BTSO Ekim Ayı Meclis Toplantısı online platformda düzenlendi. Toplantıda konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin, gerek üretim dinamikleri gerekse de art arda yakaladığı ihracat rekoru başarısı ile yüksek büyüme performansını yılın ikinci çeyreğine de taşımayı başardığını söyledi. Başkan Burkay, “Küresel ölçekte bozulan tedarik zinciri ve bu konudaki bölgesel çözüm arayışları, başta Bursa olmak üzere üretim gücü yüksek şehirleriyle ülkemizin ön plana çıkmasına olanak sağladı.  Yaşadığımız zorlu süreç, gıdadan akaryakıta, hammaddeden enerjiye kadar tüm sektörlerimizi ciddi anlamda etkileyen, üreticimizin girdi maliyetlerini yükselten enflasyon baskısını da beraberinde getirdi.” diye konuştu.

 

“YATIRIMIN CAZİP KILINMASI GEREKİYOR”

Yabancı ve yerli firmaların artan yatırım iştahına dönük finansal kaynak arayışlarının arttığı bir dönemde Merkez Bankası’nın almış olduğu kararın sürpriz olarak değerlendirildiğini ifade eden Burkay, “İş dünyası temsilcileri olarak öngörülebilir ve finansal istikrarla sürdürülebilir üretimi, güçlü bir kalkınma stratejisinin ilk adımı olarak görüyoruz. Yatırımı cazip kılacak faiz oranları ve enflasyonla mücadeleyle birlikte döviz kurlarının öngörülebilir bir yapıya kavuşması en önemli beklentilerimiz arasında. Bu bakımdan kamu bankalarının öncülüğünde gerçekleştirilen faiz indirimlerini değerli buluyoruz. Özel bankalarımızın da sürece destek olmasıyla bu hassas dönemi en az hasarla atlatmaya çalışacağız.” dedi.

 

“PROJELERİMİZ KRİZLERE KARŞI PANZEHİR GÖREVİNDE”

BTSO çatısı altında yaklaşık 8 yıl önce startı verilen birçok örnek projenin sektörlerin dönüşümü için gerekli altyapıyı oluşturduğunu belirten Başkan Burkay, makro projelerin krizlere karşı güçlü bir panzehir niteliği taşıdığını da vurguladı. İbrahim Burkay, “En önemli ticari partnerimiz olan Avrupa Birliği’nin öncülüğünde hayata geçen ve kısa süre önce ülkemizin de taraf olduğu Yeşil Mutabakat konusunda da önemli bir altyapıya sahibiz. Alternatif enerji kaynaklarıyla üretime hazırladığımız TEKNOSAB, dijital dönüşüm, verimlilik esaslı yalın üretim modeli ve karbon salımını azaltan yetkinlik merkezimiz Bursa Model Fabrika’mız ile Enerji Verimliliği Merkezimiz, çevreyle dost ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimize katkı sağlayan örnek projelerimizdir.” diye konuştu.

 

“TEKNOLOJİ YATIRIMLARI FİRMALARIN REKABET LİGİNDEKİ KONUMUNU BELİRLEYECEK”

Son yıllarda birçok firmanın sürdürülebilirlik, enerji verimliliği, dijitalleşme ve elektronik ticaret ile akıllı üretim alanlarına yöneldiğinin altını çizen Burkay, “Ancak uyum süreci aynı zamanda yüksek yatırımları ve dolayısıyla finansman ihtiyaçlarını da ortaya çıkardı. Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar öngördüğü bu süreci 1 trilyon euro gibi bir kaynak ile desteklediğini de dikkate aldığımızda ihtiyaç duyulan finansman çok daha iyi anlaşılacaktır. Bu nedenle teknoloji ve geleceğe yönelik kaynak ayırma düzeyimiz, ülkemizin küresel rekabetteki yerini de belirleyecektir. Bu noktada ülkemizde de yeşil dönüşüme ayak uydurabilmek için firmalarımıza ve sektörlerimize finansman desteklerinin sunulması gerekiyor. Oda olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her koşulda üyelerimizin yanında yer almaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

 

HOMETEX FUARI MAYIS 2022’DE

Küresel Fuar Acentesi ve Ur-Ge Projeleri ile Bursalı firmaların rekabetçiliğini güçlendirmeyi, dış ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini kaydeden Burkay, küresel ölçekte yaşanan çip krizinin ihracatı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Ev tekstil sektör temsilcilerinin yoğun talepleri ve BTSO’nun iştiraklerinden KFA fuarcılık firmasının güçlü organizasyon yapısıyla HOMETEX Fuarı’na hazırlıkların devam ettiğini kaydeden Burkay, fuarın resmi olarak fuar takvimine de eklendiğini dile getirdi. Başkan Burkay, “HOMETEX, başta Bursa firmalarımız olmak üzere tüm sektör temsilcilerimiz için güçlü ticaret platformu niteliğini daha da geliştirecek. 17-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz fuarımızın tüm firmalarımız, tekstil sektörümüz, kent ve ülke ekonomimiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

“İHRACAT TEK ÇIKIŞ NOKTAMIZ OLACAK”

BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, COVID-19 salgının küresel iş dünyası için en büyük belirsizlik unsuru olmaya devam ettiğini söyledi. 1.5 yılı aşkın süredir devam eden salgının tüketici tercihlerinden üretim modellerine, tedarikten lojistiğe kadar birçok alanda önemli bir dönüşüme yol açtığını ifade eden Uğur, “Dünyada tedarik yapısı ve ticaretin haritasında önemli değişiklikler yaşanıyor. Yeşil mutabakat, iklim değişikliği ile mücadele, dijital dönüşüm ve enerji verimliliği gibi konular da iş dünyamızın önemli gündemleri arasında yer alıyor. Bu dönemde üretim kapasitemizi ve pazar çeşitliliğimizi artırmaya yönelik çabalara odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Rekabetçi kurla birlikte ihracatımız gelecek yıl iç piyasadaki olası yavaşlamayı da telafi edebilecek tek çıkış noktamız olacaktır.” dedi.