Bursa Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Yerleşkesi’nde düzenlenen basın toplantısında üniversite olarak hayata geçirdikleri yenilikler, başarılar ve hedeflerini anlattı. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Çağlar, doktora öğrenci sayısını artırmayı hedeflediklerini, Uluslarası bir üniversite olma yolunda ilerlediklerini ve mezun olan öğrencilerinin 6 ayda istihdam edildiğini vurguladı. Çağlar, aynı zamanda robotik kodlamada da örnek bir üniversite olmayı hedeflediklerinden bahsetti.
Bursa Teknik Üniversitesi’nin uluslararası bir üniversite olma yolunda ilerlediğine dikkat çeken Rektör Çağlar, üniversitede 5 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul olduğunu belirtti. Bin 600 civarında yabancı uyruklu öğrenci olduğunu söyleyen Çağlar, doktora öğrencilerini artırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Her bir rektör yardımcısının kendi alanını belirlediğini söyleyen Çağlar, yönetim kadrosu olarak kadın yönetici oranlarının yüksek olduğunu ifade etti. Çağlar, “Ne kadar çok kadınla çalışırsak bize o kadar güç katacaklarını düşünüyoruz. Bursa Teknopark Yönetim kadrosunun ise tamamı kadınlardan oluşuyor” dedi.
“DİJİTAL ÜNİVERSİTE OLUŞTURDUK”
Bursa Teknik Üniversitesi’ndeki yeniliklerden bahseden Çağlar, “2023-2024 yılını iyileşme yılı, 2024-2025 yılını geliştirme yılı, 2025-2026 yılını ise markalaşma yılı ilan ettik. Üniversitemiz birçok alanda iyileştirmeye gidildi. Kalite süreçlerinde önemli yol katettik. Bir Arama Konferansı gerçekleştirdik. Birçok paydaşımı davet ettik. 2030 yılı ve sonrasında Bursa Teknik Üniversitesi’ni nasıl görmek istiyorsunuz? sorusuna cevap aradık. 2 gün sürdü. İlk gün bilim insanlarımızın sunumlar oldu. 2. gün ise sorulara odaklanmış olduk. BTÜ bu konferans sonrasında kendi yönünü bilmeye gayret edecek, bazı noktalara daha fazla odaklanmamız gerekecek. Bir başka yenilik ise dijital üniversite oluşturmak oldu. Veriye sahip olamayan, üniversite sahibi olamaz anlayışı ile tüm verilerimizi dijitale taşımış olduk. Bu sistemle tüm verilere anlık olarak ulaşabiliyoruz. Bu bize çok güç veriyor ve hangi alana yoğunlaşmamız gerektiğini ve zayıfladığımız alanları görmüş oluyoruz. Yeni bir kariyer modeli de geliştirdik. Tescilini almaya gayret ediyoruz. Öğrencilerimizi başladığı andan mezun olduğu ana kadar takip edip mentor atıyoruz. Her bir öğrencimizi sektöre kendi alanında gönderiyoruz ve bir yıl boyunca çalışıyorlar. Bu modeli çok önemsiyor ve katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Diğer üniversitelere de örnek olacağını düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.
“MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERİMİZ İLK 6 AYDA İSTİHDAM EDİLİYOR”
Bursa Teknik Üniversitesi mezunlarının Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları ofisine göre ilk 6 ayda istihdam edildiğinin altını çizen Çağlar, “Bu bizi sevindiren iyi bir rakam. Sosyal transkript uygulamasını da hayata geçirdik. Akademik transkriptin yanında mezun olduklarında sosyal transkripti de almış oluyorlar. Yapay zekanın girmedi alan kalmadı ve biz de yapay zekanın öne çıktığı bir üniversite olma hedefimiz var. Tüm öğrencilerimize yapay zeka dersini zorunluluk haline getirdik. Öğrencilerimizin sorgulama güçlerinin artmasını istiyoruz ve eleştirel düşünme yöntemleri dersini de zorunlu hale getirdik. 2 tane yeni lisans programı da açıyoruz. Yapay zeka ve makine öğrenmesi ile veri bilimi ve analitiği dersi açmış olacağız. BTÜ konuşmalarını da çok önemsiyoruz. Teknofest yarışmaları için koordinatörlüğü de hayata geçirdik. Biz şehirle birlikte projelerde yapmak istiyoruz. Şehre dokunabileceğini düşündüğümüz koordinatörlükler kurduk. Hem belediyelerimiz hem de kaymakamlıklarımızla görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.
“SORUN ÇÖZÜM PAZARI YAPACAĞIZ”
Bursa’daki 3 üniversite ile birlikte hareket etmek istediklerini de dile getiren Çağlar, “Ortak senato gerçekleştirdik. Akademik dergiler gibi birçok nitelikli kararlar aldık. Yakın zamanda Mudanya Üniversitesi ile de yapacağız. Yeni bir uygulamamız da var. Sorun Çözüm Pazarı yapıyoruz. Üniversite olarak akademik ekibimizi onlarla paylaşalım ve sorunların çözümüne yönelik toplantılar yapmayı planlıyoruz. İlkini Çarşamba günü yapacağız. Otomotiv sektörüne yönelik başladık. Haziran’ın ilk haftası da Sorun Çözüm Pazarı’nı gerçekleştirmiş olacağız ve diğer sektörlere yönelik de yapmayı planlıyoruz. 2023 yılından beri sektörle bir araya gelmeye gayret ediyoruz” diyerek BTÜ’nün başarılarından bahsetti. Mavi Ekonomi Projesi’nde 1 milyon 140 bin liralık destek aldıklarını ifade eden Çağlar, “Uluslararası ilk patentimiz tescillendi. Birçok alanda aldığımız projeler ve patentlerimiz var. Hocalarımız çalışmalarına devam ediyor. TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı’nda 27 projeden 2’sini biz almış olduk. Son bir buçuk yılda dış kaynaklı projelerde 70 milyona yakın bütçe desteği aldık” diye belirtti.
“AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ ÜYESİ OLMAK İSTİYORUZ”
Avrupa Üniversiteler Birliği’ne girmek istiyoruz. Robotik kodlama örnek bir üniversite olmayı hedefliyoruz. Avrupa Üniversiteler Birliği’nde 7 farklı üniversiteyle ortak hareket edeceğiz. Ortak kampüs yapılabiliyor. Üniversitemizin uluslararasılaşması anlamında çok değerli. Bu yılın başında başvurumuzu gerçekleştirdik ve Haziran sonunda sonuçlanmış olacak. Çok güçlü bir başvuru yaptık. Teknik Üniversiteler Birliği kuruyoruz. 11 Teknik Üniversitesi Rektörümüz burada misafirimiz olacak. Bu çok önemli. Araştırma üniversitesi olma yolunda hızla ilerliyoruz. Balkanlar’da Bursa Teknik Üniversitesi açmayı hedefliyoruz. Balkanlar’da bir üniversite açılacaksa bize yakışacağını düşünüyoruz. Öğrencilerimizin 7/24 etkin olduğu ‘Yaşayan Kampüs’ hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimizin nitelikli vakit geçirmesi için spor alanları, kafe, ve öğrenci merkezi kurmak istiyoruz. BTÜ Vakfı kurmak istiyoruz. Hocalarımızı hem yurt dışına göndermek istiyoruz. Bursa Teknopark’ımızın kapasitesini artırmayı planlıyoruz. Anlaşmalar sağladık ve yakın zamanda yerini ve projesini paylaşacağız” diyerek sunumunu sonlandırdı.