Yeni bir araştırma, İngiltere'deki çocukların Avrupa'nın en mutsuz çocukları olduğunu ortaya koydu. Avrupa, çocukların refahı konusunda neden zorlanıyor?

Avrupa, özellikle de AB, dünyanın en müreffeh bölgelerinden biri olarak kabul edilmekte. Ancak, bu refaha rağmen, sınırları içindeki pek çok genç, ruh sağlığı ile ilgili artan endişelerle birlikte, refahta giderek artan bir düşüşle karşı karşıya.

Geçtiğimiz ay, İngiltere merkezli bir yardım kuruluşu olan Children's Society, Birleşik Krallık'taki gençlerin refahını ve Avrupa'daki gençlerle karşılaştırmalarını inceleyen bir rapor yayınladı.

2024 İyi Çocukluk Raporu'na göre Avrupalı gençlerin ortalama yüzde 16,6'sı hayatlarından memnun değil; bu oran kıta genelinde her altı gençten birine denk geliyor.

Hollanda, 15 yaşındaki gençlerin sadece %6,7'sinin hayatlarından memnun olmadığını bildirmesiyle en düşük orana sahiptir.

Benzer şekilde, İskandinav ülkeleri Finlandiya ve Danimarka da sırasıyla sadece yüzde 10,8 ve yüzde 11,3'ünün düşük yaşam memnuniyeti bildirmesiyle iyi bir sıralamada yer aldı.

Öte yandan, gençler arasında yaşam memnuniyetinin en düşük olduğu ülke yüzde 25,2 ile Birleşik Krallık olurken, bu ülkeyi Polonya (yüzde 24,4) ve Malta (yüzde 23,6) takip etti.

The Children's Society politika ve halkla ilişkiler müdürü Jack O'Neill, Euronews Health'e yaptığı açıklamada, "İyi Çocukluk Raporu 2024'ün bulguları endişe vericidir ve Birleşik Krallık'taki çocukların refahına ilişkin kabul edilemez bir tablo ortaya koymaktadır. Birleşik Krallık'taki gençlerin Avrupa'daki akranlarına kıyasla daha düşük refah ve yaşam memnuniyeti yaşadıklarını ve gençlerin refahının da düşüşte olduğunu açıkça gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Raporda gençlerin yaşam memnuniyetini analiz etmek için Birleşik Krallık Boylamsal Hane Halkı Araştırması, The Children's Society'nin yıllık anketi ve OECD Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) gibi çeşitli kaynaklardan elde edilen veriler kullanıldı.

 

İNGİLTERE'DEKİ ÇOCUKLAR NEDEN AVRUPA'NIN EN MUTSUZU?

Raporda "Belirli ölçütlere baktığımızda Birleşik Krallık'ın diğer Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça kötü bir performans sergilediği" de belirtildi. Belirli alanların bu kadar düşük puan alması genel sıralamadaki düşüklüğü tek bir faktörle açıklayamasa da, bu durum söz konusu faktörlerin önemini ortaya koymaktadır."

Birleşik Krallık aynı zamanda avantajlı ve dezavantajlı gençler arasında yaşam memnuniyeti açısından en büyük uçurumun yaşandığı ülke olmuştur; bu da sosyo-ekonomik eşitsizliğin çocukların refahı üzerindeki etkisine işaret etmektedir.

Rapor ayrıca, Birleşik Krallık'ın gıda yoksunluğunda dördüncü sırada yer aldığını ve 15 yaşındaki çocukların yüzde 11'inin parasızlık nedeniyle öğün atladığını ortaya koydu.

O'Neill, "Birleşik Krallık'taki hayat pahalılığı krizinin gençlerin boş zaman geçirme ya da arkadaşları veya aileleriyle sosyalleşme fırsatlarını etkilediğini de biliyoruz" dedi.

Birleşik Krallık'taki pek çok aile tatilleri, çocukları için ders dışı etkinlikleri ve hatta bazı durumlarda kutlamaları ve özel günleri karşılamakta güçlük çektiklerini bildirirken, ailelerin yüzde 41'i bu tür etkinlikleri karşılayamadıklarını söyledi.

 

Ayrıca, çocukların yüzde 50'si parasızlığın sosyalleşme veya okul gezilerine gitme gibi faaliyetlere katılmalarını engellediğini bildirmiştir.

Maddi kısıtlamaların ötesinde çocuklar, başta Birleşik Krallık'ta artan hayat pahalılığı olmak üzere çeşitli yaşam sorunları hakkında da önemli endişeler dile getirmiştir.

O'Neill, "Ankete katılan her beş çocuk ve gençten ikisi artan fiyatlar konusunda endişeli; bu da geçim kaygısının gençlere de yansıdığını ve onların endişe ve kaygılarını arttırdığını gösteriyor" dedi.

Artan fiyatların yanı sıra çocuklar suç, online güvenlik ve çevre sorunları konusunda da endişeliler.

Ayrıca, okulla ilgili sorunlar da Birleşik Krallık'taki çocukların refah düzeyinin düşmesinde önemli bir rol oynamıştır. 2024 yılında gençlerin yüzde 14,3'ü okul deneyimlerinden memnun olmadıklarını bildirmiştir.

 

O'Neill'e göre, okul güvenliği, aidiyet duygusu ve İngiltere'nin Avrupa'da ikinci en yüksek orana sahip olduğu zorbalıkla ilgili endişeler temel sorunlardan bazıları.

"Uluslararası karşılaştırma verilerinden ve çocuklarla ve gençlerle yaptığımız konuşmalardan, zorbalığın ve akademik başarı baskısının çocukların zihnini meşgul ettiğini biliyoruz" dedi.

O'Neill sözlerine şöyle devam etti: "Okul, gençlerin hayat boyu sürecek anılar biriktirmeleri, ilham kaynaklarını bulmaları, arkadaş edinmeleri ve geleceğe umutla bakmaları için bir fırsat olmalıdır; ne yazık ki bazı çocuklar için durum böyle görünmüyor ve her çocuğun potansiyelini ortaya çıkarmanın yanı sıra mutluluğunu da ortaya çıkarmamız büyük önem taşıyor."

İngiliz gençler arasında ruh sağlığındaki düşüşün yanı sıra, ülke yeterli ruh sağlığı desteği sağlama konusunda da önemli zorluklarla karşı karşıya.

Rapora göre, 270.000'den fazla çocuk ilk sevkten sonra hala daha fazla yardım beklemekte ve uzun bekleme süreleri önemli bir sorun.

O'Neill, politika istişareleri sırasında gençler tarafından dile getirilen endişeleri yansıtırken, "bize okulun onları nasıl endişelendirdiğini, sınavlar konusunda endişeli olduklarını, başarısız olmaktan korktuklarını ve gelecekten umutlu olmadıklarını söylediler" dedi.

"Parkların nasıl kapatıldığını, yani arkadaşlarıyla takılacak yerlerinin olmadığını; ruh sağlıkları için ancak kriz noktasına geldiklerinde destek alabildiklerini ve seslerinin kısıldığını ve duyulmadıklarını söylediler."

 

AVRUPA'DA REFAH SEVİYESİNİN DÜŞMESİNİN BAŞLICA NEDENLERİ

Rapor Birleşik Krallık'a odaklansa da, benzer eğilimler Avrupa genelinde de görülmekte olup, raporlar birçok ülkede gençler arasında refahın azaldığını göstermekte.

UNICEF'e göre, verilerin mevcut olduğu 23 ülkede, yüksek yaşam memnuniyeti bildiren 15 yaşındaki gençlerin oranı 2018'de yaklaşık yüzde 74 iken, 2022'de yüzde 69'a düşmüştür.

UNICEF tarafından hazırlanan bir rapora göre, bu duruma katkıda bulunan başlıca faktörler arasında yüksek yoksulluk oranları yer alıyor; AB'de yaklaşık 20 milyon çocuk, yani her dört çocuktan biri yoksulluk ya da sosyal dışlanma riski altında bulunuyor.

 

Euronews Health'e verdiği demeçte Eurochild politika, savunuculuk ve iletişim direktörü Dr. Ally Dunhill "Yoksulluğun çocuklar üzerinde uzun vadeli bir etkisi vardır. Yoksulluk içinde yaşayan sadece bir çocuk değildir ve büyüyüp bir iş sahibi olur olmaz bu durumdan kurtulacaktır. Bu onların bedenlerini, zihinlerini ve geleceğe yönelik beklentilerini de etkiliyor," ifadelerini kullandı.

Dunhill'e göre, yoksulluk içinde büyüyen çocuklar genellikle yiyecek, giyecek, okul malzemeleri veya spor malzemeleri gibi temel ihtiyaçları karşılamakta zorlanmakta, bu da normal çocukluk faaliyetlerine katılımlarını sınırlamakta ve sosyal izolasyona yol açmaktadır.

Yoksulluk aynı zamanda ruh sağlığını da olumsuz etkilemekte, yoksulluk içinde yaşayan çocukların stres, kaygı ve depresyon yaşama olasılığı daha yüksek olmaktadır.

Ayrıca, aileler genellikle ucuz, daha az besleyici gıdalara daha kolay erişebildiğinden, çocukların fiziksel sağlığını hem kısa hem de uzun vadede olumsuz etkileyen yetersiz beslenme de yoksullukla bağlantılı bir diğer kritik konudur.

Dunhill ayrıca yoksulluğun çocukların okula devam etme becerilerini de derinden etkilediğini belirtti.

"Bu çocuklar gerçekten eğitimle ilgilenmiyorlar, bazıları okula bile gitmiyor ya da okula gidiyorlar ama çok yorgunlar, çok üşüyorlar ya da çok açlar, oturup öğrenemeyebilirler, dinleyemeyebilirler ve ilgilenemeyebilirler" dedi.

Bu eğitim eksikliği çocukları geri bırakıyor ve gelecekte yoksulluktan kurtulma şanslarını azaltıyor, yoksulluk içinde büyüyen çocukların yetişkin olarak yoksul kalma olasılığının daha yüksek olduğu bir döngü yaratıyor.

Dunhill, "Beklenti, bu çocukları yoksulluktan kurtarmak ve desteklemek için bir şeyler yapmazsak, büyüyecekleri ve yoksulluk içinde yaşayan çocuklara sahip olacaklarıdır" dedi.

Dahası, artan gıda, barınma ve ısınma maliyetleri, iş kayıpları ve sağlık sorunlarıyla birlikte Avrupa'da daha da fazla aileyi yoksulluğa itiyor.

 

ÇEVRİMİÇİ GÜVENLİK VE ÇOCUKLARIN REFAHI

Unicef'e göre, Avrupa'da çevrimiçi güvenlik söz konusu olduğunda, çocuklar dijital alanlarda siber zorbalık, uygunsuz içeriğe maruz kalma, yanlış bilgilendirme ve cinsel istismar dahil olmak üzere çeşitli risklerle karşı karşıya kalıyor.

Euronews Health'e konuşan Eurochild'in online güvenlik konusunda uzmanlaşmış politika sorumlusu Fabiola Bas Palomares, online kullanımın etkilerini ölçmenin karmaşık olduğunu ancak dijital medyanın çocuklar üzerindeki bağımlılık, izolasyon ve sosyal güvenin azalması gibi olumsuz etkilerinin yadsınamaz olduğunu söyledi.

İçerik denetleme araçları zararlı içeriğin azaltılmasında bazı ilerlemeler kaydetmiş olsa da, odak noktasının bu platformların nasıl tasarlandığına kayması gerektiğini söyledi.

Bas Palomares, "Bu çevrimiçi platformlar, iş modelleri büyük ölçüde kullanıcının katılımını en üst düzeye çıkarmaya dayanıyor ve çocuklar için son derece yaygın olan popülerlik ölçütlerini kullanıyorlar" dedi.

Bas Palomares ayrıca, zarar oluştuktan sonra sorunları çözmeye çalışmak yerine, platformun tasarımına yerleştirerek çocukların çevrimiçi güvenliğine en başından itibaren öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

"Bence iş modelleri işlerken bu arada çocuk haklarının da korunmasını sağlamak için bu dinamiği değiştirmeye odaklanılması gerekiyor".

Bununla birlikte, bu değişikliklerle bile, siber zorbalık ve cinsel istismar gibi sorunların etkili bir şekilde ele alınması için hala hedefe yönelik düzenlemelere ve özel araçlara ihtiyaç duyulacağını da kabul etti.


HÜKÜMETİN VE POLİTİKA YAPICILARIN ROLÜ

O'Neill, çocukların refahına ilişkin artan endişeleri gidermek için hükümetin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Savunduğu bazı temel önlemler arasında gençlerin erken müdahale ve önleyici ruh sağlığı desteğine erişiminin sağlanması, çocukların refahının ulusal bir öncelik haline getirilmesi, hiçbir ailenin temel ihtiyaçlardan yoksun kalmamasını garanti altına almak için bir Çocuk Yoksulluğu Yasası çıkarılması ve anlamlı öğrenme deneyimlerini geliştirirken kaygı ve zorbalığı azaltmak için okul ortamlarında reform yapılması yer alıyor.

Dunhill, AB politika yapıcılarının çocuk yoksulluğu ve sosyal dışlanma ile mücadeleyi amaçlayan Avrupa Çocuk Garantisi gibi umut verici girişimleri olsa da, birçok ulusal eylem planının uygulamada sorun yaşadığını söyledi.

Ayrıca, birçok hükümetin bu planları geliştirirken sivil toplum örgütleri ya da çocukların kendileriyle etkileşime geçmemesinin önemli bir sorun olduğunu belirtti.

Dunhill, "Hükümet, çocukları yoksulluktan ve sosyal dışlanmadan kurtarmaya yönelik bu projelerin uygulanmasında başarılı olup olmadığını, bu alanlarda çocuklarla çalışan bireylere, sivil toplum kuruluşlarına sormadan nasıl bilebilir?" dedi.

Dunhill, bu katılım eksikliğinin zayıf izleme mekanizmalarıyla birleştiğinde, bu programların çocuklara etkili bir şekilde yardım edip edemediğini değerlendirmeyi zorlaştırdığını da sözlerine ekledi.

 

(Euronews)