Özel MEDICABIL Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hayati Aygün yönetiminde uygulanan, omurga cerrahisinde son jenerasyon ‘Kapalı Yöntemle (Endoskopik) Unilateral Biportal Endoskopi (UBE)’ yöntemiyle yapılan 200. ameliyat gerçekleştirildi.
Uluslararası kabul görmüş standartları, yöntem ve uygulamaları Bursalıların hizmetine sunan Özel Medicabil Hastanesi’nde, UBE yöntemiyle omurga cerrahisi konusunda çalışan Doç. Dr. Hayati Aygün yönetiminde, 200. ameliyat da başarıyla yapıldı.
ameliyatı sonrasında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Hayati Aygün, “68 yaşında omurga kanalı darlığı nedeniyle son yıllarda sadece 10-15 metre yürüyebilir bir hale gelmiş bir hastamıza UBE yöntemiyle cerrahi operasyon uyguladık. Kalp sorunları da olan yani açık ameliyatlar için riskli bir hastamızdı. Eskiden bu ameliyatlar açık yapıldığı için böyle hastalar için büyük sıkıntı oluyordu. O yüzden bu tip hastalarımızın ameliyatlarını ya yapmazdık ya da ertelemek zorunda kalırdık. Şimdi UBE yöntemiyle riskli gözüken bu ameliyatları çok daha kolay bir şekilde yapıyor ve hastayı sağlığına kavuşturuyoruz” diye konuştu.UBE yönteminden de bahseden Doç. Dr. Hayati Aygün, “Büyük kırıklar, büyük kamburlar hariç bütün omurga hastalıklarında bu tekniği uygulama şansımız var. Özellikle, bel fıtıkları başta olmak üzere, sırt fıtıkları, boyun fıtığı ve kanal darlığı gibi rahatsızlıkları gideriyoruz. Bu yöntemde sırt bölgesine 2 ince delik açıyoruz ve bir delikten kameramız olan çubuk, diğer delikten ameliyatı yaptığımız aletler giriyor. Karşımızda bir ekran var ve kameradaki görüntüyü izleyerek ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Bu yöntem daha çok Güney Korelilerin popüler yaptığı bir yöntem. Biz de bu yöntemi yerinde öğrenmek için Güney Kore’ye gidip bir süre orada kaldık ve yaklaşık 1 yıldır başarıyla uyguluyoruz. 1 yılda Özel MEDICABIL Hastanesi’nde uygulanan bu yeni metotla 200 ameliyat gerçekleştirdik. 200 hasta içerisinde sadece 4 veya 5 hastanın rahatsızlığı nüksetti ve yine aynı sistemle revizyonu yapıldı. Revizyon ameliyatları literatürde yüzde 8 ile 20 arasındadır ancak bizde bu oran yüzde 2.5 civarlarında” dedi.
MEDICABIL olarak bu yöntemi geliştirmek ve daha çok kullanılmasını sağlamak istediklerini ifade eden Doç. Dr. Hayati Aygün, “Aynı zamanda bu konuyla ilgili Türk ve yabancı doktorlara Özel MEDICABIL Hastanesi olarak çeşitli bilgi paylaşımları da yapıyoruz. Bu yöntemin yaygınlaşmasını sağlamak, bilgi paylaşımlarını daha organize hale getirmek, yurt dışında kurumlarla daha iyi bir iletişim kurmak için bu yöntemle ilgili bir dernek de kurup daha kurumsal bir şekilde hareket edeceğiz. Gelecekte bu tekniğin daha iyi yerlere geleceğini düşünüyoruz. Hastalıkların cerrahi endikasyon listelerini dahi etkileyecektir” dedi.