Bursa’nın Osmangazi ilçesi Akpınar Mahallesi’ndeki 1050 Konutlar 10 yılı aşkın süredir kentsel dönüşüme girmeyi bekliyordu.
Hatırlanacağı üzere bölge, 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmiş ve 2013 yılında Büyükşehir tarafından hazırlanan dönüşüm projesi bölge halkı tarafından kabul görmemişti. 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın zemin+5 kat olarak tasarladığı ve ‘o zaman için’ hak sahiplerine 130 bin TL borçlanma ile kira yardımlarını içeren teklif de vatandaşlar tarafından kabul edilmemişti. Olası depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan binalarda dönüşümün bir an önce sağlanması için devreye giren Büyükşehir Belediyesi, tüm blokların kendi parselinde dönüşebileceği, zemin+7 kat olacak şekilde plan değişikliğine gitti. Verilen bu yeni imar hakkı ile her mülk sahibi bir müteahhitle anlaşma imkânına sahip olurken; yapıların oturumları, mimarisi, silueti ve cepheleri gibi her türlü detay düşünülerek planlama yapıldı. Yeşil alanlar, okullar, camiler, sağlık tesisleri ve mevcut yollar ‘olduğu gibi’ korundu. Hazırlanan planlar öncelikte 1050 konutlardaki hak sahiplerine sunuldu. Anket çalışması ile 229 bloktaki 2 bin 290 hanenin yüzde 90’ına ulaşılırken, ankete katılanların yüzde 96’sı da plan değişikliğine olumlu görüş verdi. Bölge halkı tarafından merakla beklenen plan değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçmesinin ardından da dönüşümün önündeki tüm engeller kaldırılmış oldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından imar planı değişikliği ile dönüşümün önünün açıldığı 1050 Konutlar Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk yıkım töreni Akpınar Mahallesi Şehit Yüzbaşı Doğan Sevinç Caddesi’nde gerçekleştirdi.
Gerçekleştirilen yıkım törenine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bak Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, Akpınar Mahalle Muhtarı Sevgi Gültekin katıldı.
‘HARİKA İŞLER BAŞARDIKLARINA ŞAHİT OLDUM’
Geçtiğimiz günlerde Japonya’yı ziyaret ettiğini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “5-6 günlük bir gezi oldu. Birçok farklı şehir gezdik. İki konumuz vardı. Deprem ve katı atıklar. Harika işler başardıklarına şahit oldum. Biz yapabilir miyiz? Biz de yaparız. Yeter ki isteyelim. Yapamayacağımız bir iş yok. Japonya’da olan bir depremde ilçenin toparlanması yaklaşık 15 yıl sürmüş. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğum için gurur duydum. Bizim deprem bölgesinde çalışmalarımız hızlı bir şekilde ilerliyor.” ifadesini kullandı.
‘YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR VAR’
Aktaş, “6 Şubat gecesi yatağına yatan binlerce insan hayatını kurtaramadı. O yüzden bizim bununla alakalı yapacağımız çok şeyler var. Basın mensubu arkadaşlarımızı da Bursa’da deprem riski olan yerleri gezdirdim. Amacım şu. Böyle bir gerçeklik var. Bu konuda yaptığımız çalışmalar var. Bu konuda da herkesin yapabileceği bir şeyler var. Yaklaşık 6 yıldır Bursa Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Ben 6 yıldır bu soruya cevap vermekten bıktım. Bizim mahallemize ne zaman kentsel dönüşüm gelecek? Değerli kardeşim kentsel dönüşüm bir seyyar satıcı değil. İnsan her yaşta geleceğe dair hesap yapar. Herkesin kendine göre bir amacı hedefi vardır.” dedi.
‘BURSA ÇOK HIZLI GÖÇ ALMIŞ BİR ŞEHİR’
Vatandaşların da binalarını test ettirmediğinin altını çizen Başkan Aktaş, “Japonya’da eğitim ve deprem tatbikat merkezleri yapmışlar. Herkes oraları ziyaret ediyor. Bir gün deprem olabilir diye gidiyorlar. Deprem yıkmaz, yaptığımız binalar yıkar. Deprem yönetmeliğine uygun binalar yapmamız gerekiyor. Bursa çok hızlı göç almış bir şehir. Depremden sonra bir hassasiyet oluştu tabi. Bedava test imkanı verdik. Yıkma zorunluluğu da yoktu. Sadece 640 tane bina müracaat etti. Niye? Eğer ev çürük çıkarsa ben ne yapacağım. Ama arabalarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Çocuklarımızın olduğu binalarımıza hassasiyet göstermiyoruz. 1050 konutlar milletin diline pelesenk olmuştu. Ama yıllardır konuşulan konunun sonuna gelmiş bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Başkan Aktaş’ın ardından kürsüye çıkan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentsel dönüşüm projesine ilişkin bilgileri paylaştı.
DÜNDAR: 6 ŞUBAT’TAKİ DEPREM BİZE GERÇEKLERİ HATIRLATTI
Başkan Dündar, “Bugün burada uzun yıllardan beri beklenen bir konunun yıkımı için bir aradayız. Kentsel dönüşüm herkesin gündeminde. Burası 20 yıldır konuşuyor. Kentsel dönüşüm konuşulurken herkes farklı açıdan bakar. Tabi farklı bakışlar olduğu için uzlaşması zor olur. Kentsel dönüşüm evlerin depreme daha dayanıklı hale getirmesini sağlamaktır. Bu sürece girdiğin zaman sürecin de genelde çıkmaz hale geldiğini görüyoruz. 6 Şubat’taki 11 vilayeti kapsayan bu deprem bize bazı gerçekleri hatırlattı. Esas olan can güvenliğidir. Adım adım bu ortak noktada buluşuyoruz. Burası da bir örneği. Biz Osmangazi Belediyesi olarak yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Müteahhit firmanın burada çok büyük bir katkısı var. 6 Şubat’taki depremle ilgili Türkiye ayağa kalktı. İnsanları çadırlardan kurtardık. İnşallah evleri de yakın zamanda bitecek. İnsanların ilk önce ev alırken depreme ne kadar dayanıklı olduğunu sorgulaması lazım. Bu süreçte büyükşehir belediyemiz başta olmaz üzere herkesin emeği var. ” dedi.