Londra’da faaliyet gösteren Redstone Solicitors hukuk firmasından Göçmenlik hukukçusu, Avukat Yaşar Doğan, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’in, açıkladığı yeni göçmenlik planının ayrıntılarını yorumladı.
Yaşar Doğan hükümetin açıklaması ve söz konusu raporun ayrıntıları ile ilgili şunları söyledi:
İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer, bu sabah yaptığı bir basın açıklamasında, İngiltere hükümetinin göçmenlik sisteminde yapmayı planladıkları kapsamlı reform paketini duyurdu. Açıklamanın ardından, planı içeren 76 sayfalık hükümet raporu (White Paper) yayınlandı. Bu rapor öğrenci vizelerinden çalışma vizelerine, aile vizelerinden kalıcı oturum vizelerine varan birçok alanda radikal değişiklikler öngörüyor.
Öncelikle şunu belirtmekte yarar var: bu reform planı henüz yalnızca bir plan. Bugün yapılan veya yürürlüğe giren bir değişiklik söz konusu değil. Hükümet, yapmayı planladıkları reformlarla ilgili tanıtım raporunu yayınladı. Raporda, bu değişikliklerin ne zaman yapılacağı ve halihazırda bir vize ile İngiltere’de kalan göçmenleri etkileyip etkilemeyeceğine dair net bir bilgi (değineceğimiz bazı istisnalar hariç) bulunmuyor. Yalnızca, raporun teknik ekinde şöyle bir cümle yer alıyor:
“Kalıcı oturum hakkının elde edilmesinin uzun sürmesi nedeniyle, mevcutta İngiltere’de bulunanlardan da ülkeyi terk edecekler olabilir”.
Bu, özellikle kalıcı oturum için gerekli ikamet süresinin yükseltilmesiyle ilgili bir geçiş süreci olmayacakmış gibi bir izlenim vermekte. Ancak, net bir bilgi bulunmuyor. Bunların ilerleyen günlerde netleşmelerini bekliyoruz ve netleştikçe sosyal medya hesaplarımızdan size duyuracağız. Beklentimiz, mevcutta vizesi olanların bu değişikliklerden etkilenmemeleri gerektiği yönündedir. Ancak, asıl durumu zaman gösterecek.
Yapılması planlanan değişikliklerden en önemlileri şunlar:
Nitelikli Çalışan (Skilled Worker) ve Diğer Çalışma Vizeleri
• Bu vize türü için mevcut kurallar altında kabul gören 180 civarı meslek türü listeden çıkartılacak. Bir mesleğin nitelikli sayılabilmesi için mevcur kurallara göre A Level (Lise) seviyesi yetiyor iken, bu üniversite mezuniyeti seviyesine yükseltilecek.
• Mevcutta Vasıflı Çalışsan vizesi bulunanlar bu nitelik seviyesi yükselişinden etkilenmeyi vizelerini uzatmaya devam edebilecekler. Ancak, değişiklik yapıldıktan sonra ilk başvurularını yapanlar daha yüksek nitelik şartını karşılamak zorunda kalacaklar.
• Üniversite mezuniyeti altında bir nitelik gerektiren bazı meslek gruplarıyla ilgili kısıtlı kısıtlı zamanlı vizeler verilmesi dönemsel olarak gündeme gelebilecek.
• Hasta bakıcı olarak gelenler 2028’e kadar değişikliklerden etkilenmeyecekler. Ancak, değişiklikler yürürlüğe girdikten sonra, yeni başvuranlar artık bu vize türünden yararlanamayacaklar.
• Bu vize için gerekli İngilizce dil seviyesi B1’den B2’ye yükseltilecek.
• Karşılanması gereken minmum maaş seviyesi yükseltilecek.
• Mucit Vizesi, Küresel Yetenek vizesi ve Yüksek Potansiyelli Kişi vizelerinde artış hedeflencek.
• Eş ve (gelebiliyorsa) yetişkin çocuklar için dil testi geçme şartı getirilecek.
Aile Vizeleri / Eş, Çocuk ve Yetişkin Aile Ferdi Vizeleri
• Finansal gereksinim revize edilecek.
• Çalışma vizesiyle gelenlerin eşlerinden ve yetişkin cocuklarından da dil sınavı geçmeleri istenecek.
• İnsan hakları temelinde oturum verilmesi yasal düzenlemelere tabi tutulacak.
• Bütün koşulların düzenli olarak sağlanması şartıyla, İngiltere vatandaşlarının eşlerinin kalıcı oturum almaları için gerekli ikamet şartı 5 yılda tutulacak.
• Sabıka kaydı vb durumlardan dolayı ‘iyi karakterli’ olmadığı düşünülen kimselerin eş vizesi almalarına engel olmaya çalışılacak.
Kalıcı Oturum İkamet Süreleri
• Kalıcı oturum alabilmek için standart ikamet süresi genel olarak 10 yıla çıkartılacak.
• İngiltere vatandaşlarının eşleri için bu 5 yılda tutulacak.
• Puan Tabanlı Sistem altında vizesi olanlar (örneğin, Nitelikli Çalışan vizesi sahipleri) gerekli ikamet sürelerini, ülkeye yapacakları ekonomik ve başka katkılar aracılığıyla, kısaltabilecekler.
İngilizce Dil Yeterliliği ve Life in the UK
• Ana başvuru sahipleri ve onlara bağlı gelen yetişkin aile bireyleri olmak üzere bütün göçmenlerden dil yeterliliği istenecek.
• Vize uzatma başvurularında, dil yeterliliğinin giderek artması beklenecek. Örneğin, ilk vize için A1, iken uzatma başvurusunda A2 istenmesi gibi.
• Kalıcı oturum (ve muhtemelen vatandaşlık) başvurularında B1 yerine B2 İngilizce dil yeterliliği aranacak.
• Life in the UK testi revize edilecek.
Mezun Rotası Vizeleri
• Mezun rotası vizelerinin süreleri 18 aya düşürülecek.
En önemli değişiklik planları bunlar. İlerleyen günlerde, daha net bilgiler ortaya çıktıkça, bunları sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.
Şunu da eklemeden geçemeyeceğim. Başbakan Starmer, bu sabah düzenlediği basın toplantısında aksini söylese de, bu reform planlarının altında yatan asıl sebep, göçmenlik karşıtı Reform UK Partisi ve lideri Nigel Farage’ın yükselişini engellemek. Nigel Farage ve aşırı sağın göçmenler ve göçmenlikle ilgili yanıltıcı dezenformasyonlarını deşifre edip halka anlatmak varken, kolaya kaçıp bu yöntem tercih edildi. Ancak, unutulmamalıdır ki; yükselişinden korktuklarının politikalarını onaylayıp benimsemek ve sahiplenmek onları zayıflatmayacak, aksine daha da besleyip büyütecektir. Tarihi bir hata yapıldığı kanaatindeyim.
AYRINTILI BİLGİ İÇİN İLETİŞİM BİLGİLERİ ŞÖYLE:
Redstone Solicitors
0203 940 5959
kaynak : www.eurovizyon.co.uk