İhracatta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 47 artışla, 19,8 milyar dolara ulaşılmasının ve Cumhuriyet tarihinin aylık, çeyreklik ve 6 aylık rekorunun kırılmasının, pandeminin bütün zorluklarına göğüs geren iş dünyasının başarısı olduğunu kaydeden Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği (BARSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Demirören, “Türk ekonomisinin ayakta kalabilmesi ve giderek büyümesi için çabalayan ihracatçıların ektiği tohumlar, ihracat oranlarında kırılan rekorlar olarak meyve veriyor. Bu süreçte üretim maliyetlerinde yapılan artışlar ise yeni başarılar için tehdit unsuru niteliğinde” dedi.

 

‘ZORLUKLARA RAĞMEN PES ETMEDİK’

İhracatın Haziran’da yüzde 47 artışla yaklaşık 20 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin ve aylık, çeyreklik ve 6 aylık kriterler ışığında Cumhuriyet rekorunun kırılmasının zorlu bir dönemde moral kaynağı olduğunu söyleyen BARSİAD Başkanı Arif Demirören, “Azimle çalışmaya devam ettiğimiz pandemi sürecinde de ekonomik anlamda olumlu bir grafik çizdik. İhracatçılar üretim süreçlerini sekteye uğratmadan çalışmaya devam ederken pek çok zorlukla karşılaştı ama hiçbir zaman pes etmedi. Her ölçekte işletmesi olan iş insanları yaşanan olumsuzluklarla mücadele ederek, bugün geldiğimiz noktaya erişebilmemiz için büyük çaba sarf etti. İhracatçıların üreterek ektiği tohumlar, ülkemizde ihracat oranında kırılan rekorlar ve ekonomik büyüme olarak meyve veriyor. Hep birlikte üretime devam ederek, ülkemizin kalkınması yolunda adımlar atarak pandemi sonlandığında küresel ekonomide ülke olarak adımızı daha yüksek basamaklara yazacağımıza olan inancım tam” diye konuştu. 

 

‘MALİYET ARTIŞLARI ÇOK YÜKSEK’

Elektrik ve doğalgaz maliyetinde yapılan son ek artışların üretime ket vurmasının iş dünyasında kaygıya yol açtığını da belirten Demirören, “Sanayicimiz, zorluklarla dolu süreçlerden geçerek üretiyor. Yüksek faiz, dalgalı kur ve enflasyon gibi sorunlarla mücadele ederek devamlılığı sağlamaya çalışırken üretim maliyetlerimizi ciddi anlamda artıran son kararların, başarılarımıza gölge düşürmesi riski ortaya çıktı. Bu artışların üretim süreçlerine ket vurması, yalnızca iş insanlarını değil tüm ülkeyi olumsuz bir iklime sokabilir. Talebimiz, iş insanlarının isteklerinin gündeme alınıp, üretim maliyetlerini düşürecek çözümlerin ivedilikle hayata geçirilmesidir” ifadelerini kullandı.