Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD), 23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü kapsamında, ‘Mühendislikle Güçlenen Dünya Zirvemiz’ adlı bir panel düzenleyecek. Düzenlenecek zirve öncesi BUMKAD, Podyum Davet’te gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısıyla programın ayrıntılarını paylaştı.
BUMKAD’ın kuruluşu ve faaliyetlerinden bahsederek konuşmasına başlayan Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, Bursa Mühendis Kadınlar Derneği’nin 22 Temmuz 2019’da kurulduğunu ve kadın mühendislerin güçlenmesi, desteklenmesini amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu vurguladı. BUMKAD’ın hedefleri arasında mühendislik alanındaki kadınların sesini yükseltmek, bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik etmek ve genç kadınları mühendislik kariyerine teşvik etmek olduğunu dile getiren Öztürk, “5. yaşımızı kutlamaya hazırlanırken bugün 3 fahri üyemiz, 105 bireysel üyemiz ve 12 kurumsal üyemiz ile faaliyetlerimiz devam etmektedir. Türkiye’nin tek kadın mühendis derneği durumundaki BUMKAD, 2024 yılı içerisinde TÜMKAD (Türkiye Mühendis Kadınlar Derneği) olarak tüm Türkiye’yi kapsamaya hazırlanıyor. Bir sivil toplum kuruluşunun ilk defa genel merkezinin Bursa’da konumlandırılmasında rol almaktan dolayı büyük gurur duyuyoruz” dedi.
ÖZTÜRK, BUMKAD’IN PROJELERİNİ ANLATTI
Faaliyete başladıkları günden beri projelerinin sürdürülebilir kalkınma amaçlarının 17 maddesine destek verecek şekilde tasarlanmasını önemsediklerinin altını çizen Öztürk, “Kutup Yıldızım, Dönüşüm Bugün ve Toplum 5.0 olmak üzere sürdürülebilirliğini sağladığımız 3 önemli projemizi her yıl yeni fazları ile hayata geçiriyoruz. Kutup Yıldızım – Türkiye’nin tüm üniversitelerinden 3. ve 4.sınıf kadın mühendis adaylarının başvurusunu kabul ettiğimiz, 6 ay süren mentörlük verdiğimiz ayrıca kapsamlı eğitim ve teknik geziler ile desteklediğimiz projemiz. 3 yılda 100 kadın mühendis adayımızın hayatına dokunduk. Kadın mühendislerimizin kariyer yolculuklarını da takip ediyor, gerekli destekleri kendilerine sağlıyoruz. Kurumsal üyelerimiz ile işbirliklerimiz kapsamında BUMKAD stajyer kontejyanı oluşturuyor, staj konusunda kendilerini destekliyor bununla beraber oluşturduğumuz CV havuzumuz ile kurumlarımızın genç yetenekler ile tanışmasını sağlıyoruz” diyerek projelerini de aktardı.
BUMKAD 5. YILINI KUTLAMAYA HAZIRLANIYOR
Dünya Kadın Mühendisler Günü’nün 2016 yılından bu yana tüm dünyada kutlandığını ifade ederek konuşmasına devam eden Öztürk, “Dünya üzerinde tüm kadın mühendislerin aynı çatı altında örgütlendiği iki önemli oluşum var biri Amerika’da SWE (Society Women of Engineering), bir diğeri İngiltere’de olan WES (Women’sEngineering Society). İngiltere organizasyonu 2014 yılında Birleşmiş Milletler ile masaya oturmuş ve 2 yıl süren müzakereler sonucunda 2016 yılında 23 Haziran’ın Dünya Kadın Mühendisler Günü olarak kutlanmasını sağlamıştır. 23 Haziran olması sebebi ile Women’s Engineering Society – WES’in 23 Haziran 1919 tarihinde kurulmuş olmasıdır. Her yıl belirli bir tema ile günü kutlayan WES’i BUMKAD olarak bizde yakından takip ediyoruz .
Bu yılın teması Enhanced by Engineering olarak belirlenmiştir. Aynı temayı bizde Türkiye teması olarak duyurmaya karar verdik ve ‘Mühendislikle Güçlenen Dünya’ olarak temayı belirledik” diyerek düzenlenecek program hakkında bilgi de verdi.
MÜHENDİSLİKTE GÜÇLENEN KADIN ZİRVESİ 7 PANELDEN OLUŞACAK
Öztürk, “BUMKAD günün konferans olarak kutlanmasına Bursa ve Türkiye’de liderlik etmektedir. Bu yıl üçüncüsünü kutlamaya hazırlandığımız konferansımıza her yıl ilgi giderek artmaktadır. Yoğun olarak kadın mühendislerimizin katılım sağladığı konferansımız 26 Haziran 2024 Çarşamba Günü saat 09:00 da Podyum Davet Büyük Salonda kapılarını misafirlerimize açacaktır.
Mühendislik, hayatımızın hemen her alanında belirleyici bir rol oynamakta ve sürekli olarak değişen dünyamızın şekillenmesinde kilit bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Kadın mühendislerin ise bu süreçteki katkıları ve başarıları, sadece teknik bilgi ve becerileri ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda farklı bakış açıları ve yaratıcı çözümlerle taze bir perspektif sunmaktadır. Tüm bunların kapsamında Mühendislikle Güçlenen Dünya teması ile bu yıl mühendislik gelişmelerinin her sektörü nasıl etkilediğini konuşacağız. Kadın mühendislerin nerede konumlandığını konuşacağız. Mühendislikle Gelişen Dünya’da yetkinliklerimizi, yapılan çalışmaları konuşacağız” ifadelerini kullanarak gerçekleştirilecek zirvenin 7 panelden oluşacağını belirtti.
7 panelden oluşacak konferansın konuşmacıları ve konu başlıkları ise ;
ALPHAN MANAS – Dünya Fütüristler Derneği (WFS) Türkiye Başkanı / Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı – MÜHENDİSLİKLE GÜÇLENEN DÜNYA’DA YAPAY ZEKA
SELEN İNAL – Ecomuse Danışmanlık Şirket Kurucusu / Temiz Enerji ve Yeşil Dönüşüm Danışmanı / Enerji Dönüşümü Mühendisler Konseyi Üyesi – YEŞİL DÖNÜŞÜM VE MÜHENDİSLİK
AV. ÖZLEM SEZGİN – Baysal Sezgin Hukuk Bürosu Kurucusu – YAPAY ZEKANIN TELİFİ, ETİĞİ VE AVRUPA’DAKİ HUKUKİ GELİŞMELERİ
İSMET KAĞAN YILDIRIM – Tofaş Dış İlişkiler Direktörü – DÖNÜŞEN DÜNYA’DA TÜRKİYE NEREDE?
PROF. DR. ŞÜHEDA ÖZÇAKIR – Uludağ Üniversitesi Rehabilitasyon ve Fizik Tedavi Anabilim Dalı – FİZİK TEDAVİ& REHABİLİTASYON’DA TEKNOLOJİ
ŞULE GÜNER – Gazeteci / Birleşmiş Milletler Yapay Zeka Anlayışı Rehberi Türkiye Sorumlusu – YAPAY ZEKA CİNSİYET EŞİTLİĞİ GETİRİYOR
İLHAM VEREN KADINLAR PANELİ