Türklerin tarihine bakıldığında, oldukça zengin bir kıyafet çeşitliliğine sahip olduğu görülüyor. Geniş bir coğrafya üzerinde sürekli hareket halinde olan Türkler, birbirinden çok farklı toplum ve kültürlerle karşılaşmış, bu kültürlerden birçok unsur almış ve o kültürlere de pek çok şey hediye etmişler. Kıyafet konusunda da bu böyle olmuş. Seyahat ve savaşta deri, günlük hayatta ise kumaş pantolon kullanan Türklerin askeri giyiminden, başka topluluklar da etkilenmiş, Türk süvari kıyafeti dünya askeri giyim stiline öncülük etmiş. Orta Asya Türkleri’nde şekillenen Türk giyim tarzı, ana hatları ve detayları ile Anadolu’ya kadar gelmiş, Selçuklu ve Osmanlı devrinde çeşitlenip zenginleşerek devam etmiş. 

 

Osmangazi Belediyesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde oluşturduğu ‘Türk Kıyafetleri’ sergisi ile Türklerin kıyafet zenginliğini gözler önüne seriyor. Türklerde giyim geleneği ele alınan sergideki kıyafetler, dönemin yaşantısını ve ruhunu yansıtıyor. Giysi parçaları ve kullanılan aksesuarlar üzerinden ele alınan sergide bozkır yaşamının izlerini görmek mümkün. Sergide ayrıca 2014-2019 yılları arasında yayınlanan ve o dönem sadece Türkiye’de değil dünyada geniş izleyici kitlesine ulaşan Diriliş Ertuğrul dizisinde oyuncuların kullandığı kıyafet ve aksesuarlar da bulunuyor. Sergide kıyafetlerin yanı sıra Türklerin kullandığı pusat, balta, kalkan ve hançer gibi silahlar da yer alıyor.

 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, sergideki kıyafetlerin zenginliğinin, modellerinin, kullanılan kumaşların, renklerin ve işlemelerin sergiyi gezen ziyaretçilerde büyük etki uyandırdığını ifade etti. Müzeye gelen tüm ziyaretçilere mutlaka sergiyi gezmelerini tavsiye eden Başkan Dündar, Türk Kıyafetleri sergisini gezen ziyaretçilerin zamana tanıklık eden giysiler içinde kendilerini tarihin içinde bulduklarını söyledi.