Bursa Teknik Üniversitesi’nin özgün olarak uyguladığı ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan İşletmede Mesleki Eğitim Programı (İMEP) meyvelerini vermeye başladı. Geleneksel yaz stajlarının aksine lisans eğitimlerinin bir dönemini İMEP kapsamında yerleştirildikleri anlaşmalı firmalarda aktif görev alarak ve proje çalışmalarına dahil olarak bitiren öğrenciler işverenlerden mezun olmadan iş teklifi alıyor. Özellikle Bilişim alanında yaşanan nitelikli işgücü sıkıntısı sektörün çözülemeyen sorunlarından olup İMEP kapsamında firmalarda görev alan BTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileri de yoğun talep görüyor. Öğrencilerden bazıları ile sizler için bir röportaj gerçekleştirdik. İşte o detaylar.
Uygulamaya dönük eğitim alıyoruz…
BTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümü 3.sınıf öğrencisi Sefa Eren İMEP kapsamında iş teklifi alan öğrencilerden. Sibernetik Makine & Otomasyon Uygulamaları firmasında Ar&Ge departmanında yazılımcı olarak çalışan Eren, aynı zamanda şirketin genel yazılım ihtiyaçlarını da karşılıyor. Bursa Teknik Üniversitesi’nin firma ve kurumlarla olan güçlü işbirliklerinin öğrencilerin iş ve uygulama alanı bulmasını kolaylaştırdığını ifade eden Eren, “Bulunduğum firmada Ar&Ge departmanında birçok proje üzerinde çalışıyorum. Bu projeler arasında TÜBİTAK, KOSGEP, TEYDEB onaylı projeler var. Bunlar arasında benim geliştirme yaptığım, üniversite hocalarıyla çalışmalarda bulunduğum, test aşamalarında çeşitli araştırmalar yaptığım projeler de oldu.” dedi.
Görev aldığı firmada daha önce denenmiş ancak gerçekleştirilememiş bir uygulamayı hayata geçirdiklerini de aktaran Eren, “Uygulama kapsamında kullanılan tasarım programı için bir modül geliştirdim. Firmamızda diğer firmalardan alınan projelerin tasarım, üretim, kalite-kontrol, paketleme gibi süreçlerin hepsi iletişim kanalları aracılığı ile şirket içi haberleşme ve raporlar ile yapılmaktaydı. Benim geliştirdiğim uygulama ile ise artık parçaların ne durumda olduğu sistem üzerinden rahatlıkla görüntülenebilmekte. Bu geliştirmeyi yaparken aldığım derslerin çok fazla faydasını görmekle birlikte aslında ne kadar uygulamaya dönük bir eğitim aldığımızı fark ettim. Bu anlamda kendimi çok şanslı hissediyorum.” diye konuştu.
Son sınıfta aktif olarak çalışmaya başladım
İMEP kapsamında çalıştığı firmadan iş teklifi alan öğrencilerden bir diğeri de Yahya Can Özdemir. Özdemir, İMEP ve sonrasındaki süreci verimli bir şekilde değerlendirebilmek için firmanın iş teklifi kabul ederek öğrenim hayatının son yılında firmada çalışmaya başlamış. İnvio Bilişim firmasında ürün ve servis geliştirme departmanında görevli olduğunu aktaran Özdemir, “Üniversite hayatımın ilk dönemlerinden itibaren mobil uygulama geliştirme alanına yönelmeye ve bu alanda uzmanlaşmaya karar verdim. 3 yıllık üniversite hayatım boyunca okulda teorik olarak aldığım her mühendislik dersinin ve kodlama eğitiminin yanında neredeyse her gün pratik yaparak bu alanda kendimi geliştirmeye özen gösterdim. Bölümümüzde bulunan akademisyenlerimizin samimiyetleri, onlara istediğim her konuda istediğim her an ulaşabilme ve danışabilme imkânım ve bizlere "öğrenmeyi öğretmek" konusundaki katkılarıyla belirlediğim alanda ilerleyişim oldukça kolaylaştı. Yine mevcut derslerin haricinde mobil uygulama geliştirme alanındaki eğitimlere katılarak bu alanda rahatlıkla kendimi geliştirebildim.” dedi.
Şirkette yer aldığı projelerden de söz eden Özdemir, “Çalıştığım süre boyunca çeşitli in-house projelerde görev aldım. Bunun yanında İnvio Bilişim tarafından geliştirilen ve önemli bir pazar payına sahip olan Hopi uygulamasının iOS geliştirici takımında görev alarak bu uygulama için birçok geliştirmede bulundum. Devam eden çalışma sürecimde firma tarafından geliştirilme projesi üstlenilen İstegelsin mobil uygulamasının iOS geliştirici takımında görev yapmaktayım.” diye konuştu.
Siber tehdit istihbarat analist ve denetçisi olarak çalıştım
Dista İstanbul Firması siber istihbarat biriminde çalışan Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi Nil Duman firmanın orkestrasyon platformunu geliştirmekle görevli. Çalıştığı birim hakkında bilgi veren Duman, “Platformda tehdit istihbaratı toplama yöntemlerini kullanarak hedefi saptama, önceliklendirme ve elde edilen verileri analiz etme gibi işlemler yapılmakta. Bu kapsamda dünya genelinden toplanan veriler sınıflandırılarak kullanılabilir bilgiye dönüştürülüyor. Bilgiye dönüşen veriler üzerinde analistler çalışmalar yaparak bilgiyi istihbarata dönüştürüyorlar.” dedi.
Geliştirilen platform için ilk iki ay, siber tehdit istihbarat analisti olarak görevlendirildiğini aktaran Duman, “İki ayın sonunda Siber İstihbarat Merkezinin, operasyon biriminden ayrılarak iş geliştirme birimine dahil oldum. Burada siber tehdit istihbarat platformunun uygulama denetçisi olarak görev yaptım. Buradaki görevim yazılımcıların geliştirdiği kodların uygulamada çalışıp çalışmadığını kontrol ederek hataları tespit etmek. Uygulamayı firma ve kullanıcı gözüyle değerlendirdikten sonra geliştirilmesi gereken yerleri belirliyorum. Tespit ettiğim hata olduğunda da ilgili birimle irtibata geçerek işin takibini yapıyorum. Bu anlamda üniversitede aldığım bölüm derslerinin bulunduğum pozisyonlara ciddi anlamda katkı sağladığını ve bölüm akademisyenlerinin bizi doğru yönlendirmelerle kariyerimizi ilgi alanlarımıza uygun şekillendirmede etkin rol oynadığını özellikle vurgulamak isterim.” şeklinde konuştu.
İMEP süreci keşfedilmemizi sağlıyor
İMEP kapsamında CITS Bilişim Hizmetleri Ar-Ge Merkezi’nde çalışan İhsan Oğuz Akpınar, önemli projelerde aktif görevler yürütüyor. Çalıştığı projelerde projeye yeni özellikler kazandırma, mevcut hataların giderilmesi, optimizasyon olmak üzere pek çok alanda yetkilendirildiğini aktaran Akpınar, “İMEP kapsamında yaşadığım bu deneyim ile üniversite eğitimi sırasında öğrendiğimiz algoritma kurma ve çeşitli programlama dillerinin yanı sıra, ekip çalışması ve proje yönetimi gibi konularda deneyim kazandığımı ve bunun da iş hayatına atıldığımda bana önemli avantalar sağlayacağına inanıyorum. İMEP sürecinde sergilediğimiz performansın çalıştığımız kurumların bizimle çalışmaya devam etmek istemesinde etkili olduğunu düşünüyorum. Alanında lider firmalardan biri olan CITS Bilişim Hizmetleri’nden bu geri bildirimi görmek de benim için ayrıca mutluluk verici oldu. Bana ve diğer tüm arkadaşlarıma bu fırsatı sağlayan CITS Bilişim Hizmetleri'ne ve süreç boyunca desteğiyle hep yanımızda olan hocalarımıza çok teşekkür ederim.” dedi.