- Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından, Bursa Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde, 17-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek ‘Uluslararası Katılımlı Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi’ etkinliğini kamuoyuna duyurmak amacıyla Osmangazi Belediyesi Sümbüllü Bahçe Konağı’nda basın toplantısı gerçekleştirildi.
Düzenlenen basın toplantısına, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, İl Turizm Müdürü Kamil Özer de katıldı.
Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği’ni tanıtarak konuşmasına başlayan Genel Sekreter Cemal Akkuş, düzenledikleri etkinlikleri anlatarak devamında, 17-19 Mayıs’taki gerçekleştirilecek Uluslararası Katılımlı Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi’ni tanıttı.
Kongreye Türki Cumhuriyetleri başta olmak üzere Asya ile Avrupa’dan 10 farklı ülke ve 50 farklı
üniversiteden 100’e yakın akademisyen katılacağını ifade eden Akkuş 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda kongre sonrasında misafir akademisyenlerle birlikte Bursa’da eğitim gören öğrencilerin katılacağı “Uluslararası Gençlik Şöleni” için Keles Kocayayla’da bir araya geleceklerini de belirtti.
Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu ise, kongrenin bu yıl ilk kez gerçekleştirileceğini ifade ederek, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’a da teşekkürlerini iletti.
ULUSLARARASI KATILIMLI TÜRK DÜNYASI STRATEJİK ARAŞTIRMALAR KONGRESİ
Tatlıoğlu, “Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi; Dünyanın her yerinde yaşayan Türk ve akraba toplulukların tarihi, sosyo-kültürel, ekonomik, politik ve eğitim süreçlerini bilimsel çerçevede araştırıp, stratejik yaklaşımla gelecek perspektifi çizmeyi, alanda işbirliği zeminlerini oluşturmayı amaçlayan bir faaliyettir. Türk Yüzyılının başladığı bu önemli yılda, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi anlamlı bir günü de kapsayacak şekilde Bursa Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği tarafından yüz yüze ve nadiren çevrimiçi katılım ile gerçekleştirilecek kongrede, Avrupa Türk Tarihi ile birlikte, Avrupa’daki Türklerin mevcut durumu, potansiyeli, sorunları, ilişkiler ele alınırken aynı zamanda kamu diplomasisi, insani diplomasi, kültür diplomasisi alanlarında yapılanlar / yapılabilecekler ile stratejik yaklaşımlar geliştirebilme potansiyeli etraflıca tartışılacak. Bu ana hedef doğrultusunda; multidisipliner bir yaklaşımla hazırlanan özgün bilimsel tebliğler, uluslararası hakem değerlendirmesinden sonra kongremizde sunulmak üzere kabul edilmiştir” ifadelerini kullandı.
İl Kültür Turizm Müdürü Kamil Özer, Bursa’nın Türk Dünyası’na başkentlik yapmış bir şehir olduğunu ve 2024 yılı içerisinde UNESCO’nun kültürel miras olarak gösterdiği tek yer olan İznik’e sahip olduğunu belirtti. Özer, bu etkinliğe de Bursa’nın ev sahipliği yapmış olmasından duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Stratejik araştırmaların yapılması gerektiği, Türk Devletler Teşkilatı’nın aynı alfabede birleşmesi açısından bu kongrenin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
“BU ORGANİZASYONU BİZİM ÜSTLENMEMİZ GEREKİYORDU”
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, düzenlenen kongreye memnuniyetle ev sahipliği yaptıklarını dile getirerek konuşmasına başladı. “Bu kongrenin başlangıcının Bursa’da olması çok doğru bir karar. Türk Dünyası dediğimiz geniş coğrafyanın diğer ülkelerin üniversitelerince de sürdürülebilir olur. Üniversitemiz bir araştırma üniversitesi. Dinamizmimizi daha da artırarak üniversitemizi daha ileriye taşımaya çalışıyoruz. Bursa Uludağ Üniversitesi’nin bir sonraki yıl 50. yılını inşa edeceğiz. Güçlü geleneği olan koca üniversitelerin biri haline gelmiş durumdayız. Böyle bir organizasyonu bizim üstlenmemiz gerekiyordu” diye konuştu.