Tekstil firmaları ağırlıklı bir organize sanayi bölgesi olarak, boyahaneler kaynaklı su tüketimi ve buhar ihtiyacının fazla olduğunu belirten Yunus Aydın, bu konudaki çalışmaları ile ilgili de şu bilgileri verdi:

“60 milyon TL bir yatırımla özel sektör-OSB eşit ortaklığında buhar merkezimizi kurduk. Her firmanın tek tek buhar ihtiyacı için kontrolsüz yakıt ve su tüketiminİ engelleyerek çevreyi kirletmesinin de önüne geçtik. Buhar ihtiyacını merkezileştirilmiş kontrollü üretimimiz ile karşılayarak, karbondioksit salımını yüksek oranda azaltmış durumdayız.”

  

Su kullanımı azalacak

Uludağ OSB’de boyahaneler kaynaklı yeraltı su tüketiminin yoğun olduğunu belirten Aydın şöyle devam etti:

 


“Benim çocukluğum burada geçti. Eskiden bir metre kazıldığında su çıkardı, şimdi yeraltı suları en iyi 200 metrelere indi. Bu böyle giderse, 10 yıl sonra burada bir tane boyahane çalışmaz. Dolayısıyla OSB yönetimi olarak biz suyun tekrar geri dönüşünü sağlayacak endüstriyel tesisler planlıyoruz. OSB’miz Bursa’daki Yeşil Çevre Atıksu Arıtma Kooperatifine üye. Bölge firmalarımız atık su deşarjlarını buraya yapıyor. Ancak biz kendi arıtma tesisimizi kurup çalıştırmak ve oradan çıkan suyu ileri arıtmaya tabi tutup yeniden üretimde kullanmak için projeler geliştirdik. Başka türlü kurtuluşumuzun olmadığını biliyoruz. Bu projemiz için hedefimiz 2023 yılı.”

Başkan Aydın, tekstil ağırlıklı ve yerleşim yerlerinin içinde kalan bir bölge olarak, su ve hava kirliliği hassasiyetini en üst noktaya taşımak için çaba gösterdiklerini belirterek, “Uludağ Üniversitesi ile birlikte Bursa’daki 6 OSB, hava kirliliği ve filtre sistemleri ile ilgili ortak çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

 


İki bölge birleşti

Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, Gürsu Organize Sanayi Bölgesi ve Kestel 2 Sanayi Bölgesi’nin birleşmesiyle kurulan Uludağ OSB’nin doğuşu ve alt yapı yatırımları ile ilgili de şunları söyledi: “Kestel 2 sanayi bölgesi ıslah OSB düzenlemesinden OSB olamadı, çünkü yüzde 8 donatı alanı şartını karşılayacak alanı ve finans gücü yoktu. Gürsu olarak biz OSB’ydik ama 870 civarında küçük hisse sahibi nedeniyle kamulaştırma yapmak, imar planı yapıp uygulamak büyük sorun. İki sınır komşusu olarak birleşmeye karar verdik ve Uludağ OSB doğdu. Şu an iki bölge arasında fiziki bağlantı oluşturmak kamulaştırmaları bitirdik, mayıs ayı yolu açıp alt yapılarımızı bağlayacağız. Kestel 2 genişleme bölgemizde şu an yağmursuyu ile kanalizasyon hatlarının ayrılması yatırımı yaptık. Elektrik hatlarının yeraltına alınmasına devam ediyoruz. Doğal gaz dağıtım şebekesini de yenileyeceğiz.”