13-15 Eylül 2024 tarihlerinde “Damağımdaki Bursa” temasıyla düzenlenecek festivalin lansman toplantısı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Önümüzdeki hafta Bursa’da 3.‘sünü gerçekleştireceğimiz festival geçmiş yıllardan farklı olacak. Bursa’nın tatlarının, lezzetlerinin yansıtılacak gerçek bir Bursa Festivali olacak. 13-15 Eylül tarihleri arasında gastronomi atölyelerinin, söyleşilerin olacağı güzel bir yolculuk olacak. Keyifli bir lezzet durağı sizleri bekliyor olacak.” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek olan “Uluslararası Bursa Gastronomi Festivali” kapılarını açmaya hazırlanıyor.
13-15 Eylül 2024 tarihlerinde “Damağımdaki Bursa” temasıyla düzenlenecek festivalin lansman toplantısı Çataltepe Mahallesi’nde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in katılımıyla gerçekleştiriliyor.
Bursa’nın coğrafi işaret almış tescilli ürünlerinden bahseden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Tarihimizden bizlere kalan mutfak kültürümüzü yaşatmak ve geleceğe aktarmak. Tarımımız ve mutfağımız birbirine geçmiş halkalar gibi bugüne uzanmıştır. Bizlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu bağı güçlendirmek için çalışıyoruz. Bursa siyahının yetiştiği özel bir bölgedeyiz. Şu anda etrafımızda Bursa’nın siyahı bizi kucaklıyor. Bursa siyahının Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret olarak tescillendiğini büyük bir gururla öğrendik. Bu tescili almamız son derece önemli. Bursa’nın siyahı, deveci armudu, müşküle üzümü gibi dünyada ün salmış, ülkemize ekonomi girdi sağlayan bu simgeler çok önemlidir” diye belirtti.
“TARLADAKİ ÜRÜNÜN MASADA DEĞER BULMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Çiftçinin önemine vurgu yapan Bozbey, “Atalarımızın emek emek işlediği bu tarımsal zenginlik Bursa’yı gastronomide bu kadar öne çıkaran bir konudur. Bu zenginliği koruyacak olan çiftçiler ve onlara verilen destektir. Çiftçi bizim için çok önemlidir. Bu sofranın zenginliğini devam ettirmek için elimizden geleni yapacağız. Görmüş olduğunuz Bursa Gastronomi sofrası bu sorunun önemli bir cevabını oluşturmakta. Bursa’ya ait bin yıllar süren bizim toprağımızın ürünleri bunlar. Binlerce yıllık kültürel mirasla taçlanan bu ürünlerin ulusal ve uluslararası piyasada hak ettiği değeri bulmak için sorumluluğumuzu biliyoruz. Bursa tarımının sürdürülebilir şekilde yapılması için tüm gücümüzle destek veriyoruz. Yeşil enerjinin, yapay zekanın Bursa tarımını bir üst seviyeye çıkarması için çalışmalara başladık. Kırsal üretimi, hasat turizmi destekleyecek tur operatörlerimize çok önemli görevler düşüyor. Yerel ürünlerimize katma değer kazandıracak turizm işletmelerine destek sağlamayı hedefliyoruz. Tarladaki ürünün masada değer bulması için çalışacağız. Şehrimize en uygun modelin belirlenmesi aşamasındayız” diye konuştu.
Bozbey sözlerine şu şekilde devam etti:
Her bir ürünümüz Bursa’nın renklerini, tarihini anlatıyor. Bursa’ya özgü yemeklere ve onların tariflerine yer verilmesi, önerilmesi son derece önemli. Yerel tedarik bilincinin de yerleşmesi çok önemli. Gastronomi turistleri sadece tadım yapmakla kalmıyor yemeğin hikayesini de öğrenmek istiyorlar. Kıymetli şeflerimiz kadar yüz yıllardır bu toprakların muhafızı olmuş çiftçilerimiz de var. Aynı hikayenin tekrarlanarak anlatılması gerekiyor. O zaman bu ürünler turizme ve geleceğe katkı sağlamış oluyor. Mobil gastronomi mutfağımızla ilçe ilçe geziyor, bu lezzetleri tadıyoruz. Gastronomi turizminin halka halka sağladığı katkı kadar bu katkının adil paylaşımı da bizim için çok önemli.
“FESTİVAL GEÇMİŞ YILLARDAN FARKLI OLACAK”
Bozbey, “Kooperatiflerimiz, derneklerimiz kendi kültürlerini yansıtma fırsatı bulacaklar. Kentin tüm dinamikleriyle birlikte Bursa mutfağını dünyaya tanıtacak Bursa’mızın marka değerini yükseltmiş olacağız. Önümüzdeki hafta Bursa’da 3.‘sünü gerçekleştireceğimiz festival geçmiş yıllardan farklı olacak. Bursa’nın tatlarının, lezzetlerinin yansıtılacak gerçek bir Bursa Festivali olacak. 13-15 Eylül tarihleri arasında gastronomi atölyelerinin, söyleşilerin olacağı güzel bir yolculuk olacak. Keyifli bir lezzet durağı sizleri bekliyor olacak. Kooperatifler yörelerinin önemli lezzetlerini bizimle paylaşıyor olacak. Bu lezzet şölenini Bursa’nın dört bir yanına yansıtmak için ilçe ilçe geziyoruz. 7 ülkeden 10 farklı şehir festival katılımcısı olarak yer alacaktır. Yabancı ülkelerden gelen turistlerimiz kendi ülkelerinin lezzetlerini bize sunacaklar. Bizlerde o ülkelerde Bursa’nın lezzetlerini sunmuş olacağız. Hedeflediğimiz noktaya varabilmek için kentimiz güçlenebilsin diye hep birlikte çalışmak şart” dedi.
ÇATALTEPE PROJESİNDE SON DURUM NE?
Rafa kalkan Çataltepe projesi hakkında konuşan Bozbey “Çataltepe’de hatalar işler yapılıyor. Planlanmış bir alan. Zamanında doğru bulmamıştık bu alanda yapılmasını. Esnaf parayı yatırmış ancak esnafın 2 bin 600’ü dışarda. Onların parasının yatırılıp, kamulaştırıldığı alan var. TOKİ haksız biçimde üyelerden aldığı parayla kamulaştırdığı alanı kooperatife devrediyor. Vicdanen bu yanlış. BESOB’a devretmesi gerekiyordu ve devamını kendisi yapması gerekiyordu. Kooperatifte 200-300 kişiyle yürütmeye çalıyor ve dışarda kalan esnafı da astronomik fiyatlarla üye yapmaya çalışıyor. Kooperatifin bu inadından vazgeçmesi gerekiyor. Bankaya para yatırmış her bir kişiyi üye yapması gerekiyor. Ülkenin şartlarına göre faizle, değerle beraber bugüne kadar ödenmemiş tahsilatı verir ve esnaf faydalanmış olur” açıklamalarında bulundu.
Festivalde süt helvası rekor denemesi yapacaklarını söyleyen Bozbey, 5 ton gibi bir miktar süt helvası yapacaklarını ve herkesi süt helvası yemeye davet ettiklerini aktardı.