İnegöl Belediyesi, şehrin kuzey kısmında Boğazköy Barajı manzarasına sahip yarımada hüviyetindeki 451 bin m2 arazi üzerinde Bursa’nın en büyük Millet Bahçesini şehre kazandırmak için çalışmalara başladı. 100 milyon TL bütçeli projenin 2024 yılında tamamlanması hedeflenirken, baraj üzerinde tekne turlarından göçmen kuşları izlemek için Gözlem Kulesine, Heyecan Parktan Seyir Terasına kadar pek çok alanın yer alacağı projeyi Belediye Başkanı Alper Taban basın mensuplarına tanıttı.

İnegöl Belediyesi, 2019 yılında ilk adımı atılan ve 2022 itibariyle çalışmaların start aldığı Bursa’nın en büyük Millet Bahçesi projesini İnegöl’e kazandırmak için kolları sıvadı. Şehrin kuzey kısmında Boğazköy Barajı manzarasına sahip yarımada hüviyetindeki 451 bin 800 m2’lik arazi üzerinde projelendirilen Millet Bahçesinin 2024 yılında tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor. 100 milyon TL’ye mal olması beklenen Millet Bahçesi alanında yol açma çalışmaları başladı. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, bugün İnegöl ve Bursa basını ile bölgenin en büyük Millet Bahçesi olacak proje alanında bir araya geldi. Kamuoyuna projenin tanıtımının yapıldığı buluşmada, proje ile ilgili tüm detaylar paylaşıldı.


SÜREÇ 2019’DA BAŞLADI


Manzarası ve havasıyla, aynı zamanda Boğazköy Barajının sunduğu eşsiz görsellikle büyük ilgi gören alanda basın mensuplarına projenin tanıtımını yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “Bugün bir heyecanımızı paylaşmak adına sizlerle birlikteyiz. 2019 öncesinde şahsıma tevdi edilen bir görev vardı. Belediye Başkanlığı sonrası Alinur Başkanımız Bursa’da, bizler de İnegöl’de görev aldık. O süreçle beraber vatandaşlarımızın nabzını tutmaya çalıştık, talep ve önceliklerini belirlemeye çalıştık. O tarihlerde burayla ilgili hayallerimiz başladı. Bugün de geldiğimiz noktada buranın nasıl şekillendiğini vatandaşlarımıza hissettirmek istiyoruz” dedi.

ŞEHRİN YENİ GİRİŞ KAPISI OLACAK


Projenin hayata geçirildiği lokasyon hakkında bilgiler veren Başkan Taban, “Burası bizim şehrimizin kuzey hattı. Aslında burası şehrin gelişim bölgesi olarak da düşünülebilir. Hemen karşı tarafta Ağaç İşleri Sanayi Bölgemiz var. Barajın ilerisinde de Kuzey Anadolu Otoyolu bulunuyor. Hızlı Tren projesi de bu aksın ilerisinde gerçekleşecek. Bunları değerlendirdiğimizde aslında otobanlar, ulaşım imkanları şehirlerin de gelişimini etkiliyor. Dolayısıyla burası İnegöl’ün yeni bir giriş kapısı olarak değerlendirilebilir. Konum olarak da Millet Bahçemiz şehrimizin imar hattının bittiği noktadan 1 kilometre uzaklıkta. Aynı zamanda hemen yanımızda Hamzabey, barajın diğer ucunda Boğazköy ve Sungurpaşa Mahallelerimiz ile yaşamın devam ettiği bölgeler içerisinde kaldığını söyleyebilirim” diye konuştu.

YOL AÇMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI


Projenin detaylarını da paylaşan Başkan Taban, şöyle devam etti: “Millet Bahçemiz 451 bin m2’lik bir alanda projelendirildi. Kayıtlarda bal ormanı olarak geçiyor burası ancak orman vasfını kısmi olarak yitirmiş bir alan. Ancak bu yatırımlar neticesinde bu alan bir orman özelliğine dönüşecek. Burada çam ağaçları ağırlıklı olduğu için yazın da kışın da yeşil görebileceğimiz bir alan. İnegöl’ümüzde Hikmet Şahin Kültür Parkımız var. Aslında orası da bir Millet Bahçesi. Yaklaşık 300 dönümlük düz bir zeminde kurulmuş ve vatandaşlarımızın kullandığı güzel bir mekan. Aynı zamanda vatandaşlarımızın takdir ettiği, memnun kaldığını ifade ettiği bir kullanım alanı. Şehrimizin bugün 300 bin dolayında nüfusa sahip olduğunu düşünür ve mevcut projeksiyon nüfusunun önümüzdeki 15 yıl içerisinde 500 bine geleceğini hesap ettiğimizde bu tür ulaşım alanlarının çoğaltılması ihtiyacı ortaya çıkıyor. Biz de bu düşünceyle 2019 yılında bu projenin planlarını çalıştık. 2020 yılında Orman Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlardan onayları, gelişim planlarını çıkardık. 2021 yılında maliyet çalışmaları ve diğer fizibilite çalışmaları yapıldı. Bu yıl Fen İşleri Müdürlüğümüzün yaptığı ihale neticesinde çalışmayı başlatmış olduk. Öncelikle şu anda yüklenici firma yol açma çalışmalarını gerçekleştiriyor.”

BARAJ İÇERİSİNDE TEKNE VE FERİBOT GEZİLERİ YAPILACAK

“Burası yeşillerin, ağaçların içerisinde güzelce vakit geçirebileceğimiz bir mekan olacak. Baraj da ayrı bir güzellik. Su havzası insana gerçekten farklı bir pozitif enerji veriyor. Denizi olmayan şehirlerde bu tür su öğeleri ön plana çıkıyor. Bizler burada sadece suyu görmek değil, feribot ve tekne gezintilerinin yapılacağı bir model hayal ettik. 5 km gidiş 5 km geliş olmak üzere toplamda 10 km gezinin yapılacağı bir uygulama hayata geçmiş olacak.”

MİLLET BAHÇESİ İÇERİSİNDE YER ALACAK TESİSLER


“Projemiz içerisinde Heyecan Park olacak. Yine seyir terası oluşturacağız, küçük bir amfimiz olacak, piknik alanlarımız olacak, restaurantımız, kafeteryamız, çocuk oyun alanlarımız olacak. Gözlem kulemiz var. Burası bir yarımada olarak düşünüldüğünde, karşı bölgede kuş popülasyonunun izlenebileceği bir yer olacak. Alan içerisinde oluşturulan peyzajlarla bir flora fauna alanı oluşturulacak. 880 araçlık otoparkımız olacak. Alan içerisinde bir şelale ve katlı havuz sistemi olacak. Aşağıda da biyolojik göletimiz bulunuyor. Yürüyüş yollarımız ve bisiklet yollarımız da alan içerisinde yer alacak. 7 bin dolayında yeni ağaç buraya dahil etmiş olacağız. Şu anda yol açma çalışmaları sürüyor, ardından altyapı ve üst yapı çalışmaları başlayacak. Doğal yapıyı da bozmadan burayı insanların dinlendiği, nitelikli vakit geçireceği bir alana çevirmek istiyoruz.”

BURSA’NIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK


“Toplamda 451 bin 800 m2’lik bir alan. Projenin bütçesi de yaklaşık 100 milyon TL dolayında şu anda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan da destek alarak, belediyemizin de imkanlarıyla bu porjeyi hayata geçirmiş olacağız. Burası aslında ölçek olarak büyüklüğü itibariyle Bursa’da tek parça halinde en büyük Millet Bahçesi hüviyetini kazanmış olacak. Konseptiyle de bu özelliği kazanmış olacak. Ben bunu sadece İnegöl’ün projesi olarak görmüyorum. Ulaşım da artık kolay. Çevre şehirlerin de istifade edebileceği güzel bir mekan ortaya çıkmış olacak.”

Açıklama sonrası proje görselleri üzerinden de anlatım ve tanıtımlar yapıldı. Basın mensuplarıyla alanda gezi ve incelemeler de yapıldı.