Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Alinur Aktaş, 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala Bursa için projelerini, düzenlenen Büyük Lansman Programı’nda açıkladı.
Düzenlenen lansman programına, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, AK Parti Bursa İlçe Belediye Başkanları ve adayları, AK Parti Bursa Milletvekilleri, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, MHP Bursa İl Başkanı Muhammet Tekin, MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Alfatlı, Büyük Birlik Partisi Bursa İl Başkanı Av. Haldun Filizli çok sayıda partili katıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Alinur Aktaş, projelerini ana başlıklar halinde sunarak programa giriş yaptı.
Aktaş, öncelikle Bursa’da ulaşımı rahatlatacak çözümlerini sıraladı. Alternatif güzergahlar, yeni hatlar ve kavşaklarla projelerini şöyle anlattı:
Yollarıyla, akıllı çözümleriyle, ilk konu başlığımız ulaşan şehir Bursa, raylı sistem ağı Bursa’da ulaşım sorununu çözmede önemli rol oynamakta. Şehrimizde toplamda 57 kilometrelik raylı sistem şehrimize hizmet veriyor. Hattın kapasitesini yüzde 60 artırdık. Geçtiğimiz dönemde Kent Meydanı, Terminal hattımızı işleme alarak, İstanbul Caddemizi raylı sistemle buluşturduk. Emek ve Şehir Hastanemizin ilk hattını da hizmete alıyoruz. Önümüzdeki dönemde tamamlayacağımız diğer bir hatta Üniversite’den Görükle merkeze raylı sistemi sağlıyoruz. 2035 yılı ulaşım master planımız olan Demirtaş Çalı raylı sistem projemize önümüzdeki dönemde başlıyoruz. Çalı Bölgesi’nden başlayarak Yunuseli üzerinden, Bursa Terminali’ne oradan Demirtaş’a hızlı ve konforlu ulaşım saplanacak. İlk kez Kuzey Güney aksımıza da raylı sistem olacak. Toplu ulaşımda önemli bir değişimi gerçekleştireceğiz. Gelişen metro hatlarımızda kullanılmak üzere 68 toplu ulaşım aracımızı kentimize kazandırıyoruz. Türkiye’nin en genç otobüs filosuna sahip şehrimize 500 yeni otobüs kazandıracağız. Elektrikli otobüs dönüşümünü de hızlı bir şekilde başlatacağız.
“ALTERNATİF YOLLAR, YENİ KAVŞAKLARLA TRAFİK YÜKÜMÜZ 3 KAT AZALACAK”
Aktaş, “Doğu-Battı hattında Kestel’den başlayıp 2 kola ayrılan tek bir ulaşım hattına sahip. Bu aks üzerinden geçtiğimiz dönemde yaptığımız düzenlemelerle şerit genişletme, köprüler, Stadyum Caddesi’nin genişlemesi gibi aksın fiziksel yapısını tamamladık. Ulaşımda dönüşüm zamanı. Biri Kuzey, diğeri Güney olmak üzere 2 yeni koridor oluşturacağız. Gürsu-11 Eylül Bulvarı arasında araçlar Otosansit Kavşağını kullanmadan 11 Eylül Bulvarı’na ulaşacak. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nda 3 gidiş 3 geliş olacak şekilde Hamitler’den kavşağa bağlıyoruz. Nilüfer Köy üzerinden Mudanya yoluna bağlıyoruz. Şehrin doğusundan batısına kadar seyahat imkanı bağlamış olacağız. Çalışmalara başladık, bir kısmını da yıl sonuna kadar bitiriyoruz. Ankara Yolu’nda yeni bir anter oluşturma çalışmamız tamamlanma aşamasına geldi. Otosansit ve Orhaneli Yolu bağlantısı 16 kilometrelik yeni bir arter oluşacak. Çalı, Görükle, Şehir Hastanesi yolundan İzmir yoluna alternatif yol oluşturacak yeni duble yol açıyoruz. Hasanağa İzmir yolu arasındaki 9 buçuk kilometrelik yol bağlantısını 45 kilometreye çıkaracağız. Hasanağa OSB, Kayapa OSB arasındaki trafiği çözmek üzere çalışmalarımız başladı. Bursa’mız için bir ilki de gerçekleştirmiş olacağız. Tüpten oluşacak tünelimiz Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’ndan Ata Bulvarı’na gidecek. Trafik yükümüz 3 kat azalmış olacak. Bu oluşturduğumuz 2 koridorun rahatlığı Kuzey Otoyolu Bursa yolunu rahatlatmada önemli bir rol alacak. Yeni bir otoyol güzergahı oluşturulacak. Hali hazırda kullanılan otoyolun çevre yolu olarak kullanılması üzere Bursa Büyükşehir’e teslim edilecek. Rahatlatan alternatifler oluşturulacak. Köprü, kavşak ve bağlantı yolu projelerimizi hazırladık” ifadelerini kullandı.
AKTAŞ’TAN 50 BİN ARAÇLIK OTOPARK PROJESİ
Aktaş, ulaşım hakkında projelerini anlatmaya devam ederken, “Mudanya yolu, Şehir Hastanesi yolu, Mudanya ve Bursa istikametine gelecek araçların Şehir Hastanesi’ne Özlüce’ye gidecek alternatif yolları hazırlıyoruz. Geçit Köprüsü’nde yapım çalışmalarını başlattığımız tarihi yol ile Mudanya yolu arasındaki dar boğazı kaldırıyoruz. Mevcut kapasitesiyle trafik yükünü kaldırmayan Görükle Kavşağı yerine modern bir kavşağı projelendirip yapmaya başlıyoruz. İhsaniye Yeni Karaman bağlantı köprüsüyle Mudanya’ya, Osmangazi’ye bir geçiş kazandırıyoruz. Botanik Park Kavşağı, Yakın Çevre Yolu Kavşağı üzerinden Çelebi Mehmet Bulvarı’nı Recep Tayyip Erdoğan bulvarını buluşturuyoruz. 50 bin araçlık otopark yatırımıyla kentin çeşitli bölgelerini rahatlatıp, akıllı çözümler sağlıyoruz” dedi.
“DİRENÇLİ ŞEHİR BURSA İÇİN ŞİMDİ DÖNÜŞÜM ZAMANI”
Deprem konusuna değinen Aktaş, “Deprem hayatımızın bir gerçeği. Bu gerçek başta yerel yönetimler olmak üzere hepimize ciddi sorumluluklar yüklüyor. TÜBİTAK ile yürüttüğümüz projeler olmak üzere kentsel dönüşümü öncelememizin ne kadar önemli olduğunu acı bir şekilde tecrübe ettik. Önümüzdeki dönemin en önemli başlığı şüphesiz kentsel dönüşüm. Dirençli şehir Bursa için şimdi dönüşüm zamanı. İstanbul Caddesi’nden 1050 Konutlara, Yiğitler’e, Tarihi Kent Merkezi’ne kadar kentin 4 bir yanında dönüşüm çalışmalarımızı başlattık ve tamamlıyoruz. 2025 yılına kadar 11 bin konutu hak sahiplerine teslim etmiş olacağız. Yürüttüğümüz tüm fiziksel çalışmalarımızı, ortak akıl, akademik odalarla kent yürürlüğünü koyacağız. Sismik hareketlenmelerle, gündemde olan Mudanya ve Gemlik ilçemiz başta olmak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. 100 bin konutluk kentsel dönüşüm projemizi hayata geçiriyoruz. Bölgesel planlamalar ve bütüncül yaklaşımlarla yeni yollar açacak, yeşil alanlar olacak kenti üst düzeye çıkaracak çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki dönem 16 bin sosyal konut inşa ediyoruz. Emekliler, işçiler, yeni evlenen çiftçiler olmak üzere evi olmayan vatandaşlarımızı ev sahibi yapıyoruz” açıklamalarında bulundu.
“BURSA’NIN 2060 YILINA KADAR SU SORUNU OLMAYACAK”
Hanlar Bölgesi’nden, otopark soruna, iklim krizinden, su problemine kadar Bursa’nın sorunlarını ve çözümlerini sunan Aktaş, “Uzun yıllardır konuşulan Hanlar Bölgesi projemizin ilk adımını attık. Bu daha başlangıçtı. Tarihin ve ticaretin kalbinin attığı Hanlar Bölgesini ilmek ilmek işleyeceğiz. Bursa’mızda tarihi gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz. Kent merkezimizin önemli yerlerinden biri olan Kayhan Bölgemizde gerçekleştireceğimiz en önemli projelerden biri de meydan ve otopark projemiz. 300 araçlık kapalı otoparkıyla çarşı bölgemizdeki önemli bir eksiğin giderilmesini sağlayacak. Ticari bölgemizde gün yüzüne çıkardığımız bu projelerde tarihi mirasımızı da koruyacağız. Cumalıkızık’ta tarihi dokunun ortaya çıktığı, ziyaretçilerin imrenerek gezdiği bir Cumalıkızık yaratacağız. Ulubat’ın incisi Gölyazı’yı turizm yeri yapacağız. Tüm bu çalışmaları gerçekleştirirken kent estetiği ve tasarımı bize ışık tutacak. Kentsel tasarım rehberi özellikle bizim yol göstericimiz olacak. Yapısal çalışmalarımızın yanı sıra günümüzün konusu akıllı şehircilik alanında önemli adımlar attık. Tüm hizmetlerin takip edildiği Akıllı Kent Yönetim Merkezi’ni oluşturuyoruz. Bursa’mızı daha yaşanabilir bir kent olması için şehrin dijital ikizini oluşturmaya çalışıyoruz. Kesintisiz ve güçlü altyapısıyla Türkiye’ye örnek çalışmalarıyla parmakla gösterilen BUSKİ, en önemli görevlerinden birini kararlılıkla sürdürecek. Uygun fiyatlarda suyumuzu halkımıza sunmaya devam ediyoruz. Çınarcık Barajı İçme Suyu Projesi’ni 130 milyon dolarla 2060 yılına kadar Bursa’mızı içme suyu problemi olmayan dirençli bir kent haline getiriyoruz. 750 kilometrelik kanalizasyon hattıyla denizlerimizi, göllerimizi temiz tutmaya devam edeceğiz. Nilüfer Çayını arındıracak projelerimizi gerçekleştireceğiz. Ani ve şiddetli yağışların felakete dönüşmesinin önüne geçeceğiz” ifadelerini kullandı.
YEŞİL, MAVİ KORİDOR PROJESİ
Aktaş, “Parklarıyla, yenilenebilir enerji kullanımıyla yeşil be yaşanalanabilir bir Bursa. Geçtiğimiz dönemde şehrimizi daha yeşil bir hale getirmek için söz vermiştik. Söz verdiğimizin 2 katını Bursa’mıza kazandırdık. 5 yıl öncesinden daha yeşil Bursa’yı 3 buçuk milyon metre kare yeşil alan sözü veriyorum. Şehrimize yeşil ve mavi bir koridor oluşturacağız. Şehrimizin 4 bir yanında milyonlarca park projelerimizi hayata geçiriyoruz. 4 tane tematik parkımızı yapacağız. Su ve oyun gruplarının bir arada kullandığı, her yaş grubuna hitap edecek parkımızı halkımıza sunuyoruz. Yeşil hayatındaki tüm vatandaşımızın toprakla buluşmasını sağlayacağız. Kente park kazandırmanın yanında, Hamitler Botanik Parkı’nı hayata geçireceğiz. Çevresinde 13 tane mahallede 350 bin civarı nüfus yaşıyor. Bunun oluşabilmesi adına birilerinin mahkeme kapısında gezip bu işi 3 yıl geciktirdiğini biliyorsunuz. Katı Atık Bertaraf Tesisi’ni Botanik Park’a dönüştürürken, gerçek bir dönüşümü daha hayata geçiriyoruz. Bursa olarak günde 3 bin 500 ton katı atık oluşturuyoruz. Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’mizi hayata geçiriyoruz. Çevreye herhangi bir olumsuzluk yaratmayacak tesisimizi yılda 100 bin hanenin elektrik tüketimini üreteceğiz” diye belirtti.
İklim değişikliği sorununa yönelik projelerini sunan Aktaş, devamında birçok projesini sıralayarak konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Bu doğrultuda hem kurumsal kapasitemizi gerçekleştirmek için projelerimizi hazırladık. Önümüzdeki dönemde hedefimiz Belediyemizin enerjisinin yüzde 75’ini yenilenebilir enerjiden kullanmak. Dağınık halde bulunan ve işlevlerini yeterince yerine getirmeyen işletmelerimizi iki farkı kobi organize sanayi bölgesine taşıyacağız. İşletmelerimizle iş birliğiyle bunları gerçekleştireceğiz. Belediyemiz kontrolünde şeffaf bir şekilde yürütülecek. Üreticimizi yeni alanlara taşınmasının yanında, yerleşimlerimizi kent merkezimizde yaşanabilir yerler olacak. Üreticilerimizin ihtiyaçlarını gidermek üzere Lojistik Ticaret Merkezleri yapacağız. Bursa’nın en önemli markalarından biri de şüphesiz Gemlik Zeytini. Üretimi bir yere toplayarak Gemlik, Orhangazi, Mudanya, İznik’i zeytinin merkezi yapacağız. Tarım ve hayvancılık alanında üreticilerimizi desteklemek görevimiz. Bunları artırarak devam edeceğiz. Tarım ve hayvancılığın her sektörüne güçlü bir şekilde destek vereceğiz. Marka tarım ürünlerimizin pazarlanması için üreticimize destek vererek ihracatımızı her yıl artıracağız.”
Aktaş, “Kadın girişimcilere 100 bin liralık hibe desteği sağlayacağız. Biko ile iş garantili staj desteği sunarak, maddi anlamda destek sunacağız. Kadın kooperatiflerimizin el emeğini sunacağımız alım desteğiyle ekonomiye sunacağız. Turizm değerleri barından kentimizin potansiyelini artıracağız. Turizm anlayışını yeni bir seviyeye çıkarıyoruz. 115 kilometrelik sahilimize yat limanları yapıp önemli bir denizcilik destinasyonu haline getiriyoruz. Plajlar, iskelelerle sahillerimizin kalitesini artırıp canlandırıyoruz. Gençlerimize yönelik birçok projeyi hayata geçirdik. Genç Kart ile gençlerimize 5 bin liralık ödeme yapacağız. Konser, tiyatro, senfoni, kültürel faaliyetlere gidebilecek” dedi.
YILDIRIM VE NİLÜFER’E 800 KİŞİLİK KÜLTÜR MERKEZİ, YIKILAN ATATÜRK STADYUMU TEKRAR YAPILACAK
Aktaş,geçtiğimiz yıllarda yıkılan Atatürk Stadyumu’nun yeniden yapılacağının altını çizerek, “Yeni dönemdeki yönetim anlayışımızla, STK’ları tek çatı altında, paylaşımlı mekanları, ortak alanları, tüm ihtiyaçlara cevap veren Sivil Toplum Kampüsü’nü en kısa zamanda faaliyete sunacağız. Gastronomi Festivali başta olmak üzere birçok önemli değerlerle Bursa’mızı buluştururken, festival takvimimize yenilerini ekleyeceğiz. Mega Projelerimizi açıklıyoruz. Yıldırım’a yeni bir Kongre Merkezi hizmete açıyoruz. 800 kişilik kapasiteli kongre merkezinin çalışmalarına en kısa zamanda başlıyoruz. Bir diğeri Nilüfer’de olacak 800 kişilik kültür merkezinde şehrimizin kültür sanat hayatına önemli katkılarda bulunacak. Genç Ofis’te oluşturuyoruz. Yenilemek üzere yıktığımız Atatürk Spor Salonu üzerinden şahsım adına birçok şey üretildi. 18 bin 900 metrekare, 3 bin 100 seyirci kapasiteli Atatürk Spor Salonu’muzu tekrar hizmete açıyoruz” ifadelerinde bulundu.
ŞEHİR DIŞINDA OKUYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ÜCRETSİZ ULAŞIM DESTEĞİ
Yeni dönemde 16 bin öğrencinin burs imkanlarından faydalanacağını vurgulayan Aktaş, “Genç sporcularıma kriter gözetmeksizin burs imkanı sağlayacağız. Öğrencilerin ailelerin yanından, şehir dışında okullarına ulaşabilmeleri için gidiş ve dönüş ücretleri bize ait. Şehrimizde YKS kurs sayısını 15’e çıkaracağız. Gençlerimizin sosyalleşmesini de çok önemsiyorum. Nitelikli ve kaliteli mekanlarımızı 15’ten 50’ye çıkarıyoruz. Gençlerimiz için kesintisiz ve sınırsız internetimizi sağlıyoruz. Yoğun bir ilgiyle karşılaştığımız Ana Kucağı projemiz yaygınlaşıyor. 32 Ana Kucağı’ndan bu sayıyı 100’e çıkarıyoruz. Aileleri ve yaşıtlarıyla vakit geçirebilmeleri için Aile Eğlence Merkezlerini hayata geçiriyoruz. Psikologdan, çocuk etkinlik alanlarına kadar ailelerimizin birçok ihtiyacına destek veren, hayata geçiremeyen Mudanya Belediye Başkanı’na inat Gökhan Başkanı’mızla birlikte 17 ilçemizde hayata geçirmiş olacağız. Çocuklarımıza kantin desteği de sağlıyoruz. Öğrencilerimize aylık 600 liralık kantin desteği sunuyoruz” şeklinde anlattı.
TÜM EMEKLİLERE YÜZDE 25 İNDİRİM DESTEĞİ
Emekliler hakkında projelerini anlatan Aktaş, “Tüm emeklilerimize ulaşımda, su faturalarımızda, sosyal alanlarda verdiğimiz kartla yüzde 25 indirim desteği sağlayacağız. İlki Ramazan Bayramı’nda olmak üzere bin 500 liralık nakdi destek sağlayacağız. Tur rehberliği eşliğinde emeklilerimize yılda en az bir kez gezi düzenleyeceğiz. Tüm yaşlılarımızın hayatını kolaylaştırmak için mobil ekiplerimizle YEDEP Projesi’ni hayata geçireceğiz. Hasta Yakınları Konuk Evi projesini Şehir Hastanesi’nde hayata geçiriyoruz. Engelli vatandaşlara destek yanında tüm projelerimize erişebilmeleri önemli. Mola Evi adını verdiğimiz projeyle engelli vatandaşlarımızı gün boyu misafir edeceğiz. Can dostlarımızı da koruyoruz. Ücretsiz Evcil Hayvan Poliklinikleri de yapacaklarımız arasında” diyerek projelerini Bursalı vatandaşlara sundu.