Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) üyelerini, düzenledikleri online toplantılarla bilgilendiriyor.

 

BALKANTÜRKSİAD Gıda & Hizmet Sektörü Çalışma Grubu Başkanı Sabriye Şen moderatörlüğünde gerçekleşen seminer ‘Kırsal Kalkınma İçin AB Hibeleri’ konu başlığında yapıldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç’un konuk konuşmacı olduğu online seminerde, üyelerin merak ettikleri sorular da yanıtlandı.

 

Bursa’da 332 projeye 168,8 milyon TL hibe sağladıklarını belirten Tunç, “Bu hibeler sayesinde 395,6 milyon TL yatırım yapıldı. Kentimize, 28 süt üretim tesisi, 17 besi çiftliği, 28 kanatlı et üretim tesisi, 1 yumurta tavukçuluğu, 100 bitkisel üretim, 74 arıcılık projesi, 1 su ürünleri üretim tesisi, 12 kırsal turizm tesisi gibi çok çeşitli tesisler kazandırdık” dedi.

 

“2020’de pandemiden dolayı fazla destek veremedik”

 

Tunç şöyle devam etti, “Geçen yıl pandemiden dolayı yeterli projeye destek veremedik. 2021 yılında 2.2 katrilyon para ödememiz lazım. Bu bizim kuruma destek için gelen pek çok kişiye destek verebileceğimizi gösteriyor. 17 ana başlığımız var bunların alt kırılımları ile birlikte yaklaşık 70-80 sektörü destekleyebiliyoruz.”

 

Süt hayvancılığı konusunda önemli bir çağrıya çıktıklarının ifade eden Tunç, “Büyükbaş, küçükbaş ve mandada hibe oranımız işletmeler için yüzde 50, gerçek kişiler için yüzde 55, üretici örgütleri için yüzde 60 civarında. 40 yaş altı başvuru sahibine ve dağlık alana göre de bu rakamlar iyi oranda değişiyor. Harcama tutarı 5 bin ile 500 bin Euro arasında değişiyor” diye konuştu.

 

“Soğuk hava deposu sıkıntısı var”

 

Bursa’da soğuk hava deposu konusunda sıkıntı olduğunu belirten Tunç, “Bursa’da 88 tane ruhsatlı soğuk hava deposu var. Bu 88 depoda 190 bin tonluk yer var. Bursa’da 3 milyon ton meyve üretimi olduğunu düşünürsek epey bir eksiklik olduğunu görebiliyoruz. Üretici yeterli depo olmadığı için ürünlerini fiyatı uygun olmayan bir zamanda piyasaya sürmek zorunda kalabiliyor. Soğuk hava depolarına yatırım yapmak isteyenleri bekliyoruz, bu konuda da güzel hibe oranlarının olduğu çağrılarımız var” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.