Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK iş birliğinde 13 bin 500 metrekare alanda kurulan, 154 interaktif düzenek ve çeşitli simülatörlerin bulunduğu GUHEM, 4-10 Ekim Dünya Uzay Haftası kapsamında gerçekleştirdiği atölyelerden online eğitimlere birbirinden farklı etkinliklerle yediden yetmişe herkesin ilgi odağı oldu. Merkez, Uzay Haftası boyunca 5 bine yakın ziyaretçiyi ağırladı.

 


“BAŞARILI BİLİM KADINLARINI ÖRNEK ALMALIYIZ”

GUHEM’de Dünya Uzay Haftası etkinlikleri “Uzayda Kadın” temalı çevrimiçi eğitimle son buldu. Sovyetler Birliği'nin 4 Ekim 1957'de ilk yapay uyduyu uzaya fırlatmasından dolayı Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla her yıl 4-10 Ekim'de kutlanan "Dünya Uzay Haftası"nın bu yılki teması, "Uzayda Kadınlar" olarak belirlenmişti. GUHEM de kadınların uzay bilimine katkısına dikkat çekmek için Astronom Yağmur Karan’ın “Uzayda Kadınlar” isimli sunumuyla geniş yaş aralığına hitap eden çevrimiçi bir eğitim düzenledi. Astronom Yağmur Karan, geçmişten günümüze astronomi ve uzay alanında ilklere imza atan kadınların çalışmalarından bahsederek bu alanda faaliyet gösteren kadınların sayısının artabilmesi için başarılı bilim kadınlarının örnek alınması gerektiğini söyledi.

 

GUHEM DR. UMUT YILDIZ’I AĞIRLADI

NASA’da çalışmalarını sürdüren bilim insanı Dr. Umut Yıldız, GUHEM’de Dünya Uzay Haftası’na özel keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Etkinliği Türkiye’nin dört bir yanından gelen 400’e yakın uzay meraklısı takip etti. Umut Yıldız söyleşide astronomi ve uzay çalışmaları üzerine görüşlerini bildirerek GUHEM’in uzay ve havacılık alanında atılan en büyük adımlar arasında yer aldığını ifade etti.

 

 

GUHEM’DE UZAYDA TARIMI ÖĞRENDİLER

Dünya Uzay Haftası kapsamında atölye çalışmaları da gerçekleştirilen GUHEM’de 7-10 yaş ve 11-16 yaş aralıklarına hitap eden “Bitkilerin Yönelim ve Uzayda Tarım” atölyeleri düzenlendi. Öğrenciler, uzayda tarım yöntemleri ve dünyalaştırma konularında yapılan çalışmalar sayesinde belirli faktörlerin bitkilerin gelişimi üzerindeki etkilerini kavrayıp deneyler ile bilgi sahibi oldular. 3-6 yaş arası çocukların motor becerilerine uygun hazırlanan GUHEM Çocuk Galerisi’nde ise miniklere havacılık ve uzay teknolojilerini sevdirmek amaçlandı.