Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) Temmuz ayı Meclis toplantısı, BTSO Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Filistin’de tüm dünyanın gözleri önünde katliam var ve artık sözün bittiği yerdeyiz. 7 Ekim’den bu yana insanlar ağır silahların hedefi olmaya devam ediyor. İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçecek ve hepimiz geçtiğimiz günlerde Amerikan Senatosunda yaşananı gördük. Dünya’nın gerçeği bu. Bunu çok iyi okumamız lazım. Bunun inanç ile ilgisi, milliyetle ilgisi yok. Bu insanlıkla ilgili. Güçlünün hakim olduğu bir düzen var. Dünyaya eşitliği de, adaleti de getiren Türk toplumudur. Kalbimizin terazisinden geçmeyen hiçbir şeyi aklımız da kabul etmiyor. Biz bir konuda çalışma yaptığımızda siz iş dünyası her zaman yanımızda oldunuz. İnsanlığın aciz kaldığı her coğrafyaya yetiştik, bugüne kadar elimizin ulaşmadığı hiçbir yer kalmadı” diyerek tüm meclis üyelerine teşekkür etti.
“BURSA’DA SANAYİNİN YÜZDE 51’İ PLANSIZ ALANLARDA”
Vakıfköy’de çıkan geri dönüşüm tesisinde çıkan ve devamında 4 fabrikaya sıçrayan yangın hakkında konuşan Burkay, “7 yıldır meclis kürsüsünde dillendirdiğimiz bir konu var. Türkiye sermaye birikimi olan bir ülke değil. Genç bir cumhuriyetiz ve iş dünyasına baktığımızda temsilciler ya 1 ya da 2. nesil. Herkes tırnaklarıyla kazıya kazıya gelmiş. Bir mücadele var ve yoklukla, imkansızlıklarla yapılmış bir mücadele. Bu şehir bir sanayi kenti oldu, dedik. Tarım ve sanayinin rol modellerinden biri. Bunu yaparken fiziki ve altyapı yetersizlikleriyle de mücadele ettik. Arıtma tesisi, enerji tesisi olmayan yerler var. Türkiye ihracatında en önemli 3 şehirden biri. Artık imkansızlıklar bitti, geçmişte yapılan hataları toplamamız lazım, dedik. Toplam sanayinin yüzde 51’i plansız alanlarda. Bunları planlı, altyapısı olan, yerleşim yerleriyle iç içe olmayan yerlere taşıyalım dedik. Havayı kirletmeyen, çevreye duyarlı, otobanlarla bağlantılı yerler olsun istedik” ifadelerini kullandı.
“BURSA’NIN 1/100 BİNLİK PLANI ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMELİ”
Bursa’da, BEBKA araştırmalarına göre 8 binin üzerinde yerleşim yerleri içinde üretim yapan tesis olduğunu söyleyen Burkay, “Bursa’nın 1/100 binlik planı artık hiç geciktirilmeden yapılmalı. Sanayinin, yerleşim yerlerinden uzak yerlere taşınması şart. Bursa’nın yaşanabilir katsayısını en az 2’ye, 3’e çıkarmak için olmazsa olmaz hamlelerinden biri. Bu projeyi bir an önce hayata geçirmek ve tüm tarafların katılarak BTSO’nun öncelikli konusu olduğunu paylaşmak istiyorum” dedi.
“TÜM UMUDUMUZ FAİZİN MERKEZ BANKASI TARAFINDAN AŞAĞI İNDİRİLMESİ”
Burkay, “Yüksek faiz ve yüksek enflasyonla mücadele ettiğimiz çok zor bir süreci yaşamaktayız. Faizin bu durumda olması şirketlerimizi çok zor duruma sokmakta. Karın yüzde 60-70’leri finansmana gidiyor. Yaptığımız tüm projeler bir anda şirketlerimizin kriz ortamlarında dayanaklılığını artırmak fakat sektörlerimizin dayanma gücü kalmadı. Döviz kurlarında son bir yılda enflasyonla mücadele ettiğimiz çok ciddi değer kaybetti. Ekonomide, yeniden rasyonel çizgide ekonomiyi rayına oturtturmada atılan adımları da ardı edemeyiz. Bütün bunlar sürecin sene sonuna doğru, enflasyonda aşağı doğru ivme yakalandığında, tüm umudumuzun faizlerinde Merkez Bankası tarafından aşağı indirilmesi. Bunlar talebi kısmakla mümkün. İç piyasada ciddi anlamda kan kaybettirecek bir durum. Yaklaşık 3 yıl sürüyor. Ciddi anlamda bu durumdan olumsuz etkilenen firmalar var. Sektörlerin ayrıca desteklenmesi lazım. İnşaat bunlardan biri. Sektör 200 farklı iş kolunu etkiliyor. Yakın coğrafyadaki gelişmeler de yurt dışındaki olan satışları da etkiledi. Bütün bunları bizim önümüzdeki süreçte ciddi anlamda olumsuz etkilenen sektörlerde farklı desteklerle ayakta kalmasını desteklemek önemli konulardan biri” açıklamalarında bulundu.
“BİZ BURSA’DA BÜYÜMEK DEĞİL PLAN İSTİYORUZ”
Finans sektörünün, reel sektörden kendini çektiğini belirten Burkay, “Reel sektörden beklentimiz, bu dönemde şirketlerin yanında yer alması. Avantajlı paketleri şirketlere kullandırmasını çok önemsiyoruz. Bunlarla birlikte geçen hafta Cumhurbaşkanı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından 2030’a kadar açıklanan teşvik paketinin Bursa için önemli olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki 50 yılı şekillendirecek projeler seçilmiş ve bu paketin içinde yer alıyor. Kuracağımızın şirketin batarya ve çipe kadar giden süreci hayata geçirmek. Bursa olarak ciddi bir adım atmayı düşünüyoruz. Bu ölçekteki teşvikler Bursa için farklı bir anlam ifade ediyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde elektrikleri araçlar yönünde bir müjdeyi paylaşabiliriz. 2016 yılında TEKNOSAB projesini burada paylaştık. Kamulaştırma, altyapı yatırımları yapıldı. 2022 yılında ilk tesisimiz açıldı. 4 bin üzerinde şirket var ve toplamda 37 şirket daha üretime geçecek. 48 tane şirket imar çalışmalarına başladı. Yüzde 80’i üretime geçmiş olacak. Türkiye’de böyle bir hızda başka bir bölge yok. Biz Bursa’da büyümek değil plan istiyoruz. İşletme sayısını 20 bine çıkarmak değil, daha sağlıklı bir 20 bine çıkarmak istiyoruz. Bursa ekonomisinin büyümesini sağlamak için şehir içinde sıkışmış firmalarla değil tüm taraflarla koordinasyon içerisinde hayata geçireceğiz. GUHEM’de TÜBİTAK işbirliğinde 9-11 Ağustos’ta Gökyüzü Gözlem etkinliği gerçekleştireceğiz. 81 ilden binlerce vatandaş katılacak” diye konuştu.