Avrupa Hareketlilik Haftası çerçevesinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde, Bursa’nın ulaşım stratejilerinin ele alındığı ‘Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı ve Geleceğin Ulaşım Modelleri’ değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, Avrupa Hareketlilik Haftası hakkında bilgiler verdi.

 

Sürdürülebilirliğin farkındalığını artırmak amacıyla kutlandığını söyleyen Aksoy, “Aktif hareketlilik, toplu taşıma, temiz ulaşım konularında davranış biçimi geliştirmek için farkındalık faaliyetleri düzenlenir” dedi.

 

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM EKONOMİYE KATKI SAĞLAR”

Bursa’nın sürdürülebilir ulaşım temasını ortaya koyacak bir toplantı yaptıklarını dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Türkiye projesi çatısı altında kutlanan bu haftada önemli bir adım atmak üzere bir araya geldik. Bu toplantıyı kentimizin en önemli sorunlarından biri olan ulaşımı geleceğin sürdürülebilir modelleriyle değerlendirmek üzere yol haritamızı daha da güçlendirmek amacıyla bu toplantıyı düzenledik. Sürdürülebilir ulaşım çözümlerini geliştirmek yaşanabilir bir kent olmanın en önemli unsurlarından biridir. Dünya gelişiyor biz de ulaşım modellerimizi, modern çağın gerekliliklerine göre yapmalıyız. Ulaşım insanlara bir arada olma, işlerine, okullarına rahatça ulaşma, kent içinde sosyal yaşama aktif bir şekilde katılma imkanı sunar. Sürdürülebilir ulaşım ise ekonomiye katkı sağlayarak, bireylerin yaşam kalitesini arttırır. Modern kentlerde artık çevre dostu, enerji verimliliği yüksek, karbon salınımının en aza indirgendiği ulaşım modelleri yapılmalıdır. Bisiklet yollarının teşviki ile çevre dostu bir kent haline gelmiştik. Bisikletlerin kent içi ulaşımda ana araç olarak kullanılması hava kalitesini arttırmakla kalmamış yaşam kalitesini de iyileştirmiştir. Amsterdam, bu konuda lider kentlerden biridir. Herkesin istediği yere kolay bir şekilde ulaşmasını sağlarken, çevreye olan zararı minimum düzeyde tutmuştur” ifadelerini kullandı.

 

“ÇEVRE DOSTU BİR KENT ULAŞIMINI HEDEFLİYORUZ”

Bursa’da çevreci ulaşım modellerini, Amsterdam’a benzer bir vizyonu harekete geçireceklerini planladıklarını söyleyen Bozbey, “ Bisiklet yollarıyla insanlarımızı buluşturmak, yaygınlaştırmak, raylı sistemi artırmak için çalışıyoruz. Filomuzu yenilemeye devam ediyoruz. Ulaşım projelerini hayata geçirirken, geleceğimizi de düşünmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bisiklet, tramvay gibi ulaşım araçlarını arttırarak, karbon ayak izini azaltmak, geleceğimize temiz bir çevre bırakmak hedefindeyiz. Bursa yıllarca ulaşımda birçok zorluklarla karşı karşıya kalan bir kent olmuştur. Bu zamana kadar yaşadığımız sorunların temelinde plansızlık yatıyor. Kentin öngörülemeyen plansız yapısı sorunları çözümsüz hale getiriyor. Gelecekte modern bir kent oluşumu için 2050 çevre düzeni çalışmalarına başladık. Bursa’mızın mekansal gelişim planını yeniden kurgulayarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sürdürebilirlik ilkelerini uygulayarak yaşanabilir, yeşil, mutlu bir yaşamı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Nisan ayından bu yana ulaşım adına birçok adım attık. Kentin her bölgesine yayılmış bisiklet yolları, mikrobilite çözümlerinin gelişmesi de üzerinde durduğumuz konuların başında gelir. Elektrikli scooter, bisiklet kullanımını arttırmayı hedeflerken, çevre dostu bir kent oluşumunu hedefliyoruz. Herkes toplu taşıma araçlarına güvenli bir şekilde erişmelidir” diye konuştu.

“BURSA’YI METROBÜS İLE TANIŞTIRACAĞIZ”

Fosil yakıtların yerine çevreci ulaşım araçlarının desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Bozbey, “Vatandaşlarımızın bir noktadan diğerine kesintisiz bir şekilde geçmesine olanak sağlanmalıdır. Hedefimiz Bursa’da yaşayan herkesin sosyal, ekonomik, çevresel açıdan sürdürülebilir bir ulaşım sayesinde keyifli bir yaşam sürebilmesidir. Kentin ihtiyaçlarını belirleyebilmek amacıyla ulaşım master planına yoğunlaşmış durumdayız. Yarının ihtiyaçlarına da yanıt verebilecek sürdürülebilir ulaşım sistemlerini geliştiriyoruz. Akıllı ulaşım sistemlerinin sonuna doğru geliyoruz. Trafikteki yoğunluğu ve yolculuk sürelerini kısaltmayı planlıyoruz. Bursa’yı metrobüs ile tanıştıracak, Geçit metrobüs hattını da oluşturacağız. Emir Sultan, Teleferik, Arabayatağı, Mimar Sinan arasında da bir ulaşım hattı yapma planımız var. Yaya öncelikli bölgelerimizden öncelikli olanı ise Atatürk Caddesi olacak. Bursa’yı daha yeşil, sürdürülebilir bir kent yapma yolunu birlikte aşacağız. Çevre dostu, hızlı ulaşım çözümleri sunmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.