Bursa’nın bir tarih şehri olduğunu söyleyen Dündar, “Tarihi dokunun ayağa kalkmasında Osmangazi Belediyesi, öncü belediyedir.” dedi.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, partisinden bir dönem daha aday gösterildi. Başkan ve başkan adayı Dündar, 5 yıllık projelerini değerlendirmek ve yeni dönem projelerini anlatmak üzere özel bir otelde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Başkan Dündar, pandemi süreci ve 11 ili etkileyen asrın felaketi gibi afetlerin bir daha yaşanmamasına dikkat çekerek konuşmasına başladı. Deprem bölgesine, Osmangazi Belediyesi’nin 440 çalışanının ve 120 aracın hazır bulunduğunu vurgulayan Dündar, arama kurtarma ekiplerinin 5 depremzedeyi kurtardığının da altını çizdi.
‘DÜNDAR: EKONOMİMİZİN HALA AYAKTA KALDIĞINI GÖRÜYORUZ
Dündar, “Deprem kalıcı konutların hizmete sunulduğunu, depremzedelerin oraya geçtiğini gördük. Devletimizin gücünü, bu kadar hüzün ve hasarın altından bu hizmeti sunması Türk milletinin göstergesidir. İnsanımızın bu birbirine sevgisi saygısı daim olsun. Bu süreçte ülkemizin ekonomik yönünde dalgalanmalar yaşamış oluyor. Deprem, pandemi, ekonomik kriz ve ve ekstra çıkan şeylere karşı ekonomimizin hala ayakta kaldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.
“ÜFTADE’DE SUR ÜSTÜNDE YENİ BİR MEYDAN GÖRDÜK”
“Bir çökme oluyor ve oraya bir sürü yatırım yapmak zorunda kalınıyor” diyerek konuşmasına devam eden Dündar, “Biz Üftade Hazretlerindeki kayma sebebiyle 65 milyarlık yatırımla güzel bir hizmetin çıkmasına neden olduk. Sadece belediye ile olmayan işler, bir sürü farklı kurumların onayından geçilerek yapılan projeler. Bizim planlı projeleriyle, arkadaşlarımızın bilgi birikimiyle Üftade’de sur üstünde yeni bir meydan gördük. Sur duvarı korunurken, çevreyi de koruyarak oranın doğallığını bozmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarihi dokunun Hisar’da ortaya çıkmasına sebep oluyoruz. Hanlar bölgesine baktığımızda yeni bir Panaroma ortaya çıkmış oluyor” dedi.
‘OSMANGAZİ, ÖNCÜ BELEDİYEDİR’
Bursa’nın bir tarih şehri olduğunu söyleyen Dündar, “Tarihi dokunun ayağa kalkmasında Osmangazi Belediyesi, öncü belediyedir. Bizler rutin belediye işleri dışında tarihi doku çalışmaları olurken, modern çizgi içinde Panaroma Müze’miz var. Her şeyin başında bir kentsel dönüşüm projesidir. O projeyi hayata geçirdiğimizde, onun içindeki sanal görüntünün gerçeğini yaşayacağız, dedik. Hisar turistlerin, vatandaşların ortak noktası. Tarihi dokunun bundan sonraki süreçte de Bursa’da öncelikli projeler olması gerektiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
“HİSAR’DA VİZYON PROJEYİ ORTAYA KOYDUK”
Dündar, “İpek yolu bir tarih yoludur diyen Dündar, İpek yolu aksı oluşturarak, Panorama’dan Mudanya’ya,Çekirge’ye kadar giden bir akstır. Adım adım ortaya çıktığı bir süreci yaşıyoruz. Panaroma’dan çıkıyoruz. Hanlar, çarşı, oradan Hisar’a geçiyoruz. Osmangazi Belediyesi’nin çarşıdaki tüm hanlarda imzası vardır. Oradan Hisar’a geliyoruz. Orada yapmış olduğumuz çalışmalar ve projelerle, üniversitedeki hocalarımızın yardımlarıyla çalışmalarımız devam ediyor. Üst üste her katmanda ayrı medeniyetin olduğunu görüyoruz. Sosyal dokunun da araştırıldığı bir sürece girdik. Hisar’da doğmuş olan kişilerle toplantı yaptık. Hisar’da büyümüş, kiracı olmuş, o bölgeyle alakası olan tüm kişilerle görüşmeler yaptık. Vizyon projeyi ortaya koyduk. Yenilenme sürecini yaşadık” diye konuştu.
“BİZ KENDİ EKONOMİMİZİ HANLAR BÖLGESİNDE KURDUK”
Arkeopark’ta 10 yıllık kazı çalışmalarının ardından uygulamaya geçildiğini ifade eden Dündar, “Hisar’da insanların ziyarete geldiğinde bir günde bitiremeyeceği şekilde ziyaret mekanları ortaya çıkıyordu” dedi.
Dünya Bankası herkesi yönetiyor diyen Dündar, “Ama biz kendi ekonomimizi Hanlar Bölgesi’nde kurmuşuz. Bu çerçevede belediye olarak tarihi mirasa sahip çıkıyoruz. Kentsel dönüşümü yeniden ihyasını, eski haline getirme şeklidir. Bir de kentsel yenileme vardır. Kentsel dönüşüm deyince Osmangazi Belediyesi Soğanlı’da 6 katlık binalarla kentsel dönüşüm çalışmasını gösterdi. Bütüncül bir çözüm olmalı. Ben yıktım yeniden yaptım ile olmaz. Tarihi doku, Bursa’da Osmangazi Belediyesi vizyon proje yaparak çalışmalarına başladı” ifadelerini kullandı.
“DEMİRTAŞ NÜFUSU 17 BİNDEN 95 BİNE ÇIKTI”
Sadece Hamitler Yunuseli bölgesinde 45 bin daireye oturma izni verildiğini söyleyen Başkan Dündar, “Bunların hepsi deprem yönetmeliğine uygun çalışmalardır, depreme hazırlıktır. Demirtaş 17 bin nüfustan 95 bin nüfusa çıktı. Binaların hepsi sağlam. Soğanlı, planlı, sokakları caddeleriyle geniş, parklarıyla birlikte güzel bir kentsel dönüşüm örneği. Vatandaşların da bu süreçlere dahil olması gerekiyor. Kükürtlü’de Bursa’nın en güzel semti. Millet Bademli’ye gitti şimdi buraya yeniden geri döndü. Eski bir yapılaşma ama yapılan planlamada, görüşmeler sonucunda belediye düzenlemeyi yaptı. Vatandaş müteahhitle anlaşıyor ve kentsel dönüşümü görüyoruz. Soğanlı’dan Yıldırım’a kadar Çelebi Mehmet Bulvarı yaptık. Şehre değer katan projelerin hepsi başlı başına devasa eserler, devasa bütçesi olan işler” ifadelerinde bulundu.
“ATLETİZM SALONU TÜRKİYE’NİN EN ÖZEL PROJESİDİR”
Barem projesinden bahseden Dündar, 15-16 yıldır sürdürmüş oldukları işleri daha yükseğe çıkarmayı hedefleyerek Barem’in kurulduğunu belirterek, “Belli şartlarda daha iyi hizmet alabileceği ve genel manada yaşamını sürdürebileceği sosyal yaşamı ortaya koyuyoruz. Atletizm Salonu’na geldiğimizde Türkiye’nin en özel projesi dedik. Türkiye’nin kapalı atletizm salonu. Bu projeyi yaptık ve Bakanlığa devrettik. Spor politikasının uygulanacağı bir proje olması lazım. Bakanlık Türkiye’nin atletizmcilerini orada yetiştiriyor” dedi.
“MEYDAN PROJESİ’NDE 31 MART’TAN SONRA 2. ETABA GEÇECEĞİZ”
Meydan projesi hakkında da konuşan Dündar, “Bu Osmangazi’nin yapmış olduğu bir eserdir. Oradan meydana geliyoruz. Şehrin en hareketli yeri. Burası da bir kentsel dönüşüm. Kiracılarla ve mülk sahipleriyle anlaşarak orayı yıktık. Mahkeme süreçlerini geçirdik, şu anda temizleme ve makyaj çalışmalarını yapıyoruz. 31 Mart’tan sonra 2. etaba geçeceğiz. Orası 3 emsali olan bir yer. Herkese sorduk. ‘Burada ne görmek istiyorsunuz?’ dedik ve orası vatandaşın isteğine yönelik çıkan bir projeydi. Yanında Kent Meydanı AVM, oranın vizyonunu ortaya koymuş. Oraya bir otopark, park istediklerini ifade ettiler. Sadece kamulaştırması 3 milyarı geçen bir proje. ‘Meydan dedin, beton yaptın’ diyorlar. Orası zaten betondu. Bursa’nın merkezi, en kıymetli yeri. Çok konuşmadan iş yapman gerekiyor. Otopark dendi, yer altına 2 bin araçlık otopark yaptık. Metro orada, metroyla birlikte orası şehir merkezinin yayalaşmasının sağlanacağı bir proje. Bir proje yapılırken tek bir şeyi düşünerek proje yapmıyoruz” şeklinde konuştu.
Dündar son olarak 31 Mart yerel seçimlerinden sonra projelerinin devam edeceğini, Bursa’ya değer katacak projeleri sürdüreceklerini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.