ekremalfatli @ denetimmerkezi.com

Sevgili Manşet16 okuyucuları;
Yazıma bir uyarı ile başlamak istiyorum. Fiziki mesafeyi koruyacağız, kurallara uyacağız. Ancak inancımızın ve kültürümüzün gereği (bu dönemde) sosyal yakınlığımızı daha da artıracağız.
Pandamide, özverili bir şekilde mücadele eden tüm sağlık çalışanlarımıza, yardımlaşma duygusu içerisinde ihtiyaç sahiplerini unutmayan vatandaşlarımıza, güvenliğimiz için hayatları pahasına görev yapan asker ve polis tüm güvenlik görevlilerimize şükranlarımı arz ediyorum.
Normalleşme süreci çerçevesinde özlemle beklediğimiz Cuma namazının cemaatle kılınması ve 1 Haziran İtibariyle de birçok alanda normale dönme çabaları hem psikolojik, hem de sosyolojik olarak toplumda bir rahatlamayı beraberinde getirmiştir.
Ancak, şu ana kadar yaşanan tecrübe Covid 19 belasının bir süre daha devam edeceğini göstermektedir. Bize düşen, Sağlık Bakanlığı ve Bilim kurulunun önerilerine harfiyen uymaktır. Bu tutum kendimizi düşünmekten ziyade, insan olarak sorumluluğumuzdur. Birlikte bu salgından en az hasarla kurtulacağız inşallah. Kesinlikle kurallara dikkatli ve hassas bir şekilde riayet edelim. Rehavete kapılmayalım. Çok daha hassas ve daha dikkatli özenli olmak zorundayız ki, bu beladan tamamen kurtulalım. Hem kendimizi hem de yakınlarımızı üzmeyelim.
Coivd 19 salgınının bulaş ve sağlık etkilerinin yavaş yavaş azalması ile gündem geçim derdi, ekonomi, üretim gibi hayatımızı idame ettirme ile ilgili konulara odaklanmış durumdadır.
Konu hassas. “Dereyi görmeden paçaları sıvamamak” gerekmektedir. Daha fazla tasarruf, daha fazla dikkat ve özen göstermeliyiz.
“Yeni normalde” (bu deyimin kabullenilmemesi için de hassas olmalıyız) önce beden ve ruh sağlığımızı koruyacağız, ödeyebileceğimiz kadar borçlanacağız.
Ekonominin çarkları dönerse, üretirsek, satarsak, kazancımız olursa, tüketebiliriz ve hayatta kalabiliriz. Bu dönemde mali mevzuatlarda çok ciddi değişiklikler yaşandı. Aşağıda yalnızca 2020 Mayıs ayında yapılan düzenlemelerin bir kısmına yer vermek istiyorum. Bu mevzuatı takip eden ve uygulayan hem Mali Müşavirlerimiz hem de Yeminli Mali Müşavirlerimiz çok özverili bir çalışma içerisine girmek zorunda kaldılar
Bu önlemleri de sizlerle paylaşmak istiyorum,

MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDA ÖDEMESİ ERTELENEN SGK PRİMLERİNİN KURUM KAZANCININ TESPİTİNDE GİDER OLARAK DİKKATE ALINACAĞI DÖNEM KONUSUNDA HATA YAPILMAMALIDIR.

518 Sıra No.lı VUK Genel Tebliği ile yapılan düzenlemeler paralelinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nca alınan 26.03.2020 tarihli ve 2020/188 sayılı karar ile mücbir sebep kapsamındaki mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ödenmesi gereken sigorta primlerinin ödemesi sırasıyla 02.11.2020, 30.11.2020 ve 31.12.2020 tarihlerine kadar ertelenmişti.

2020/Mart, Nisan ve Mayıs dönemlerine ait olup normal yasal süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilecek olan Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde tahakkuk edecek sigorta primlerinin yukarıda yer verilen uzayan tarihlerde (02/11, 30/11 ve 31/12) ödenmesi halinde, bu primler, 2020/1, 2020/2 ve 2020/3. geçici vergi dönemlerinde gider olarak dikkate alınamayacak olup, 2020/4. dönem (Ekim-Kasım-Aralık) geçici vergiye tabi kurum kazancının ve dolayısıyla 2020 yılı kurumlar vergisine tabi kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.

YARGI ALANINDAKİ HAK KAYIPLARININ ÖNLENMESİ AMACIYLA GETİRİLEN DURMA SÜRESİNİN UZATILMASINA DAİR KARAR VE VERGİ UYGULAMALARINA ETKİSİ

2480 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Covid-19 salgın hastalığının ülkemizde yayılmasını ve yargı alanında doğabilecek hak kayıplarını önlemek amacıyla; 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1. maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen durma süresi, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen zorunlu idari başvuru yoluna ilişkin süreler hariç, 01.05.2020 (bu tarih dahil) tarihinden 15.06.2020 (bu tarih dahil) tarihine kadar (salgın hastalığın yayılma tehlikesinin daha önce ortadan kalkması halinde yeniden değerlendirilmek üzere) uzatılmıştır.

2020 YILI ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ UYGULAMA USUL VE ESASLARINA DAİR GENELGE YAYINLANMIŞTIR

*2019 yılının aynı ayına ilişkin prime esas günlük kazancı 128 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2020 yılı cari aylarında bildirilecek sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

*2020 yılı içinde ilk defa 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan iş yerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

2020 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemi için günlük 2,50 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu tutar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır. Yukarıda (a) bendinde belirtilen prime esas günlük kazanç tutarı 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri uyarınca toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait iş yerleri için 256 TL olarak esas alınacaktır.

E-SERBEST MESLEK MAKBUZU UYGULAMASINA GEÇMESİ GEREKEN MÜKELLEFLER HAKKINDA DUYURU

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan duyuru ile, 509 Sıra No.lı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yapılan düzenlemeler kapsamında, vergiden muaf olmayan serbest meslek erbabı (doktor, mühendis, sanatçı, menajer, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, vb,..) tarafından düzenlenecek serbest meslek makbuzlarının 01.06.2020 tarihinden itibaren elektronik serbest meslek makbuzu (E-SMM) olarak düzenlenmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

MÜCBİR SEBEP DÖNEMİNDE KDV İADESİ KONTROLLERİNDE ALT MÜKELLEFLERİN MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDA VERMEDİKLERİ KDV BEYANNAMESİ VE BA-BS FORMLARI KAYNAKLI OLUMSUZLUK TESPİTLERİNE İSABET EDEN İADE TUTARININ TEMİNAT YOLUYLA YERİNE GETİRİLMESİ KONUSU DETAYLI BİR ŞEKİLDE ÖNCEKİ YAZIMIZIN KONUSU İDİ.

32 sayılı KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, mücbir sebep kapsamında olsun veya olmasın mücbir sebep döneminde mükelleflerin KDV iade taleplerinin yerine getirilmesi ile ilgili usul ve esaslar hakkında açıklamalar yapılmıştır.

DEPREM VE SALGIN GİBİ AFETLER NEDENİYLE YARIM KALAN VEYA TAMAMLANAMAYAN YATIRIMLARA EK SÜRE VERİLMESİ, ÇOK İSABETLİ OLMUŞTUR.

2501 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile koronavirüs nedeniyle yarım kalan veya tamamlanamayan yatırımlardan 11.03.2020 tarihinden önce düzenlenen ve süresi devam eden teşvik belgelerindeki yatırım tamamlama süreleri talep halinde bir yıla ( 1yıla) kadar uzatılabilecektir.

BAZI TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ASGARİ MAKTU ÖTV TUTARLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR

2537 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ÖTV Kanunu’na ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan bazı tütün ürünlerinin asgari maktu ÖTV tutarlarında değişiklik yapılmıştır.

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİNİN FAALİYET RAPORLARI İLE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDEKİ (TGB) İŞLETMELERİN MALİ DENETİM RAPORLARININ TESLİM SÜRESİ 30.06.2020 TARİHİNE KADAR UZATILMIŞTIR

Ar-ge ve tasarım merkezlerinin faaliyet raporları ile teknoloji geliştirme bölgelerindeki (TGB) işletmelerin mali denetim raporlarının teslim süresi 30.06.2020 tarihine kadar uzatılmıştır

KAR PAYI DAĞITIMINDA SINIRLAMA DÜZENLEMESİNİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI İLE DÜZENLEMENİN İSTİSNALARINA DAİR TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR

Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 13. maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ ile 7244 sayılı Kanun ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na eklenen ve sermaye şirketlerinin 30.09.2020 tarihine kadar, 2019 yılı net karlarının %25’inden fazlasını ve daha önceki yıllara ait karların tamamı ile serbest yedek akçelerini dağıtmalarını sınırlayan geçici 13. maddenin istisnalarına ve maddenin uygulanmasına dair usul ve esaslara dair düzenlemeler yapılmıştır.

KAMBİYO MUAMELELERİNDE UYGULANAN BSMV ORANI BİNDE 2’DEN YÜZDE 1’E YÜKSELTİLMİŞTİR.( TASARRUF AMAÇLI ALIM VE SATIMLARDA UYGULANMAKTADIR)

Kambiyo muamelelerinde uygulanan BSMV oranı binde 2’den yüzde 1’e yükseltilmiştir.

FİNANSMAN BONOLARINDAN VE BİR YILDAN KISA VADELİ KİRA SERTİFİKALARINDAN ELDE EDİLECEK GELİR VE KAZANÇLARA UYGULANACAK VERGİ TEVKİFAT ORANI %15 OLARAK YENİDEN BELİRLENMİŞTİR

24.05.2020 tarihinden itibaren iktisap edilen ve Sermaye Piyasası Kurulu’nca onaylanmış finansman bonoları ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelir ve kazançlara uygulanacak tevkifat oranı %15 olarak belirlenmiştir.

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLERDE VERGİ İNDİRİMİ UYGULAMASINI DÜZENLEYEN GENEL TEBLİĞ 7194 SAYILI KANUN İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE UYGUN OLACAK ŞEKİLDE GÜNCELLENMİŞTİR.UYGULAMA MAKUL VE MANTIKLI HALE GELMİŞTİR.

7194 sayılı kanun ile yapılan değişiklik kapsamında gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin %5 vergi indiriminden yararlanabilmeleri için;

-İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait aşağıdaki vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması,

Yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri,
Geçici vergi beyannameleri,
Muhtasar,
Muhtasar ve prim hizmet beyannameleri,
Vergi dairelerine verilmesi gereken KDV ve ÖTV beyannameleri.

-İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıl içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması (yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya Vergi Usul Kanunu’nun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmaz),

-Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları ile fer’i alacaklar dahil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,

-Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanunu’nun 359 uncu maddesinde sayılan Kaçakçılık Suçları fiillerinin işlenmemiş olması gerekmektedir.

312 Seri No.lı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile Vergiye uyumlu mükellefler tarafından yararlanılacak %5 vergi indirimine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

ELEKTRONİK DEFTERLERİN OLUŞTURULMA VE İMZALANMA SÜRESİ İLE ELEKTRONİK DEFTER BERATLARININ YÜKLENME SÜRESİNİN UZATILMASI
Mücbir sebepler kapsamında olmayan mükellefler tarafından, Elektronik Defter Genel Tebliği düzenlemeleri kapsamında 31.05.2020 günü (bu günün hafta sonu olması nedeniyle 01.06.2020 günü) sonuna kadar oluşturulması ve imzalanması gereken,

Aylık tercihte bulunan mükellefler için Şubat/2020,
Üç aylık tercihte bulunan mükelleflerin Ocak-Şubat-Mart/2020 dönemleri,

e-defterlerinin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken “Elektronik Defter Beratları”nın yüklenme süresi 19.06.2020 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.

AMATÖR SPOR YARIŞMALARINI YÖNETEN HAKEMLERE ÖDENEN ÜCRETLERDE İSTİSNAYA DAİR GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNDE AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTIR

SPORCULARA YAPILAN ÜCRET VE ÜCRET SAYILAN ÖDEMELERİN VERGİLENDİRİLMESİNE DAİR 311 SAYILI GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNDE AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTIR

01,01,2020 TARİHİNDEN İTİBAREN ,

a) Lig usulüne tabi spor dallarında,

1) En üst ligdekiler için % 20,
2) En üst altı ligdekiler için % 10,
3) Diğer liglerdekiler için % 5,

b) Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporculara yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslararası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden % 5,

oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır.

311 Seri No.lı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile “Sporculara Yapılan Ücret ve Ücret Sayılan Ödemelerin Vergilendirilmesine” ilişkin usul ve esaslar hakkında açıklamalar yapılmıştır.

311 SERİ NOLU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ İLE ,SERBEST MESLEK KAZANÇLARINDA İSTİSNA UYGULAMASI VE İSTİSNANIN SINIRINA DAİR GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ İLE AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTIR

İCRA VE İFLAS KANUNU İLE AVUKATLIK KANUNU UYARINCA KARŞI TARAFA YÜKLETİLEN VEKALET ÜCRETİNİN VERGİLENDİRİLMESİ VE GELİR VERGİSİ TEVKİFAT UYGULAMASI NETLEŞTİRİLMİŞ , UZUN SÜREDEN BERİ İHTİLAFLI OLAN KONU AÇIKLIĞA KAVUŞMUŞTUR.

İŞVERENLERCE HİZMET ERBABININ İŞYERİNE GİDİP GELMESİ İÇİN SAĞLANAN MENFAATLERE İLİŞKİN İSTİSNAYA DAİR GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNDE AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTIR

DAR MÜKELLEFLERİN (KURUMLAR DAHİL) TÜRKİYE’YE GETİRDİKLERİ YABANCI PARALARLA İKTİSAP ETTİKLERİ MENKUL KIYMETLERİN VE İŞTİRAK HİSSELERİNİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİLENDİRME

ÜCRET GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİNE DAİR GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ İLE AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTIR

BİNEK OTOMOBİLLERİN GİDERLERİ VE AMORTİSMANLARININ VERGİ MATRAHINDAN İNDİRİLMESİNE DAİR GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ DÜZENLEMELERİ İLE OLDUKÇA KARMAŞIK OLAN KONU AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMUŞ OLUP, BU KONUDA MÜKELLEFLERİN HATA YAPMA OLASILIĞI BULUNMAKTADIR.

GVK’nun ticari kazancın tespitinde dikkate alınabilecek giderleri düzenleyen 40. maddesi ile serbest meslek kazancının tespitinde dikkate alınabilecek giderlerin düzenlendiği 68. maddesinde yapılan değişiklikler uyarınca faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması ve çeşitli şekilde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere, binek otoların gerek alımında yüklenilen KDV ve ÖTV’ne dair gerekse binek otoların masrafları ile amortismanlarına dair bazı gider kısıtlamaları getirilmiştir.

311 Seri No.lı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile “Binek Otomobillerin Giderleri ve Amortismanlarının Vergi Matrahından İndirilmesine” ilişkin usul ve esaslar hakkında açıklamalar yapılmıştır.

27 Mayıs 2020 tarih 31137 nolu Resmi gazetede yayımlanan 311 sayılı Gelir Vergisi Genel tebliği ile 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 18, 23/10, 29/4, 40/1-5-7, 68/4-5, 86/1-b, 94, 103, geçici 72 nci ve geçici 91 inci maddelerinde, 5/12/2019 tarihli ve 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılan değişiklikler ve 193 sayılı Kanunla ilgili diğer bazı hususların açıklanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlenmiş olup, ayrıca bu tebliğ detaylı bir şekilde incelenmelidir.

Sağlık ile kalın İnşallah.

Ekrem ALFATLI
Yeminli Mali Müşavir
E posta:denetimmerkezi.com
Twiter : @AlfatlEkrem