Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Ar-Ge Merkezleri Kapasite Geliştirme Desteği (mini-MBA programı) kapsamında ikinci eğitimini tamamladı. Program Koordinatörü Ufuk Batum’un konuk konuşmacı olarak davet ettiği Scotty firmasının Kurucusu Tarkan Anlar, girişimcilik hikâyesini katılımcılarla paylaştı.

 

GİRİŞİMCİLİK BİR MARATON

Girişimciliğin iniş çıkışlı bir yol olduğunu vurgulayan Tarkan Anlar, “Girişimcilik hiçbir zaman ‘Oldum’ diyemeyeceğiniz, sürekli zorluklarla ve sürprizlerle karşılaşabileceğiniz bir maraton. Video yayıncılık işi yaparken Justin.tv Kurucusu Justin Kan ile tanışmam, benim için dönüm noktası oldu. Scotty fikrini ona anlattım ve 25 bin dolarlık ilk yatırımımı aldım. Böyle önemli birinden yatırım desteği almam, diğer yatırımcıların da dikkatini çekti ve girişimcilik serüvenim bu şekilde başladı” dedi.

 

POZİTİF BÜYÜME GÖSTEREN 2 ÜLKEDEN BİRİYİZ

Program Koordinatörü Ufuk Batum da Türkiye’nin 2020 yılındaki büyüme oranlarının revize edildiğine dikkati çekti. Pandemiye rağmen Türkiye’nin büyümede önemli bir mesafe kaydettiğini belirten Batum, “ IMF, OECD ve Dünya Bankası Türkiye için ‘Yüzde 2-3 küçülür’ öngörüsünde bulunurken şimdi hepsi bu oranları revize etti ve yüzde 2 oranında büyüme olacağı söyleniyor. En büyük ekonomileri barındıran G20 ülkelerinde pozitif büyüme gösteren sadece 2 ülke var. Bunlardan biri Çin, diğeri Türkiye. Bu durum, Türkiye’nin yabancı yatırım çekebilmesi açısından son derece önemli” diye konuştu.

 

GELİŞİM İÇİN ‘REKABERLİK’ ŞART

Ar-Ge merkezlerinin start-up’larla birlikte çalışmasının daha verimli olduğunu da kaydeden Batum, “Kurumsal dünya ve start-up dünyası, birbiriyle fazla iletişimde değil. Ar-Ge merkezleriyle ilgili raporumda dikkati çeken temel ihtiyaçlardan biri, start-up’lardan nasıl istifade edebileceğimiz konusu. Ar-Ge merkezleri, start-up’lardan faydalandığında daha hızlı ve ucuz şekilde sonuca ulaşabilir. Ayrıca bu merkezler birlikte de çalışabilmeli. Geliştirmelerin ve projelerin çok önemli bir kısmı ortak aklı, yenilikçi iş modellerini ve ‘rekaberliği’ yani ‘rekabet ve beraberliği’ gerekli kılıyor” ifadelerini kullandı.