Bursa Barosu Başkanı Altun: “Her hukuki işlemin iki tarafı var ama avukat hiçbir zaman taraflardan biri değil, sadece birinin adliyedeki temsilcisidir.”
Bursa’da avukatlar, Gebze’de Avukat Ersin Arslan’ın öldürülmesi üzerine, savunma mesleğinin temsilcilerine yönelik saldırıları protesto etmek, avukatların davaların tarafı değil, hukuki anlaşmazlık içinde olan tarafların adliyedeki temsilcileri olduğu konusunda farkındalık yaratmak için duruşmalara girmedi. Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, yargının “olmazsa olmazı” avukatların görevlerini yaparken uğradığı saldırıların, aslında yargıya yönelik olduğunun algılanması gerektiğini söyledi.
Bursa Barosu Yönetim Kurulu’nun 18 Mart tarihli toplantısında aldığı tavsiye kararı doğrultusunda Bursa’da çok sayıda avukat, tutuklu, çocuk ve tedbir gerektiren acil davalar dışında duruşmalara girmedi. Baro’dan yapılan çağrı üzerine de avukatlar, Bursa Adalet Sarayı bahçesinde “Duruşmalara Girmiyoruz” pankartı arkasında 10.30-12.30 saatlerinde arasında sessiz nöbet tuttu.
Medya mensuplarına açıklama yapan Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, avukatların üstlendikleri davaların tarafı olmadığının farkına varılması ve duyarlılık yaratılması gerektiğine dikkat çekerek “Vatandaşın da eylem ve söylemlerinde bunu bilerek hareket etmesini istiyoruz. Yoksa başka bir çağrı da yapılabilir. Bize silahlı saldırıda bulunuluyorsa, silahlanma çağrısı da yapabiliriz ki, avukatların ruhsatlı silah almaya hakları var ama avukatlar silahsızlanmadan yana olan, kolluk görevlileri dışında hiç kimsenin silah taşımaması gerektiğini ısrarla vurgulayan meslek pratiğinden geliyor” dedi.
Her hukuki işlemin karşı tarafı var!
Gürkan Altun, avukatlara saldıran, yaralayan, vuranlara da adalet arayan meslek örgütünün üyeleri olduklarını ve toplumun bunun farkına varmasını istediklerini belirterek şöyle devam etti:
“Haciz işleminde, ceza ve hukuk yargılamalarında haksızlığa uğradığı ya da borçlu olduğu için sadece kendini mağdur görenler var ama bilinmeli ki her hukuki işlemin bir de karşı tarafı var. O işin bir alacaklısı var. Alacağını alamadığı için dükkanını kapatmak zorunda kalan, evine ekmek götüremeyen esnaf var. 10-20 yıldır çalıştığı işyerinden kıdem ve ihbar tazminatını, mahkeme ilamını icraya koyduğu halde alamayan işçilerimiz var. Alacaklı olmak sadece bankalara, büyük şirketlere has bir durum değil. İşçinin de alacağı var, ev kadınının da nafaka alacağı var. Yaşam pratiğinde borçlu varsa, alacakları da olduğu gibi bunların dava hakkı da var. Avukat hiçbir talebin tarafı da değildir. Onların sözcüsü ve adliyedeki temsilcisidir. Bugün Gebze’de meslek şehidimiz Ersin Arslan’ı katleden kişinin sorgusu yapılacak. O sorguda da yine avukatlar bulunacak. Tutuklanması talep edilecek, orada da meslektaşlarımız yer alacak. Bu sebeple Ersin Arslan kardeşimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. İlk değil, son da olmayacak. Ama olmaması için elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız.”