ın 2 saate yakın süren eğitiminde, Eğitim 5.0, Kişiselleştirilmiş Eğitim, 3T (Teknoloji, Tasarım, Takım), HOK (Hibrid, Otodidakt, Küratör), 5Y (Yetenekli, Yetkin, Yetkili, Yaratıcı, Yenilikçi) olmak, Kişisel dönüşüm esnekliği, süreklilik, sorgulayıcı düşünme ve öneri/çözüm/farklı yol/soru-sorun bulma, veri bazlı düşünme/değerlendirme ve analiz yetkinliği, öğrenen ve öğreten etkileşimi projelerle öğrenme, teknoloji ve insan bütünleşmesi gibi konular ele alındı.
“Bisikletin pedallarını çevirmeye devam etmeliyiz”
Her şeyin çok hızlı değiştiği ve dönüştüğü günümüz dünyasında geleceğe dair bir takım kaygıların oluştuğunu söyleyen Tarhan, “Her şey değişiyor, pandemiyle bu daha da belirgin hale geldi. Herkes geleceğim ve işim ne olacak kaygısı duyuyor. Gelecek, statik değildir, akışkan bir süreçtir. Her an gelecek için çalışıyoruz. Gelecekte iş birçok formda ve yerde yapılabilecek artık. İş aslında beynimizin olduğu her yer. Yeni ofisimiz, beynimiz. Dolayısıyla hangi işte, hangi pozisyonda olursak olalım elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız. Bisikletin pedallarını sürekli çevirmeye devam etmeliyiz” dedi.
Tarhan’dan değişim ve dönüşüm vurgusu
“Gelecekte, dönüşemeyenler işsiz kalmaktan korkmalı” diyen Tarhan şöyle devam etti: “Gelecekte daha fazla insan, söylenilenin ve kaygı duyulanın aksine daha farklı işlerde, becerilerini kullanarak iş yapacak. Bir sürü yeni meslekler de çıkacak. Bu meslekleri de kafasını o işe takan, dert edinen kişiler üretecek. İnsanoğlunun çözülemeyecek kadar işi var. İşsiz kalmak, ancak biz istiyorsak ve dönüşemezsek olabilecek bir şey. Bu süreçte teknolojiyi iyi kullanacağız, tasarımcı kafasıyla bakacağız ve takım oyuncusu olacağız. En güçlü, en becerikli, en güzel olanlar değil; dönüşüme, değişime ayak uyduranlar oyunda kalacak.”
T-İnsan’laşmak modeli…
Tarhan sözlerini şöyle noktaladı: “İnsan sağlığını zarara sokan bazı mesleklerde veya durumlarda robotlarla robotlar çalışacak. Örneğin koronavirüsün çok ciddi yükseldiği dönemlerde hastanelerde robotların servis yaptığını gördük. Sınırsız alanda robotlardan faydalanılacak. İnsan insanla, robotlar yapay zekalarla, robotlar robotlarla geniş bir takım halindeyiz. O yüzden tam da T-İnsan’laşmak zamanı. Bunun 3 katmanı var; teknoloji, tasarım ve takım oyunculuğu. 3 aşaması var; Hibridleşme, otodidakt öğrenme ve kürasyon yapma. 5 faktörü var; yetenek, yetkinlik, yetkililik, yaratıcılık, yenilik. Zorunlu olduğumuz, insanoğlunun bu büyük dönüşümünün mümkün olabilmesi için eğitime, öğrenmeye dair tüm kalıpların kırılması ve yeni bir gelecekteki sen/ben inşa edilmesi gerekiyor. Bu da T-İnsan’laşmak ve geleceği algılamakla mümkün.”