İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD), DİALOG Türkiye sponsorluğunda Yurt dışı Yatırım İlişkileri Geliştirme Toplantısını ve üye berat takdim törenini Sadabad Sarayı’nda yaptı. Etkinlikte ayrıca DİALOG Türkiye Ödül Töreni de gerçekleştirildi. Toplantıya Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Demir, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak ile siyasi partilerin, akademik odaların ve sektörel derneklerin başkan ve yöneticileri de katıldı.
Gecenin açılışında konuşan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, uzun ve stresli geçen pandemi dönemi sonrası üyeleriyle bir arada olmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, bu sürecin özellikle ticari hayatı olumsuz etkilediğini söyledi.
Sektörde yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi için yurt dışı pazarlarla ilgili 4 ayaklı çalışma yürüttüklerini belirten Andıç, “Bunlar; Türkiye’de ürettiğimiz gayrimenkullerin yabancıya satışı, yabancı yatırımcıların Bursa’mızdaki projelere yatırımcı olmaları, yurt dışındaki projelere inşaat malzemelerimizi pazarlayabilmek ve taahhüt şirketlerimizin yurt dışında inşaat işi alabilmelerini sağlayabilmek. Dünya ikincisi olan inşaat sektörümüzün yurt dışında iş alabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. 2022 Mart ayında BTSO öncülüğünde, New York’ta görüşmeler gerçekleştirdik. Önümüzdeki aylarda ABD’ye tekrar giderek, çalışmalarımızı sonuçlandırmaya çalışacağız. Son bir yıldır üyelerimizi güvenli bir şekilde yurt dışına açma arayışımız çerçevesinde doğru bir adres olarak gördüğümüz Bursa’daki fahri konsoloslar ile iletişim halindeydik. Haziran ayının ilk haftasında İMSİAD olarak Özbekistan Fergana vilayetine 15 kişilik bir heyet ile resmi ziyaret gerçekleştirdik. Oldukça verimli geçen ziyaretimizde, başta Fergana valisi olmak üzere, inşaat sektörünü ilgilendiren tüm özel ve kamu kurumu temsilcileri ile görüşmeler yaptık. Geçtiğimiz hafta Özbekistan Fergana bölgesinden Bursa Valiliğimizin organizasyonu ile gelmiş olan Özbek heyeti Bursa’da ağırlayarak görüşmeler yaptık. İMSİAD, BTSO ve DİALOG Türkiye organizasyonu ile İran Kiş adasında Bursa’mızı tanıtmak ve sektörümüz ile ilgili 4 aşamalı ticari görüşmeler yapmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. 22-25 Temmuz arasında, bu temasları gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
Sektördeki daralmanın devam ettiğini ifade eden Başkan Andıç, konuta erişimin de çok zorlaştığını belirtti. 2018 sonrası sektörün daralmasının, döviz kurundaki artışın, usta ve işçilerin yurt dışına çalışmaya gitmelerinin bugün taşeron ve çalışan sıkıntısı yaşamalarına sebep olduğunu anlatan Andıç, konut fiyatlarındaki artışın bir olumsuz etkisinin de 8 milyon kiracıya olduğunu vurguladı.
Andıç, şöyle devam etti:
“2022 yılı ilk çeyreğinde sadece 126 bin dairelik inşaat ruhsatı alınmıştır. Yıllık 800 bin konut ihtiyacımız olduğu hatırlandığında, arz tarafındaki sorunların henüz aşılmadığını ve hatta artarak devam ettiğini görmekteyiz. Müteahhitler yeni yatırımlara girişseler bile başladıkları projeyi satış noktasına getirecek sermaye güçlerini erittiler. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların sağlamasını, azalan müteahhit sayısında görmek mümkündür. Bunun da istihdam açısından olumsuz yansımaları olacaktır. Bu konuda önlemler almak gerekiyor. Öncelikle fiyat istikrarına kavuşulmalı, kurlardaki aşırı dalgalanmalar durmalı, enflasyon dizginlenerek düşürülmeli, alım gücü yükseltilmeli, arsa fiyatlarındaki artış durdurulmalı. İmarlı arsa stokunun arttırılması, yeni imarlı arsaların süratle açılması gerekiyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın şehir çeperlerindeki arazilere altyapı götürerek vatandaşlara satmak istemesini, iyi niyetli bir yaklaşım olarak görüyoruz. Yine bir alternatif olarak kamu arazilerinin geçici olmayan müteahhitlik sınıfı sahibi olan inşaat firmalarına da satılması sağlanarak, bu arazilerin toplu konut anlamında daha verimli kullanımı sağlanabilir. Böylelikle, konutta %50’ye ulaşmış olan arsa payları düşürülebilir. BTSO’da sektörel analiz toplantısında OSB’lerin yakınlarında OSB kuruluş ilkeleriyle konut alanları/uydu kentler organize edilmesini önermiştik. Organize konut bölgesi oluşturulabilmesi için BTSO önderliğinde akademik odalar ve İMSİAD olarak çalışmalarımıza başlayacağız.”
Başkan Andıç ayrıca gayrimenkul fiyatlarını düşürebilmek için, bazı yapısal değişikliklere ihtiyaç olduğunu anlatarak, yabancıya satış konusuna da değindi.
Yabancıya satışın şu anda en yüksek seviyesine ulaşmış olmasına rağmen yine de tüm satışların sadece %5’ini oluşturduğuna işaret eden Andıç, yabancıya satışı ülkeye döviz getirmesi nedeniyle önemsediklerini kaydetti.
Kentsel dönüşümü bir milli güvenlik sorunu olarak gördüklerini de belirten Başkan Andıç, “Olası 7 ve üzeri şiddetteki bir depremde, bugün şehir merkezlerimiz, artık daha yoğun olduğu için, 1999 depremine göre çok daha ağır bir bilanço ile karşılaşabiliriz. Binlerce insanımızı kaybetmemizin yanında yüzlerce milyar dolar maddi hasar olabilir. Bu durum ülkemizin beka sorunu haline gelebilir. Ayrıca kentsel dönüşüm tartışmalarında neredeyse hiç gündeme gelmeyen sanayide kentsel dönüşüm konusuna da değinmek istiyorum. İptidai olarak yapılmış, inşaat tekniğinden uzak şekilde büyütülmüş ve yıllar içerisinde de farklı imalatlara ev sahipliği yapmış olan birçok fabrika ve atölyemiz bulunmaktadır. Bu fabrika ve atölyelerde, onbinlerce çalışanımız ve milyonlarca dolarlık makineler bulunuyor. Olası bir depremde çok ağır sonuçlarla karşılaşabiliriz” dedi.
DİALOG Türkiye kurucu ortağı Ubeyt Işık da yepyeni çalışma metotlarıyla yola devam ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “2017 yılında yüzde yüz yerli sermayesi ile Bursa’da filizlenen ve önce Türkiye’nin çeşitli kentlerinde daha sonra dünyanın çeşitli ülkelerinde franchising ofislere sahip olan Dialog şirketinin temel gayesi Türkiye’nin gayrimenkul sektöründeki gücünü dünyaya kanıtlamaktadır. Adil kazanç, sürdürülebilir hizmet, yenilikçi bir gayrimenkul şirketi olma hedefi ile kurulan Dialog Türkiye şirketi, bugün 50’den fazla franchising ofisi ve 500 gayrimenkul danışmanı ile ülke ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır. Ayrıca Dialog sadece bir gayrimenkul şirketi değildir, ülkenin en önemli sektörü olan gayrimenkul sektörünün güçlü bir temsilcisi olarak ülkede yaratılan sermayenin Türkiye’de kalmasını sağlayan, sektörün hak ettiği itibara kavuşabilmesi için etik anlayışa sahip eğitimli gayrimenkul danışmanları yetiştiren yerli bir şirkettir” dedi.
Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, inşaat sektörünün zor bir süreçten geçtiğini bu süreçte sektör temsilcilerine destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi. Bursa’nın 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını, bu nedenle yöneticilerin müteahhitlerle çok iyi diyalog kurması gerektiğini vurguladı.
AK Parti Bursa milletvekili Atilla Ödünç, Bursa ve civarındaki projelerin yurt dışı pazarlarına açılmasını kıymetli bulduğunu, her ülkede yabancıya konut satışının olduğunu söylerken; İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu da Türkiye güçlü olacaksa bölgesinin de güçlü olması gerektiğini kaydetti.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Demir kendisinin de sektörün içinde yer aldığını belirterek bu zorlu süreçte yapılanları, çabaları önemsediğini ifade etti.